KLAR FOR VM: Karsten Warholm, her fra Bislett Games, har plutselig fått et lite favorittstempel etter fantastiske resultater på 400 meter hekk i år. <br>Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KLAR FOR VM: Karsten Warholm, her fra Bislett Games, har plutselig fått et lite favorittstempel etter fantastiske resultater på 400 meter hekk i år.
Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

VM i friidrett 2017

Sju nordmenn er klare for VM i friidrett

Det tetner seg til fram mot uttaksfristen.

Så langt har hekkeløperen Karsten Warholm fått med seg seks øvrige norske til VM i London i august. Det begynner å haste for dem som ikke er kvalifisert.

Senest 24. juli må Norges Friidrettsforbunds toppidrettssjef, Håvard Tjørhom, melde inn troppen til VM-dagene i den engelske storbyen 4.–13. august.

Så langt har disse sju klart kravene nedsatt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF):

Sigrid Borge (spyd)

Karoline Bjerkeli Grøvdal (1500 meter/5000 meter)

Filip Ingebrigtsen (1500 meter)

Amalie Iuel (400 meter hekk)

Håvard Haukenes (50 km kappgang)

Isabelle Pedersen (100 meter hekk)

Karsten Warholm (400 meter hekk).

I tillegg har Henrik Ingebrigtsen (1500 meter) og Sondre Nordstad Moen (maraton) klart kravene. Ingebrigtsen er ikke VM-aktuell. Han er nyoperert og ute for sesongen. Trønderen Nordstad Moen har ingen planer om å løpe maraton i VM. Hans mål er å kvalifisere seg på 10.000 meter.

Mål

- Han ønsker å løpe på bane i VM. Det er som et ledd i maratonsatsingen. Maratonmessig er målet til Sondre EM neste år, sier Tjørhom til NTB.

Nordstad Moen satte personlig rekord på 10.000 meter med 28.15,12 i Ostrava onsdag kveld, men det er fortsatt et halvt minutt ned til IAAFs kvalifiseringskrav. IAAF kan riktignok komme til å senke kvalifiseringskravet, og de kan også invitere enkelte løpere til mesterskapet. Det kan gi en åpning for Nordstad Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håp

Blant dem som ennå ikke har klart kvalifiseringskravet er 800-meterløperen Hedda Hynne. Hun var bare fem hundredel unna kravet i Bislett Games.

- Hedda jakter fortsatt kravet. Det samme gjør Sven Martin Skagestad i diskos. Ezinne Okparaebo har også klart kravet på 100 meter, men i for mye medvind, sier Tjørhom.

- Vi har mange utøvere som er på en kjempegod vei. Karsten Warholm gjennomførte to tøffe konkurranser i Vasa sist helg og har satt seg i respekt. Den selvtilliten han har nå må han ta med seg videre.

Warholm er i likhet med utøvere som Sigrid Borge og Sven Martin Skagestad blant dem som også skal ut i et annet mesterskap før VM i London. De skal alle delta i U23-EM i polske Bydgoszcz 13.–16. juli.

- Der er Warholm klar favoritt. Han får en annen måte å angripe VM på enn mange andre, men for ham er dette viktige steg på veien, sier toppidrettssjefen i friidrettsforbundet.

Norge stilte med ni utøvere i friidretts-VM i Beijing for to år siden. I 2013-VM i Moskva besto troppen av elleve utøvere.

Norges minste VM-tropp i de senere årene var i 2003 i Paris. Da stilte Norge med åtte utøvere.

(NTB)