Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sju tippeligaklubber kan miste lisensen

Må framvise positiv egenkapital innen nyttår.

LA FRAM DYSTRE TALL: Nestleder i klubblisensnemda Thomas Borne (f.v.), administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, leder av Klubblisensnemnda Jan Løkling, klubblisensansvarlig i Norges Fotballforbund, Rune Nordhaug og styreleder i Serieforeningen for Kvinnefotball, Ulla Britt Wiig Kristensen la fram dystre tall da de opplyste om at 17 fotballklubber har fått betinget lisens av Klubblisensnemnda. De må kunne dokumentere positiv egenkapital innen 31. desember for å få lisens.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
LA FRAM DYSTRE TALL: Nestleder i klubblisensnemda Thomas Borne (f.v.), administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, leder av Klubblisensnemnda Jan Løkling, klubblisensansvarlig i Norges Fotballforbund, Rune Nordhaug og styreleder i Serieforeningen for Kvinnefotball, Ulla Britt Wiig Kristensen la fram dystre tall da de opplyste om at 17 fotballklubber har fått betinget lisens av Klubblisensnemnda. De må kunne dokumentere positiv egenkapital innen 31. desember for å få lisens. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet): Hele 17 klubber har bare fått betinget lisens av Klubblisensnemnda. De må kunne dokumentere positiv egenkapital innen 31. desember for å få fornyet lisens.

Det gjelder blant annet sju av lagene i neste års Tippeliga, fire av lagene fra årets sesong og alle de tre som rykket opp.

Ved siden av Lyn Oslo, som rykket ned, har også Tromsø, Strømsgodset, Start, Stabæk, Kongsvinger, Haugesund og Hønefoss en jobb å gjøre om de vil spille tippeligafotball i 2010.

Tvangsnedflytting
- Det er ingen behandlingstid. Dette er en bryter som enten er av eller på. Har du positiv egenkapital, får du fortsette. Har du negativ egenkapital får du ikke lisensen, sier av leder klubblisens-nemnda i Norges Fotballforbund, Jan Løkling.

Dersom de aktuelle klubbene ikke skulle klare å imøtekomme dette absolutte kravet, er tvangsnedflytting til 2.divisjon alternativet - uavhengig av om man befinner seg i Tippeligaen, Adeccoligaen eller Toppserien.

Fra årets Adeccoliga har heller ikke Stavanger, Løv-Ham, Sarpsborg, Moss, Notodden, HamKam eller Skeid positiv egenkapital og må rette på det innen årsskiftet.

For kvinnenes toppserie gjelder det samme Amazon Grimstad, Trondheims-Ørn og Stabæk (felles regnskap med herrelaget).

Bærekraftig

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF), Niels Røine, er betinget optimist på medlemsklubbenes vegne.

- Vi er relativt optimistiske på vegne av de aktuelle tippeliga- og adeccoligaklubbene ut ifra den dialogen vi i NTF har med klubbene, selv om det ikke er noen garanti, sier Røine.

Selv om Røine ikke kan gi noen garantier for at neste års aktører i Tippeligaen og Adeccoligaen befinner seg der på bakgrunn av serieprestasjonen i 2009, mener han å spore en holdningsendring i norske toppklubber.

- Vi opplever at tallene klubbene rapporterer er realistiske, og at det er en stor forståelse for den økonomiske situasjonen vi har havnet i. Klubbene har jobbet veldig intensivt med å skape økonomisk bærekraftighet. Dessuten har det vært en bred støtte for den nye lisesnordningen der alle vært med på å vedta virkemidler for økonomisk bærekraftighet, sier Røine.

Underliggende positivitet
Verken Løkling eller Røine vil gå i detalj på den økonomiske situasjonen i hver enkelt klubb, men NTF-sjefen trekker fram et knippe ikke navngitte klubber som virkelig har røsket tak i problemene sammenlignet med tidligere.

- Det er en 4-5 klubber som har gjort store endringer og framskritt fra i fjor. Selv om tallene ikke gir grunn til optimisme, er det som skjer underliggende positivt. Uansett kommer ikke resultatene som noen stor overraskelse på oss, sier Røine.

Lisensnemnda har behandlet klubbenes søknader utifra hvilken serie de spilte i 2009. Det betyr eksempelvis at Lyn ble behandlet som en tippeligaklubb og opprykkstrioen Haugesund, Hønefoss og Kongsvinger  og nedrykkskvartetten HamKam, Stavanger, Notodden og Skeid alle som adeccoligaklubber.

- De som har rykket ned fra Adeccoligaen blir behandlet som om de har holdt seg. Det er ikke sikkert at de kommer til å trenge lisensen, men om klubber i Tippeligaen og Adeccoligaen ikke får lisens, kan de hende de trenger den likevel. Vi behandler derfor alle likt, forklarer Jan Løkling.

Kontinuerlig oppfølging
Lisensnemnda har tatt i bruk en helt ny modell for tildelingen av klubblisens for de to øverste divisjonene på herresiden og i toppdivisjonen for kvinner. I motsetning til tidligere, da lisensene ble delt ut for ett år av gangen, beholder klubbene lisensen fram til lisensnemnda inndrar den, eller klubben rykker ned fra Adeccoligaen eller Toppserien.

Det innebærer at Lisensnemnda kommer til å foreta en kontinuerlig oppfølging av klubbene etter et system som er døpt Finansielt Oppfølgingssystem (FOS). Her deles klubbene inn i tre kategorier etter hva slags poengsum de scorer innenfor ulike kategorier.

Kategori 1 er klubber med poengsum under 65 poeng, kategori 2 er for klubbene som faller innenfor intervallet mellom 65 og 130 poeng, mens de med over 130 poeng havner i kategori 3, som er forbeholdt klubbene med sunnest økonomi.

Bare Rosenborg, Sandefjord og Stabæk havner i kategori 3. Likevel er Stabæk blant de 17 klubbene som ikke oppfyller kravet om positiv egenkapital, og dermed står i fare for å miste lisensen.

- Hele Stabæk systemet har gjennomført en restrukturering i sommer og det har medført at den "nye fotballvirksomheten" nå er skilt ut med nytt eierskap i det samarbeidende selskapet Stabæk Fotball AS. Dette selskapet har ikke positiv egenkapital, men de nye eierne har forpliktet seg til å skyte inn ca 10 millioner kroner i ny egenkapital i en emisjon nå i høst, forklarer daglig leder Einar Schultz i Stabæk Fotball.


Stygge tall

Lisensnemndas prognoser viser at Tippeligaen ender 2009 med et samlet driftsresultat på minus 179,7 millioner kroner. Det vil i så fall bety en forverring på 42 prosent sammenlignet med fjoråret. De samlede inntektene ser ut til å havne på rundt 1,45 milliarder kroner, mens de samlede utgiftene er beregnet til 1,63 milliarder.

For nest øverste divisjon blir det negative resultatet rundt 22 millioner kroner. Endringen fra i fjor er på 82 prosent. Resultatet er dratt ned fordi publikumslagene Start, Sandefjord og Odd gikk til Tippeligaen etter forrige sesong.

Spillerrettighetene i Tippeligaen er anslått til 177 millioner kroner, mens tilsvarende tall for Adeccoligaen er snaue seks millioner kroner.

• Du kan lese mer om den nye lisensordningen HER.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media