- Skaden er alvorlig

FFK-kaptein Dagfinn Enerly (31) er under intensiv behandling for brudd i nakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Enerly brakk nakken

Nakkebrudd

•Brudd av virvelsøylen kan skje i hele ryggsøylen fra den øverste halsvirvel som bærer hodet, til den nederste halevirvel. Bruddene kan variere meget; det vanligste er brudd av selve virvellegemet med sammenklemning av dette fortil (kompresjonsbrudd). Dette er vanligst og minst farlig og vil meget sjelden gi komplikasjoner.

•Behandlingen er sengeleie til de verste smertene har gitt seg, og det startes tidlig med opptrening av ryggmuskulaturen. Invaliditet er sjelden. Brudd av ryggtagger eller tverrtagger skader heller ikke ryggsøylens bæreevne, og behandlingen er sengeleie til smerter og ømhet har avtatt.

•Langt alvorligere er de brudd som affiserer det apparat som binder virvlene sammen, leddtagger med mellomvirvelledd, virvelbuen med de sterke bånd som binder virvlene til hverandre og beskytter ryggmargen. Skades dette apparat, taler man om et ustabilt brudd, og den sterkeste grad kalles luksasjonsbrudd, hvor virvlene forskyves i forhold til hverandre. Da kan ryggmargen skades, med lammelser til følge. Ved slike skader skal pasienten ikke flyttes før man kan flytte hele pasienten som «en stiv stokk» uten å bøye rygg eller nakke.

•I sykehus kan forskjellige behandlingsformer komme på tale, også operasjon. Snarest mulig startes opptreningen for å nyttiggjøre seg muskulatur som ikke er skadet.

(Kilde: Store Norske Leksikon)

(Dagbladet.no): Enerly kom med ambulanse fra Kristiansand til Ullevål universitetssykehus i Oslo i natt. Han er nå lagt inn på sykehusets post-operative avdeling, der han er under intensivbehandling.


- Skaden er alvorlig, het det i en pressemelding fra sykehuset klokka 03.15 i natt.

FFK-kapteinen er påført brudd i nakken, og undersøkes av spesialister på rygg- og nakkeskader.

- Han er ved bevissthet, sier informasjonsrådgiver Alf Terje Bøhler ved Ullevål universitetssykehus til Dagbladet.no.

Ikke operert

Sykehuset bekrefter i pressemeldingen at Dagfinn Enerly er påført bruddskader.

I går ble det hevdet at han skulle opereres i løpet av natta, men foreløpig har ikke Enerly vært på operasjonbordet.

BLE LIGGENDE: Få minutter ut i kampen blir Dagfinn Enerly liggende urørlig etter å ha kollidert med en medspiller. Foto: SCANPIX
BLE LIGGENDE: Få minutter ut i kampen blir Dagfinn Enerly liggende urørlig etter å ha kollidert med en medspiller. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han er ikke operert, sier Bøhler til Dagbladet.no.

- Han er til undersøkelser, og legene vurderer fortløpende om det er behov for operasjon, legger han til.

Lammelser

Gårsdagens skjebnekamp mot Start hadde bare vart noen minutter da Enerly ble liggende urørlig på banen etter å ha fått medspiller Øyvind Hoås over seg innenfor egen 16-meter.


Enerly ble båret av banen og umiddelbart fraktet til Sørlandet sykehus. Der ble det konstatert alvorligere skader enn først antatt.

- Han har brukket nakken. Han kjenner noe i det ene beinet, og det er positivt. Men han kan ikke bevege beina, sa Fredrikstads fysioterapeut Erik Strøm til Dagbladet.no seint i går kveld.


Lagets lege, Tor Vedeler, betegnet bruddet som «en alvorlig nakkeskade med nerveutfall».

Ifølge eksperter på nevrokirurgi kan brudd i nakken innebære alt fra en relativt enkel skade, til varige lammelser.

I natt var det ikke mulig å med sikkerhet si noe om  mulige konsekvenser av Enerlys skade. Det avgjørende spørsmålet skal være hvorvidt det er skader på ryggmargen.

- Absurd

Med 3-1-seier over Start reddet Fredrikstad plassen i Tippeligaen. Men det som skulle vært en festkveld ble snudd på hodet da kapteinens skade ble kjent.


- Det er en absurd situasjon. Vi føler selvfølgelig glede fordi vi beholdt plassen, men samtidig blir alt satt veldig i skyggen av dette, sier FFK-fysioterapeut Erik Strøm til Dagbladet.no i dag.

- Det ble en veldig dempet feiring, spesielt siden vi ikke vet noe, legger han til.

Enerlys medspillere tok en rask tur ned i Fredrikstad sentrum for å snakke med supporterne.

- Vi må bare krysse fingrene. På en kveld som dette får fotball være fotball. Det finnes viktigere ting i livet, sa Raymond Kvisvik til Dagbladet seint i går kveld.

- Dette legger en demper på alt, sa trener Egil «Drillo» Olsen.

sine egne nettsider har mange FFK-supportere gitt uttrykk for sin omtanke for og støtte til Dagfinn Enerly.

OVER PÅ BÅRE: FFK-kapteinen blir forsiktig flyttet over på ei båre, og deretter båret av banen.
TIL SYKEHUS: Enerly ble raskt fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand, der det ble konstantert brudd i nakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer