Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

U23-VM i Bergen:

Skaarseth sikret topp ti: - Det holdt ikke helt

Klarte ikke å komme seg frem i kampen om bronsemedaljen.

BERGEN (procycling.no): Anders Skaarseth ble beste norske rytter på U23-fellesstarten da han spurtet inn til en tiendeplass på Festplassen fredag.

Det ble dessverre for tungt for regjerende mester Kristoffer Halvorsen, men Anders Skaarseth og Rasmus Fossum Tiller satt med i finalen da det hele skulle avgjøres.

Foran spurtet Benoit Cosnefroy og Lennard Kämna om seieren. Der var franskmannen raskest, mens det bak ble spurtet om tredjeplass.

Skaarseth klarte ikke å posisjonere seg optimalt i spurten, og endte altså til slutt på en respektabel tiendeplass.

- Jeg kjørte ganske billig underveis. Alle gutta kjørte bra og gjorde jobben sin. De skal ha en kjempetakk for det. Jeg var med første gruppe siste gang og sparte meg egentlig til den siste bakken. Så kommer Rasmus opp og sier Doffen ikke er med, så blir vi enige om at han skal ta en lang en og at jeg skal spurte. Det holdt ikke helt, men sånn er det, sier Skaarseth til procycling.no.

Doffen meldte om dårlige bein

Det var Halvorsen som var lagets kaptein, men Lillehammer-guttene Skaarseth og Fossum Tiller hadde relativt frie tøyler. Norgesmester Tiller satt lenge i et sterkt brudd, og forsøkte seg med en frekkis på slutten, uten at det holdt inn.

- Snakket du med Halvorsen underveis om hvordan han følte seg?

- Vi snakket sammen på sisterunden, og da sa han at han ikke var helt rå. Han ga seg selvfølgelig ikke og prøvde det han kunne, forklarer 22-åringen.

Norge tok tidlig kommando, og Syver Wærsted og Ole Forfang gjorde en god jobb med å kontrollere avstanden til det tolv mann store bruddet.

- Dere tok kontroll tidlig. Er det noe dere kunne gjort annerledes?

- Det ser kanskje ut som vi bruker krefter, men egentlig kjører vi ganske billig. Vi kjører aldri noe fort i det hele tatt. Syver og Ole gjør en kjempejobb. De kjørte utrolig sterkt. Vi sitter fremme i hver sving, og det er regnvær, så vi sparer egentlig veldig mye på det, sier Skaarseth.

I spurten ble det litt for tøft U23-norgesmesteren. Han var litt låst, men kom seg tålelig frem og ble syvendemann i spurten.

- Jeg må ta et lite jafs på brygga der, og det koster litt. Men sånn er det i spurt: Å posisjonere seg er en del av det å spurte.

Forfang: - Jeg følte meg kjempebra hele dagen

Ole Forfang var blant dem som tauet en god del i feltet. Han var fornøyd med egen form, men er noe mer skeptisk til den tidlige tauingen enn sin lagkamerat i Joker Icopal, Skaarseth.

- Jeg følte meg kjempebra hele dagen. Det var bare å gjøre det jeg fikk beskjed om. Jeg ble brukt til å taue ganske tidlig, så da er jo på en måte min vinnersjanse borte der. Da var det egentlig bare å hjelpe de andre så godt jeg kunne, sier Forfang til procycling.no.

- Anders blir nummer ti - topp ti VM, det er jo ikke akkurat hvert år. I 2015 var vel beste nummer 36, så det er ikke noe krise. Om vi hadde vunnet tre ganger på fire år, hadde det vært ganske ekstremt. Det kunne vi ikke forvente, i hvert fall ikke i denne løypen, hvor det er vanskelig å spå utfallet.

Inn i bakkene på sisterunden gjorde Skøyen-gutten en meget god jobb med å minske avstanden til gruppen sølvvinner Lennard Kämna satt i. Feltet lå på en strek bak den sterke Joker-rytteren,

- Er det noe dere kunne gjort annerledes for at utfallet kunne blitt bedre?

- Vi satt oss kanskje frem litt tidlig. Men det er vanskelig å se om det var dumt eller ikke. Man vet liksom aldri hva som skjer i en løype som det her. Jeg hørte med flere som sa det var helt jævlig å ligge på hjul, så det at vi fikk sitte i fred er sikkert bra for dem som fikk spare.

- Hvor mye koster det å dra slik dere gjorde i en løype som dette?

- Det koster ikke så mye der og da, men du kjenner det litt når det begynner å gå fort i bakkene. Man får litt mer syra hver gang. De som ikke har kjørt har en runde ekstra å gå på.