Sju russere dømt for urinjuks

Utestengt for doping i fire år.

UTESTENGT: Tatjana Tomasjova, tidligere verdensmester på 1500 meter, er en av sju russiske friidrettsutøvere som nå har blitt utestengt for doping.Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN
UTESTENGT: Tatjana Tomasjova, tidligere verdensmester på 1500 meter, er en av sju russiske friidrettsutøvere som nå har blitt utestengt for doping.Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTENVis mer

Med skjulte beholdere som inneholdt «ren» urin fra andre mennesker, skulle sju kvinnelige russiske friidrettsutøvere lure dopingjegerne trill rundt.

Men jukset ble oppdaget i 2007 og avslørt ett år senere. Først onsdag ble saken endelig avsluttet i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne: Utestengelse i to år og ni måneder fra dags dato for alle sju.

- Vi har ikke gjort noe galt eller testet positivt for doping. Likevel blir vi dømt til fire års utestengelse (fra mars 2007), sier en nedbrutt Svetlana Tsjerkasova, VM-sjuer på 800 meter i 2007 og en av de sju dømte utøverne.

- Det lille positive er at samtlige av oss får sjansen til å delta i 2011-VM og 2012-OL. Kanskje tar noen av oss en pause fra idretten for å få barn, la hun til.

Den største «fisken» i det russiske dopinggarnet er verdensmester på 1500 meter, Tatjana Tomasjova. De øvrige dømte er mellomdistanseløperne Jelena Soboleva og Jelena Fomenko, diskoskaster Darija Pisjtsjalnikova og tidligere verdensrekordholder i sleggekast, Gulfia Khanafejeva.

I oktober 2007 ble utøverne dømt til to års utestengelse av det russiske forbundet, men Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) anket og ba om fire år.

IAAF fikk onsdag fullt gjennomslag i CAS.

(NTB)