Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Managereffekten

Sju Premier League-klubber har sparket manageren. Slik går det med dem

Crystal Palace, Everton, Leicester, Swansea, WBA, West Ham og Stoke har alle fått ny sjef denne sesongen - med foreløpig vekslende hell.

BRITISKE MANAGERE: David Moyes, Sam Allardyce og Alan Pardew har alle ledet flere Premier League-klubber. Foto: NTB Scanpix
BRITISKE MANAGERE: David Moyes, Sam Allardyce og Alan Pardew har alle ledet flere Premier League-klubber. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): I går kom meldingen om at den tidligere Aston Villa- og Norwich-manageren Paul Lambert tar over som manager i Stoke. Han tar over roret etter Mark Hughes som fikk sparken 6. januar.

Stoke er det sjuende Premier League-laget som har sparket manageren denne sesongen. Crystal Palace, Everton, Leicester, Swansea, WBA, West Ham og Stoke har alle fått ny sjef.

Men har det gått bedre med klubbene sportslig sett etter at de skiftet manager? Vi har tatt en titt på tallene og laget en oversikt for alle de sju klubbene.

Roy Hodgson (Crystal Palace):

Frank de Boer overtok etter Sam Allardyce 26. juni 2017. Nederlenderen fikk imidlertid bare sitte i sjefsstolen i ti uker. Klubben tapte sine første fire ligakamper uten å score et eneste mål, og De Boer måtte ta sin hatt å gå.

Dagen etter ble Roy Hodgson ansatt som ny manager. Heller ikke han fikk noen god start med tre strake tap og null scorede mål. Først i sin fjerde kamp lyktes han å ta poeng da Palace slo Chelsea 2-1 på Selhurst Park. Etter sju tap og null scoringer på de sju første kampene har skuta snudd. Nå står klubben med 6-7-10 og har klatret til en ellevteplass på tabellen.

Det er for lite sammenlikningsgrunnlag for å si at ansettelsen av Hodgson er en gedigen suksess, men det er nok få som angrer på at engelskmannen tok over.

Frank de Boers ligarekord: 0-0-4 (Poengsnitt: 0)

Roy Hodgsons ligarekord: 6-7-6 (Poengsnitt: 1,31)

HAR SNUDD SKUTA: Crystal Palace-manager Roy Hodgson. Foto: Dan Weir/PPAUK/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
HAR SNUDD SKUTA: Crystal Palace-manager Roy Hodgson. Foto: Dan Weir/PPAUK/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Sam Allardyce (Everton):

Ronald Koeman fikk sparken som Everton-trener 23. oktober 2017. Han hadde vært sjef på Goodison Park siden 14. juni 2016. Den første sesongen tok han de blå til Europa League og fikk en stor pengesum å handle spillere for i sommer.

Til tross for at nederlenderen fikk skryt for kjøpene sine etter salget av superstjerna Romelu Lukaku, ble det en sportslig nedtur denne sesongen. Etter flere svake resultater fikk Koeman sparken etter 2-5 mot Arsenal i ligaen. Inn kom David Unsworth, som ledet klubben i en snau måned som vikarierende sjef.

Sam Allardyce tok offisielt over i slutten av november og startet med tre seire på de fire første kampene. De siste fem kampene har imidlertid ikke Everton vunnet (0-2-3). Ut fra resultatene er det vanskelig å si om det har blitt så mye bedre

Ronald Koemans ligarekord: 2-2-5 (Poengsnitt: 0,88)

David Unsworths ligarekord: 2-2-1 (Poengsnitt: 1,6)

Sam Allardyces ligarekord: 3-3-3 (Poengsnitt: 1,33)

LITT FRAMGANG: Med Sam Allardyce. Foto: Reuters/Matthew Childs/NTB Scanpix
LITT FRAMGANG: Med Sam Allardyce. Foto: Reuters/Matthew Childs/NTB Scanpix Vis mer

Claude Puel (Leicester):

Craig Shakespeare imponerte som vikarierende manager i Leicester forrige sesong da han tok over etter Claudio Ranieri, som på sin side ledet revene til ligagull.

Shakespeare fikk klubben ut av nedrykkstriden og det endte med at han ble tildelt fast jobb forrige sommer. Men lykken ble kortvarig, for fire måneder seieren fikk han sparken etter seks kamper uten seier.

Michael Appleton var vikarierende manager i én kamp som endte med 2-1-seier over Swansea. Etterpå tok Claude Puel over. Han fikk sparken som Southampton-manager forrige sommer. Etter byttet av manager har Leicester kjempet seg opp til en solid 8.-plass i Premier League.

