DUELL I DUELLEN: Antoine Griezmann og Cristiano Ronaldo har begge spilt seg opp i løpet av mesterskapet. Søndag kommer den viktigste kampen av dem alle. Foto: NTB Scanpix
DUELL I DUELLEN: Antoine Griezmann og Cristiano Ronaldo har begge spilt seg opp i løpet av mesterskapet. Søndag kommer den viktigste kampen av dem alle. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sjuernes superduell: - Hvis Portugal vinner EM, spiller det ingen rolle om Griezmann er toppscorer

Begge er toppscorere for laget sitt. Begge må lykkes hvis det skal bli suksess i finalen. Nå vil den lille prinsen Antoine Griezmann ta EM-tronen fra Cristiano Ronaldo.

(Dagbladet): «18 år etter Zizou er det Griezmann som har bragt fotballkjærligheten tilbake til Frankrike», skriver én avis dagen etter triumfen over Tyskland, og trekker linjer tilbake til da Zinedine Zidane samlet nasjonen rundt VM-suksessen i 1998.

I tida etter har det vært mange tunge stunder for fransk landslagsfotball, den pinlige kranglingen i Sør-Afrika i 2010, sexskandalene som har rammet Les Bleus de siste årene, helt fram til Karim Benzema ble utelatt fra troppen til dette EM.

Nå feirer franske supportere i gatene i Paris igjen, nyforelsket i en moderne utgave av Frankrike, ledet av lille Antoine Griezmann.

L'Equipe har døpt det franske laget Generasjon Griezmann. De belønnet den lille prinsen med nesten uoppnåelige 9 på børsen etter semifinaleseieren, og ga følgende skussmål: «Vi har ikke sett en viktigere spiss i blått siden Thierry Henry».

Nå venter superduellen med Cristiano Ronaldo. Real Madrid-stjernen er minst like viktig for sitt Portugal, og er med sine tre scoringer og tre målgivende den som følger Griezmann tettest i kampen om å bli den store EM-kongen.

Tittelen er viktigst

På Dagbladets tommelbørs er det også disse to som dominerer: Griezmann leder der, som på Uefas offisielle poengstatistikk, men Ronaldo er den eneste som kan tangere ham med en man-of-the-match-prestasjon i finalen.

Griezmann har seks EM-mål mot Ronaldos tre. Portugiseren har tre målgivende pasninger mot franskmannens to. I EM har Griezmann overtaket, men de to imellom, generelt, er det Ronaldo som «leder»: Av 17 oppgjør mann mot mann har Real Madrid-stjernen vunnet 7 og tapt 5, og scoret hele elleve ganger. Griezmann har scoret tre.

Cristiano RonaldoAntoine Griezmann
Kamper66
Minutter spilt600435
Mål36
Assists32
Skudd på mål1212
Skudd utenfor mål173
Blokkerte forsøk174
Stolpetreff11
Pasningsforsøk189191
Vellykkede pasninger166161
Treffprosent pasninger8884
Frispark forårsaket84
Frispark tildelt136
Gule kort10
Røde kort00

Cristiano Ronaldo åpnet, ifølge mange, som Griezmann, mesterskapet litt trått. Kritikken haglet etter Portugals lite overbevisende åpningskamper, men i den avgjørende gruppespillrunden mot Ungarn viste Ronaldo hvor viktig han er for laget. I sluttspillet har han fulgt opp.

- For å bli kronet til EM-konge, for meg, må han må spille godt, jobbe for laget (som han stort sett alltid gjør), og gjerne score et mål. Blir Portugal mestere og vi kan si, som etter semifinalen, at Ronaldo utgjorde forskjellen, vel, da spiller det ingen rolle om Griezmann er toppscorer. Det er EM-tittelen som er viktigst. Det er den det handler om, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

Duell om Gullballen?

Det blir den andre store duellen mellom de to La Liga-stjernene bare på noen måneder.

I Champions League-finalen 10.mai trakk Ronaldo til slutt det lengste strået, da han satte inn den avgjørende ellevemeteren i en straffesparkkonkurranse Griezmann der allerede hadde gjort jobben sin.

Kanskje blir det også kamp om Gullballen dersom Antoine Griezmann fortsetter storspillet i Paris. Ronaldo virker kanskje som favoritten akkurat nå, og vil i hvert fall være det med Champions League-tittel og EM-tittel i samme sesong.

Mann mot Mann
Antoine GriezmannmotCristiano Ronaldo
17Kamper spilt17
5Kamper vunnet7
5Uavgjort5
7Kamper tapt5
3Mål11
22Lagmål28

Men en Griezmann som toppscorer på hjemmebane for et gullvinnende Frankrike er heller ikke lett å se bort fra.

Endelig en fransk helt

Sammenlikningen med Thierry Henry har så klart Arsenal-legenden selv fått med seg.

Han var rørt etter semifinale-triumfen over Tyskland.

- Jeg er så full av følelser. Nå har vi endelig en helt igjen, en spiss som kan vinne turneringer for oss, sa Henry.

Det gjenstår ett altavgjørende oppgjør, én enorm stjerneduell.

- Jeg holder Griezmann som den som har hatt det beste mesterskapet av de to så langt, han har vært jevnt god hele veien og vært like betydningsfull for Frankrike som Ronaldo har vært for Portugal. Men hvis Ronaldo avgjør finalen, så er det han som er EM-kongen, mener Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther.

Han får støtte av La Liga-ekspert Petter Veland:

- Griezmann er EM-kongen på bakgrunn av det han har prestert til nå. Klar toppscorer, involvert i det aller meste Frankrike har foretett seg offensivt, bidrar også i det kollektive defensive arbeidet og han ble helt avgjørende mot Tyskland. Ronaldo har også hatt sine store andel av avgjørende involveringer mot Wales og Ungarn, men Griezmann har vært mer fremtredende enn Ronaldo. Dersom Ronaldo avgjør finalen vil det nok være avgjørende i hans favør - den tid finalen er klart viktigst - tross alt.