KLAR FOR VM: Karsten Warholm, her fra Bislett Games, har plutselig fått et lite favorittstempel etter fantastiske resultater på 400 meter hekk i år. <br>Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KLAR FOR VM: Karsten Warholm, her fra Bislett Games, har plutselig fått et lite favorittstempel etter fantastiske resultater på 400 meter hekk i år.
Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

VM i friidrett 2017

Sju nordmenn er klare for VM i friidrett

Det tetner seg til fram mot uttaksfristen.

Så langt har hekkeløperen Karsten Warholm fått med seg seks øvrige norske til VM i London i august. Det begynner å haste for dem som ikke er kvalifisert.

Senest 24. juli må Norges Friidrettsforbunds toppidrettssjef, Håvard Tjørhom, melde inn troppen til VM-dagene i den engelske storbyen 4.–13. august.

Så langt har disse sju klart kravene nedsatt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF):

Sigrid Borge (spyd)

Karoline Bjerkeli Grøvdal (1500 meter/5000 meter)

Filip Ingebrigtsen (1500 meter)

Amalie Iuel (400 meter hekk)

Håvard Haukenes (50 km kappgang)

Isabelle Pedersen (100 meter hekk)

Karsten Warholm (400 meter hekk).

I tillegg har Henrik Ingebrigtsen (1500 meter) og Sondre Nordstad Moen (maraton) klart kravene. Ingebrigtsen er ikke VM-aktuell. Han er nyoperert og ute for sesongen. Trønderen Nordstad Moen har ingen planer om å løpe maraton i VM. Hans mål er å kvalifisere seg på 10.000 meter.

Mål

- Han ønsker å løpe på bane i VM. Det er som et ledd i maratonsatsingen. Maratonmessig er målet til Sondre EM neste år, sier Tjørhom til NTB.

Nordstad Moen satte personlig rekord på 10.000 meter med 28.15,12 i Ostrava onsdag kveld, men det er fortsatt et halvt minutt ned til IAAFs kvalifiseringskrav. IAAF kan riktignok komme til å senke kvalifiseringskravet, og de kan også invitere enkelte løpere til mesterskapet. Det kan gi en åpning for Nordstad Moen.

Håp

Blant dem som ennå ikke har klart kvalifiseringskravet er 800-meterløperen Hedda Hynne. Hun var bare fem hundredel unna kravet i Bislett Games.

- Hedda jakter fortsatt kravet. Det samme gjør Sven Martin Skagestad i diskos. Ezinne Okparaebo har også klart kravet på 100 meter, men i for mye medvind, sier Tjørhom.

- Vi har mange utøvere som er på en kjempegod vei. Karsten Warholm gjennomførte to tøffe konkurranser i Vasa sist helg og har satt seg i respekt. Den selvtilliten han har nå må han ta med seg videre.

Warholm er i likhet med utøvere som Sigrid Borge og Sven Martin Skagestad blant dem som også skal ut i et annet mesterskap før VM i London. De skal alle delta i U23-EM i polske Bydgoszcz 13.–16. juli.

- Der er Warholm klar favoritt. Han får en annen måte å angripe VM på enn mange andre, men for ham er dette viktige steg på veien, sier toppidrettssjefen i friidrettsforbundet.

Norge stilte med ni utøvere i friidretts-VM i Beijing for to år siden. I 2013-VM i Moskva besto troppen av elleve utøvere.

Norges minste VM-tropp i de senere årene var i 2003 i Paris. Da stilte Norge med åtte utøvere.

(NTB)