Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skadefri med vidundermaskin

I sommer var det helt usannsynlig at Jan Gunnar Solli skulle spille fra start mot Skottland i kveld. Da sleit han med store hoftesmerter. En revolusjonerende behandlingsmaskin reddet sesongen.

GLASGOW (Dagbladet): Jan Gunnar Solli (23) kan takke sin gamle fysioterapeut i Odd Grenland for at han i kveld får sjansen han har drømt om. I fotballferien i juli turte John Gudmundsen i Skien å bruke trykkbølgebehandlingen støtteapparatet i Rosenborg var skeptiske til. Apparatet knuser betent vev, og lar så kroppens egne kanaler rense ut gørra.

- En helt revolusjonerende metode på seneskader, sier Gudmundsen.

Etter denne behandlingen startet sesongen for fullt for Solli. Han hadde til da ikke fått vise noe av hva han kan. Solli hadde spilt mye høyrekant for Rosenborg, og ikke lagt skjul på at han mistrives med posisjonen. Dessuten taust bitt tennene sammen mot hoftebetennelsen som tvingte ham til å bremse.

- Overbelastningen helt inne ved skambeinet ville ikke forsvinne. De siste fire-fem kampene før ferien klarte jeg ikke å yte mer enn 70-80 prosent. Jeg gjorde ting akkurat såpass at jeg skulle slippe å stå over neste kamp. Kunne ikke trene de to første dagene etter kamp, sier han.

Fikk ikke trent

Men Rosenborg slet sportslig, og Solli følte det var viktig for klubben å presse seg. Men da det nærmet seg ferien, innså han at situasjonen var helt uholdbar.

- Jeg er en type som er nødt til å være med i treningshverdagen til jeg føler jeg nesten får krampe. Det klarte jeg ikke, sier han.

Hjemme på ferie i Telemark oppsøkte han John Gudmundsen som er spesialist på idrettsskader og manuell terapi. Han var blant de første i Norge som hadde apparatet som viste seg å kurere Solli. Det samme apparatet var tilgjengelig i Trondheim, men var til da ikke brukt på Solli.

- De turte ikke behandle Jan Gunnar der oppe i Trondheim fordi skaden hans ligger tett inntil muskelfestet ved skambeinet. Men Jan Gunnar kom til meg i ferien. Da var han veldig pessimistisk og hadde ikke trent på lenge. Jeg svarte at jeg selvfølgelig skulle behandle ham. Det er nemlig når skaden ligger nær beinet at denne behandlingen gir best effekt, sier Gudmundsen.

- Veldig vondt

Solli kom til Gudmundsen to ganger med fem dagers mellomrom og fikk den svært smertefulle behandlingen som varer i to-tre minutter.

- Det er som en sjokkbehandling, og gjør veldig vondt, sier Solli.

Det mekaniske apparatet rettes mot skadestedet og «hamrer» løs opp til 15 ganger i sekundet

- Nå er smertene borte. Jeg fikk veldig god behandling, men det tok lang tid, sier Solli som seinere har fått trykkbølgebehandling også i Trondheim.

- Reddet dette sesongen din?

- Ja, det vil jeg si. Med tanke på det som har skjedd nå i høst, og det som skal skje videre, så var det nok et riktig valg av meg å ta vare på min egen kropp.

- Perfekt kamp

Siden har Solli fått trene for fullt, og nå føler han at storformen er like om hjørnet. Derfor velger også Åge Hareide ham foran Ardian Gashi på Hampden Park i kveld. Solli spiller høyre indreløper sammen med Tommy Svindal Larsen og Magne Hoseth på midtbanen.

- En perfekt kamp for meg å spille fra start. Det blir mange tøffe dueller og behov for mye løpskraft, sier Solli til Dagbladet.

Riktignok startet han begge playoffkampene mot Spania i fjor høst, men sjøl mener han at kampen mot Skottland er hans første skikkelige sjanse til å prestere.

- Det er her jeg kan få vise hva jeg kan, sier Solli.

Stor utfordring

For Solli blir det dessuten lettere å prestere som indreløper for Norge enn for Rosenborg.

- I Rosenborg får indreløperne sinnssykt mye oppmerksomhet fra motstanderen, og har folk kloss opp i ræva hele tida. Jeg liker bedre å være den som snapper ballen og setter fart ut i åpne rom framfor å få ballen i et veldig trangt rom. Indreløperne i Rosenborg har spilt i rollene i snart ti år og det går litt på autopilot hvordan de joen jeg liker å bruke ferdighetene jeg vet jeg innehar, og det er av og til litt vanskelig i den rollen i Rosenborg, sier han.

Mot Skottland kan han få store muligheter til å løse indreløperrollen slik han vil. Skottene kommer garantert til å etterlate seg mye rom å løpe i etter ballerobring.

- Jeg har hele tida hatt troen på meg sjøl, og visst med meg sjøl at jeg skal ta sjansen når jeg får den. Jeg er ikke nervøs, og tar dette som en stor utfordring, sier Solli.

TELEMARK(ER)ING: To telemarkinger sentralt på Norges midtbane i kveld. Jan Gunnar Solli (t.h.) er endelig kvitt smertene i hoftene. Også Nürnberg-kaptein Tommy Svindal Larsen er skadefri og klar for kampen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media