UTREDNING: Sjur Røthe har vært på utredning hos spesialist og fått svar på hvorfor han har så intense ryggsmerter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UTREDNING: Sjur Røthe har vært på utredning hos spesialist og fått svar på hvorfor han har så intense ryggsmerter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Sjur vant femmila i Kollen, nå må han velge mellom operasjon, bedøvelse eller badeferie

Har funnet ut hva ryggsmertene skyldes.

(Dagbladet): Etter en variabel og smertefull sesong tok adrenalinet overhånd da Sjur Røthe banket alle i femmila i Holmenkollen i årets siste verdenscuprenn.

Gleden hos lagkameratene var stor, blant annet var Chris Jespersen på gråten, fordi Røthe hadde slitt hele sesongen med intense ryggsmerter.

- Jeg skjønner egentlig ikke hvordan jeg klarte å vinne i Kollen, sier Røthe til Dagbladet.

Det ble en etterlengtet opptur i en vanskelig sesong. Både i Tour de Ski og på fellesstart med skibytte i VM måtte Røthe bryte grunnet de uutholdelige smertene.

De kjente han for første gang i sesongåpningen på Beitostølen i november. Til tider har det vært tøft nok å komme seg opp av senga.

Tre valg Nå har teknikeren fra Voss vært hos spesialist og fått diagnostisert problemene: To ryggtagger har gjennom hele sesongen gnisset mot hverandre og således påført Røthe mye smerte.

- Det er spesielt vondt når jeg staker, sitter i hocke og ved glipptak i diagonalgang. Det er i klassisk det har vært verst, forteller Kollen-vinneren.

Nå har Røthe tre alternativer: operasjon, bedøvelse eller badeferie.

- Å operere er lite aktuelt. Da mister jeg mye styrke i stabiliseringsmuskulaturen, som jeg aldri vil få tilbake. Det er ikke bra som langrennsløper. Å slappe av noen måneder med bassenget, kan sikkert være bra det. Men jeg har jo aller mest lyst til å trene, sier Røthe.

- Vi får se hva jeg velger. Jeg har ikke gitt meg selv noen tidsfrist på å bestemme meg. Jeg legger det meste i hendene til legen min, Knut Gabrielsen.

Kan bli smertefri Helseansvarlig for landslaget, Torger Hansen, ønsker å avdramatisere Røthes ryggplager.

- Sjur er ikke syk. Hadde han vært det, kunne han ikke ha slått hele verdenseliten i Holmenkollen. Når det gjelder smertene hans, er det ikke sikkert at operasjon er nødvendig. Det kan ordne seg selv, forteller han til Dagbladet.

- Vi må overveie det ene mot det andre. Det er fullt mulig å bli kvitt smertene, mener Hansen.

Den nyheten gleder Røthe. I så fall håper han å prestere på et jevnere nivå.

- Hvor god kan en smertefri Sjur Røthe bli?

- Jeg vet at toppnivået er høyt. Jeg håper å kunne prestere mer stabilt neste år. Det tror jeg blir enklere med mindre smerter, forteller landslagsløperen.

Mer detaljorientert Først og fremst vil det hjelpe veldig på det som i år har vært smertefulle klassiskløp. I tillegg vil en smertefri Røthe kunne trent så mye styrketrening som han ønsker.

- Jeg har ikke fått trent like mye styrke som jeg burde. Det er der jeg har mest å gå på.

Forhåpentligvis kan Røthe komme styrket ut av denne problematiske perioden. Denne sesongen har han blitt mer detaljorientert enn noen gang.

- At jeg vant i Kollen, viser at jeg har gjort mye rett. Jeg har fokusert mer på detaljene og vært mer nøye i forberedelsen før hvert løp, for å dempe smertene. Det er noe jeg må fortsette med uansett hva som skjer.