-  Skaden gjør deg til en bedre spiller

Steinar Nilsen har lagt sitt eget skademareritt bak seg. Han tror kneskaden vil gjøre Ole Gunnar Solskjær til en enda bedre fotballspiller.

TROMSØ (Dagbladet): -  Veldig mye skal gå galt om ikke Ole Gunnar kommer tilbake i Manchester United-trøya. Han er bare 31 år, han har en utrolig sterk personlighet og vinnervilje, egenskaper han nå virkelig får bruk for. Han har en klubb som ikke vender ham ryggen, slik jeg dessverre opplevde i Napoli. Og Ole Gunnar har, ikke minst, Fotball-Europas beste medisinske støtteapparat i ryggen. Spekulasjonene om at karrerieren er over er basert på uvitenhet, sier Steinar Nilsen (32).

Angsten for uhell

TIL-spilleren vet hva han snakker. I to år holdt et skranglete kne ham borte fra fotballen. Nylig ringte Solskjær til Nilsen for å be om råd.

-  Vi snakket om hans situasjon på bakgrunn av mine erfaringer. Enten Ole Gunnar vil eller ikke, vil tanken på at han har spilt sin siste kamp dukke opp. Denne angsten er naturlig. Har jeg tålmodigheten som skal til for å trene meg opp igjen? Orker jeg å være på vakt for hvert skritt jeg tar, når du aldri kan legge kroppstyngden på kneet? Et lite uhell, et øyeblikks glemsel, kan ødelegge hele rehabliteringen. Du blir ganske sårbar når du som toppidrettsutøver havner i en slik situasjon, sier Steinar Nilsen.

Mental styrke

Han er imidlertid sikker på det kan komme noe godt ut av en slik prosess. Sjøl opplevde han det slik.

-  Etter 12 uker på krykker får du - tro meg - veldig lyst til å vise at du har mye ugjort på banen. Dette er drivkraften som vil gjøre en profesjonell idrettsutøver som Ole Gunnar til en enda bedre spiller - når han kommer tilbake. For det gjør han, sier Nilsen.

-  Er du en bedre spiller nå enn før skaden?

-  Ja, jeg føler sjøl at jeg er blitt det. Dette er kanskje min beste sesong noensinne, sier Nilsen.

TIL-stopperen Nilsen har vært gjennom skademarerittet Solskjær nå er på vei inn i. Kneet sviktet da tromsøværingen spilte for Napoli i italiensk serie A.

Er ikke hemmet

-  Stølheten og hevelsene kom første gang i 1998. Det skulle bli verre. Til slutt var det som om støtdemperen i kneet var helt borte, sier Nilsen i dag.

I august 2000 fikk han bruskcelletransplantasjon hos professor Lars Petersson i Sverige, legen som nå har startet behandlingen av Solskjærs kne.

14 måneder etter inngrepet var Nilsen tilbake på treningsfeltet. Først i juli 2002 spilte han kamp igjen, for moderklubben Tromsø.

-  Peterson reddet karrieren min og sørget for at jeg slipper å halte resten av livet.

I dag blir kneeet fulgt med argusøyne av TILs medisinske apparat. Nilsen tar sine forholdsregler og følger et et spesielt treningsprogram.

-  Tromsø har tatt godt vare på meg. Jeg er 100 prosent restituert. Jeg trenger ikke reservere meg, verken i trening eller kamp.

VANT OVER KNESKADEN: Tromsø-forsvareren Steinar Nilsen viser fram snittet i kneskåla etter inngrepet som reddet fotballkarrieren hans. Han mener Ole Gunnar Solskjærs mentale styrke vil gjøre ham til en bedre spiller, når han kommer tilbake på banen.