IKKE BEKYMRET: Langrennssjef Vidar Løfshus smiler på 3200 meter, der langrennslandslagene skal trene i høyden de neste ukene. I år velger rekordmange utøvere å bli hjemme fra den tradisjonsrike samlingen på Grawand-breen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE BEKYMRET: Langrennssjef Vidar Løfshus smiler på 3200 meter, der langrennslandslagene skal trene i høyden de neste ukene. I år velger rekordmange utøvere å bli hjemme fra den tradisjonsrike samlingen på Grawand-breen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Høydesamlingen i Val Senales

Sju landslagsløpere dropper høydesamling: - Det har vært gulloppskriften

Men langrennssjefen er ikke bekymret.

(Dagbladet): Neste onsdag reiser alle de norske langrennslandslagene på den tradisjonelle høydesamlinga i Val Senales.

I naturskjønne omgivelser tar våre beste langrennsutøvere med seg skiene opp på 3200 meter og sklir rolig på breen over Val Senales i nesten tre uker. På den måten skal utøverne være best mulig forberedt til sesongstarten på Beitostølen i midten av november.

Høydesamlinga har vært en del av Norges opplegg siden Dæhlie og Ulvangs herjinger på nittitallet, og har sånn sett vært den norske gulloppskriften de siste 25 årene.

- Ja, det har vært det, sier den norske langrennssjefen, Vidar Løfshus, til Dagbladet.

Sju utøvere blir hjemme

Men i år bryter mange av profilene med gullopplegget. Sju utøvere har valgt å bli hjemme i stedet for å nyte de italienske alpene.

Heidi Weng, Ragnhild Haga, Kari Øyre Slind, Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Sondre Turvoll Fossli og Johannes Høsflot Klæbo velger alle å trene i Norge og lavlandet i stedet for å være med på landslagssamling.

- Det er ulike årsaker til at de blir hjemme, men samlet sett handler dette om optimalisering av hver enkelts forberedelser inn mot OL, sier Løfshus.

- Det høres rart ut med optimalisering når gulloppskriften har vært høydesamling i Val Senales?

- Ja, men mange av disse har vært med lenge og har erfart ulike ting i høyden. Særlig der hvor vi bor høyt og trener veldig høyt. Vi har hatt interne diskusjoner om høydetrening, og disse avgjørelsene er veloverveide og kommet etter lange og gode diskusjoner.

- Hvert tilfelle er jo forståelig, og i en OL-sesong er det viktig med individuelle tilpasninger, sier herrelandslagets trener, Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Av hans løpere er det bare Niklas Dyrhaug som blir hjemme fra Val Senales, men til tross for forfallene i landslagene, består høyderegimet det norske langrennsunderet er tuftet på også i uoverskuelig framtid.

- Det er ingen tvil om at treningsopplegget vårt i høyden fortsetter. Det er litt av røttene til den norske langrennsfilosofien, sier Hetland.

Ikke knekt høydekoden

Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo bestemte seg tidlig for ikke å dra til høyden denne sesongen. Etter gjennombruddet sist sesong, ønsket ikke Klæbo å ta noen sjanser i OL-sesongen.

Klæbo har nesten ingen erfaring med høydetrening, og la altså en sesongoppkjøringsplan uten høyde i år også.

Det samme gjorde Heidi Weng. Verdenscupvinneren fra i fjor har aldri vært noe glad i høydeoppholdene med landslaget, og bestemte seg også tidlig for å bli hjemme fra Val Senales i år.

Kari Øyre Slind gikk på en smell etter landslagets forrige høydeopphold i Livigno og måtte stå over den neste samlinga i Hafjell.

– Det er litt vanskelig. Jeg har ikke knekt høydekoden, så det blir tungt muskulært i etterkant, sa Øyre Slind til Dagbladet da.

- Vi føler at vi har kontroll på henne, men vi tar ikke noen sjanser på en ny høydesamling nå, sier Løfshus.

Brokete sommer

Ragnhild Haga fikk seg en liten nedtur etter Val Senales-samlinga i fjor, og bestemte seg også tidlig for ikke å bli med i år.

Haga, som kronet fjoråret med fjerdeplass på tremila i VM i Lahti, vil heller ikke risikere noe i en OL-sesong.

For sprinterne Eirik Brandsdal og Sondre Turvoll Fossli er det annerledes.

- Eirik har hatt en brokete sesongforberedelse. Han måtte reise hjem fra den forrige høydesamlinga, og så var han syk en lang periode i vår. Sondre har hatt en skjeiv rygg og har ikke fått lagt noe trøkk i treninga. De føler de har mista litt for mange økter med høy intensitet, og derfor blir de hjemme, sier Løfshus.

Niklas Dyrhaug har også konkludert med at et høydeopphold nå ikke er det beste for ham.

Langrennssjefen er ikke bekymret for tingenes tilstand i langrennsleiren, selv om så mange velger bort høydesamlinga.

STERKERE ENN DE FLESTE: Slik trente Therese Johaug og resten av damelandslaget styrke i italienske Livigno i 2014. Johaug er naturlig nok ikke med på høydesamlingene i år. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Nei, jeg er ikke bekymra for det. Jeg er heller veldig fornøyd med at trenerne gjør det som er best for hver enkelt utøver. Vi kommer til å trenge alle sammen i best mulig slag når kampen om OL-plassene begynner, sier Løfshus til Dagbladet.

- Det er det individuelle puslespillet for hver enkelt som spiller inn her, og det er det som er viktig, sier Hetland.

Tønseth klar igjen

Tvil var det også lenge rundt ulykkesfuglen Didrik Tønseth som pådro seg hjernerystelse da han falt på rulleski under høydesamlinga i Livigno i september.

Tønseth sto over landslagssamlinga i Oslo, men gjennomførte rulleskirennet i Hommelvik i helga.

- Didrik er klar for Val Senales, slår landslagstrener Tor Arne Hetland fast overfor Dagbladet, men røper at flere av de andre løperne har telt på knappene om Val Senales er stedet å være de neste ukene.

- Vi har hatt diskusjoner med både Finn og Emil om de skulle gjøre noe annet, om de skulle være der i en kortere periode, eller om de skulle være hele perioden. Nå velger begge å kjøre hele løpet, og det blir veldig bra, sier Hetland.

Den nasjonale sesongåpninga i langrenn går av stabelen på Beitostølen helgen 17. til 19. november. Verdenscupen åpner i Kuusamo helgen etter.