Craig Shakespeares ligarekord: 1-3-4 (Poengsnitt: 0,75)

Michael Appletons ligarekord: 1-0-0 (Poengsnitt: 3)

Claude Puels ligarekord: 6-4-4 (Poengsnitt: 1,57)

GOD START: Claude Puel. Foto: NTB Scanpix
GOD START: Claude Puel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Carlos Carvalhal (Swansea):

Paul Clement fikk sparken som Swansea-manager etter en svak sesongstart. Han ble ansatt 3. januar 2017 etter at Bob Bradley fikk sparken. I sin første måned i jobben var han med på å slå Liverpool 3-2 og ble kåret til månedens manager.

Swansea tok 26 poeng på 18 kamper og unngikk nedrykk forrige sesong. Men i fotballen går det fort nedover. Clement ble beskyldt for å spille kjedelig fotball etter en svak periode. Med 12 tap på 18 kamper fikk han sparken i desember.

Leon Britton tok midlertidig ansvar som spillende trener etter sparkingen av Clement, før portugisiske Carlos Carvalhal fikk managerjobben 28. desember.

Carvalhal fikk tidligere denne sesongen sparken som manager i Sheffield Wednesday, men fikk en pangstart som Swansea-manager med seier over Watford.

Paul Clements ligarekord: 3-3-12 (Poengsnitt: 0,66)

Leon Brittons ligarekord: 0-1-1 (Poengsnitt: 0,25)

Carlos Carvalhals ligarekord: 1-1-1 (Poengsnitt: 1,33)

STARTET MED SEIER: Carlos Carvalhal. Foto: Craig Doyle/ProSports/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
STARTET MED SEIER: Carlos Carvalhal. Foto: Craig Doyle/ProSports/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Alan Pardew (West Bromwich):

Tony Pulis fikk sparken som WBA-manager 20. november. Han hadde ledet klubben siden 2015 og gjort dem til en «midt på treet»-klubb. Denne sesongen startet imidlertid WBA svakt, og etter flere dårlige resultater fikk Pulis fyken etter 0-4 mot Chelsea.

Assistentmanager Gary Megson ledet klubben i to kamper. Ni dager etter sparkingen av Pulis kom den tidligere Newcastle- og Crystal Palace-manageren Alan Pardew inn portene på The Hawthorns.

De første åtte kampene hans ble det ingen seire. Først i helgas hjemmekamp mot Brighton ble det endelig tre poeng på WBA, som ikke har fått noe effekt av sparkingen på kort sikt.

Tony Pulis' ligarekord: 2-4-6 (Poengsnitt: 0,83)

Gary Megsons ligarekord: 0-2-0 (Poengsnitt: 1,0)

Alan Pardews ligarekord: 1-4-4 (Poengsnitt: 0,77)

TØFF START: For Alan Pardew. Foto: NTB Scanpix
TØFF START: For Alan Pardew. Foto: NTB Scanpix Vis mer

David Moyes (West Ham):

West Ham sparket manager Slaven Bilic november i fjor etter en skuffende sesongstart. Tungen på vektskåla ble 1-4-tapet mot Liverpool. Bilic hadde vært manager i klubben siden 2015.

Inn kom i stedet David Moyes, som hadde vært uten jobb etter at han forlot managerjobben i Sunderland etter nedrykket i mai. Det var første gang på nesten åtte år at klubben ansatte en manager midt i sesongen.

Etter fire kamper uten seier fikk Moyes kjenne på seierens sødme da West Ham slo naborival Chelsea. På de siste åtte ligakampene står The Hammers med ett tap.

Slaven Bilics ligarekord: 2-3-6 (Poengsnitt: 0,81)

David Moyes' ligarekord: 4-4-4 (Poengsnitt: 1,33)

LITT BEDRE STATISTIKK: David Moyes. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix
LITT BEDRE STATISTIKK: David Moyes. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix Vis mer

Paul Lambert (Stoke):

Mark Hughes fikk sparken som Stoke-manager etter den pinlige exiten fra FA-cupen mot Coventry. Waliseren ledet klubben til 20 poeng etter 22 kamper, noe som er den dårligste starten for klubben siden 1984/85-sesongen.

Assistenttrener Eddie Niedzwiecki styrte skuta mot Manchester United i går. Til helga starter Paul Lambert på sin Stoke-karriere som manager. Lambert har ledet Aston Villa, Blackburn og Wolverhampton i nyere tid. Han forlot Wolves i mai i fjor.

Mark Hughes' ligarekord: 5-5-12 (Poengsnitt: 0,9)

Eddie Niedzwiecki: 0-0-1 (Poengsnitt: 0)

Paul Lamberts ligarekord: 0-0-0 (Poengsnitt: -)

For å oppsummere kan vi på kort sikt si at klubbene Crystal Palace, Leicester og Swansea har dratt nytte av å få inn friskt blod på managerplassen denne sesongen.

For Everton det ikke gitt særlig effekt og i WBA har det ikke hatt noe effekt, mens West Ham tar litt flere poeng med David Moyes enn med Slaven Bilic.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!