Sjuk hele VM

ST. ANTON: Landslagslege Ola Rønsen tror ikke de såre slimhinnene til Lasse Kjus blir bra før VM er over. Normalt trenger Kjus ei hel friuke for å komme ovenpå. Hovedkonkurrent Hermann Maier bare flirer. Han tror at Kjus spiller sjuk.

I går morges trosset Lasse Kjus den såre halsen, kom seg opp av sjukesenga og ble med resten av super-G-gutta på den viktige besiktigelsen av dagens St. Anton-trasé - en av de få løypene i verden 30-åringen aldri har satt sine ski i.

Resten av dagen forble Kjus på hotell Motolja. Han spiste ved eget bord, holdt seg unna lagkameratene og droppet den obligatoriske pressekonferansen. Men han sendte med helseerklæring på papir - lest opp av presseattaché Lars Otto Bjørnland:

- Jeg er ikke i topp slag ennå. Derfor er det veldig viktig for meg å få slappe av og være helt i ro i dag for å bruke minst mulig energi. Kroppen må få jobbe så raskt som mulig slik at jeg blir kvitt denne forkjølelsen, leste Bjørnland.

Skeptisk lege

Etterpå røpet landslagslege Ola Rønsen overfor Dagbladet at Kjus neppe blir å regne som hundre prosent frisk før VM avsluttes lørdag om 11 dager.

- Slimhinnene vil fortsette å være såre. Dette vil han nok slite med hele perioden, sier Rønsen.

Etter lagmøtet i går ettermiddag bestemte Kjus seg for å melde avbud til startnummertrekninga også. Han sendte Bjørnland. Alt for å unngå kald luft og skumle partikler i lufta.

Rønsen var i går temmelig sikker på at Kjus kjører super-G-rennet i dag, men risikoen er selvfølgelig at resten av VM går uten Kjus.

Blir sjukere

Rønsen vurderer det uansett som så godt som sikkert at Kjus dropper den første utfortreninga i morgen. Det sliter å kjøre ned ei løype med 40 porter i hastigheter godt over 100 km/t i nedoverbakker med på det verste 78 graders fall. 90 grader er loddrett.

Sjøl når Lasse er frisk og rask, får han kraftige hosteanfall etter slike påkjenninger. Derfor sier Rønsen dette:

- Vanligvis får Lasse en nedtur dagen etter rennet når han er slik som nå.

I verste fall kan det bli aktuelt at Kjus står over spesialutforen lørdag.

Dette for å bli friskest mulig før kombinasjonen - der Kjus er den største gullfavoritten mandag i neste uke. Men Kjus må kjøre gjennom hele utforløypa på en av treningene onsdag, torsdag eller fredag. Ellers nektes han å starte i kombinasjonen.

Rønsen og støtteapparatet jobber nå på spreng for å legge til rette slik at Kjus mestrer to uker som sjukmeldt VM-deltaker.

- Det blir en balansegang. Vi har våre virkemidler, sier Rønsen, som mest av alt frykter kulde.

- På trening kommer nok Lasse til å kjøre med maske, sier han.

Maier ler

På hotell Tirol lenger nede i byen bor Hermann Maier. Han gapskrattet da han i går for første gang hørte om Kjus-sjuken på østerriksk TV.

- Ha-ha. Det er ikke første gangen Lasse blir «sjuk» før et mesterskap. Dette tror jeg ikke noe på. Jeg tror dette er et spill fra hans side, sier Maier.

Han trodde Kjus satt på hotellet og ladet opp med en bedre middag.

- Han satser alt på VM. Han samler all energi mot dette løpet, sier Maier, som hardnakket hevder at han ikke bryr seg om konkurrentene.

<B>SJUKDOMSFORFULGT:</B> Landslagslege Ola Rønsen mener at Lasse Kjus´såre hals vil plage ham under hele mesterskapet.
<B>SPARER ENERGI:</B> Foruten en kjapp tur i super-G i går oppholdt Kjuser´nseg på hotellet for å spare mest mulig energi foran dagens VM-løp i super-G.