FOTOFINNISH: Sjur Røthe (t.v) slår Dario Cologna i spurten. Foto: Halvor S. Njerve / Dagbladet
FOTOFINNISH: Sjur Røthe (t.v) slår Dario Cologna i spurten. Foto: Halvor S. Njerve / DagbladetVis mer

Sjur Røthe slo Cologna i dramatisk spurtoppgjør

Seiret på femmila i Holmenkollen.

HOLMENKOLLEN/OSLO (Dagbladet): Det ble en superspennende spurt på femmila i Holmenkollen i dag.

Sjur Røthe var først inn på oppløpet, men sveitsiske Dario Cologna tok innpå for hvert stavtak.

Da begge passerte målstreken var det umulig å si hvem som var først over streken.

- Var det Sjur Røthe? Jeg tør ikke ta dette for gitt, uttalte NRK-kommentator Jann Post.

Etter et snaut minutt ble det klart at Røthe hadde de nødvendige marginene på sin side. Han tok dermed sin første femmil-seier i Kollen.

- Det er veldig ubeskrivelig. Jeg kan ikke huske sist jeg vant et skirenn. Det passer fint å vinne i Kollen. Det har vært mye ned i det siste. Jeg er stolt av meg selv, jeg må si det, sier Røthe til NRK.

Fem mann Tre kilometer før mål fikk Dario Cologna, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Sergei Dolidovich en luke til de øvrige ved 47 kilometer. Og det skulle vise seg at disse fem skulle gjøre opp om seieren.

Men svenske Marcus Hellner hadde ikke gitt opp, og fikk kontakt med de øvrige. Han holdt ikke helt inn, og det var Martin Johnsrud Sundby som ble nummer tre.

Dario Cologna har ikke vært like god i skøyting som i klassisk denne vinteren, men gjorde likevel et imponerende løp.

Cologna forbi Northug Før dagens løp sto Northug bokført med 954 poeng i verdenscupen. Dario Cologna hadde på sin side 921 poeng. Northug hadde derfor den nødvendige motivasjonen før femmila.

PÅ PALLEN:
Sjur Røethe (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby ble henholdsvis nummer en og tre.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PÅ PALLEN: Sjur Røethe (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby ble henholdsvis nummer en og tre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Men etter 35,5 kilometer var nordmannen allerede 47 sekunder bak tetgruppa. 29-åringen har vunnet femmila i Holmenkollen to ganger tidligere, men det ble ingen reprise for årets VM-konge.

Northug ble til slutt nummer 39. Han var nesten åtte minutter bak vinneren.

Martin Johnsrud Sundby hadde allerede vunnet verdenscupen sammenlagt.

Eldar Rønning og Tord Asle Gjerdalen hadde ingen god dag på jobben, og begge to brøt femmila. Chris Jespersen følte seg ikke helt bra før start og sto over.

Byttet ski Anders Gløersen valgte å bytte ski før den siste runden, som den eneste av utøverne i tetgruppa. Det var ikke noe sjakktrekk av nordmannen.

- Hadde lyst å ta en sjanse og håpte det skulle være avgjørende. Jeg tror jeg valgte feil taktikk i dag, sier Gløersen til NRK etter løpet.