Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballens skrekkskader

Skaden som var så grusom at United-spillerne ikke orket å se på

David Busst opplevde det som har blitt omtalt som «tidenes verste skade på en fotballbane». Her er noen av de verste skadene som har skjedd fotballspillere.

SKREKKSKADE: Coventrys David Busst vrir seg i smerte mens lagkamerat Dion Dublin roper på båre og Manchester United-spillerne David May, Peter Schmeichel og Denis Irwin ikke klarer å se på. Foto: AP/NTB Scanpix
SKREKKSKADE: Coventrys David Busst vrir seg i smerte mens lagkamerat Dion Dublin roper på båre og Manchester United-spillerne David May, Peter Schmeichel og Denis Irwin ikke klarer å se på. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

*Dagbladet advarer mot bilder i denne saken som kan gi sterke inntrykk.

(FourFourTwo): David Busst hadde spilt i non-league-klubben Moor Green da han dro til Premier League-klubben Coventry i 1992 for å leve ut proffdrømmen.

Fire år seinere var fotballkarrieren hans over.

Det skjedde etter en ulykksalig kamp mot Manchester United 8. april 1996. Kampen var bare to minutter gammel da Busst, 28 år på tidspunktet, kom stormende inn på en retur og kolliderte med Manchester United-spillerne Denis Irwin og Brian McClair på en corner.

Busst signaliserte med én gang at han hadde store smerter, og United-keeper Peter Schmeichel kastet ballen ut av spill før han holdt seg for begge øynene.

Det var tydelig at dansken ble uvel av det han fikk se. Og i ettertid er det lett å forstå hvorfor. Først etter ni minutter ble Busst fraktet ut av stadion på båre.

Det viste seg at han har pådratt seg brudd i både skinnebenet og leggbeinet. Høyrebeinet bøyde seg tilbake 90 grader og banemannskaper måtte skylle bort blod fra gressmatta etterpå.

- Jeg kunne ikke høre at 50 000 supportere applauderte meg av banen på grunn av lyden av mine egne skrik, har Busst seinere uttalt til The Guardian.

Det var så ille at Busst risikerte å måtte amputere foten fra kneet. Det var ikke selve skaden som gjorde at han måtte legge fotballskoene på hylla, men infeksjoner han pådro seg i ettertid.

Du kan se bildet av beinet lenger ned i denne saken. Her er video av hendelsen:

Ikke i terapi

Det ble rapportert at Peter Schmeichel kastet opp på banen og seinere søkte terapi for det som skjedde den skjebnesvangre dagen. Det siste har keeperen seinere tilbakevist.

- Nei, jeg hadde aldri terapi, men det var ikke en fin opplevelse. Jeg så alt som skjedde. Det var tidlig i kampen og vi måtte vinne, publikum var gira, det var en fantastisk atmosfære, men etter det ble alle stille og atmosfæren forsvant. Begge lagene ville bare bli ferdig med kampen. Det var veldig vanskelig. Det vi var vitne til var forferdelig, veldig, veldig stygt. Det var tragisk for David, sier Schmeichel i et intervju med FourFourTwo.

Busst måtte gjennom hele 15 operasjoner på 12 måneder etter hendelsen. Seinere måtte han gjennom ytterligere operasjoner.

- Vi forsøkte å besøke David de neste dagene, men han hadde for mange operasjoner. Vi var heldigvis heldige som fikk spille i avskjedskampen hans et år seinere. Kampen ble spilt i ferien vår, men alle United-spillerne ønsket å spille den, sier Schmeichel.

Det var faktisk den kampen som også ble den aller siste for Eric Cantona, som la opp to dager etterpå.

- Ett år seinere møtte jeg ham på Old Trafford og vi hadde en god og lang prat, og for meg var det dagen det ble avsluttet. Jeg kunne legge det bak meg fordi han sa han var glad og jobbet med barn i Coventry. Det hadde vært i hodet i mitt i to år, helt siden det skjedde. Jeg syntes synd på ham, men jeg visste også at det kunne skje med hvem som helst av oss. Å se at han var så glad som han var, viste meg at han hadde kommet seg gjennom det, sier han.

ØDELA KARRIEREN: Den stygge skaden til David Busst gjorde at han til slutt måtte legge opp på grunn av infeksjoner. Foto: AP/NTB Scanpix
ØDELA KARRIEREN: Den stygge skaden til David Busst gjorde at han til slutt måtte legge opp på grunn av infeksjoner. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Beinbrudd

I 2015 la Andy Goldstein ut et bilde på Twitter av det som skal være beinet til David Busst slik det ser ut etter kollisjonen. Til venstre ser du selve beinbruddet:

I ettertid har faktisk Busst klart å spille fotball på lavere nivå. Allerede som 35-åring spilte han old boys-fotball, noe han har gjort siden. Han startet i mål og fikk etter hvert selvtillit nok til å være utespiller.

Seinere prøvde 50-åringen seg også som trener og han håpte en dag å bli manager på høyeste nivå. Han ledet noen klubber i non-league, men la etter hvert planene på hylla.

Her er en liste med andre stygge skader som har skjedd i fotballen opp gjennom årene:

Roy Keanes takling på Alf-Inge Håland (2001)

Alf-Inge Håland kalte Roy Keane en kylling og insinuerte at Keane filmet da United-spilleren skadet seg stygt i 1997. Keane ventet fire år på hevnen, før det smalt på Old Trafford i 2001.

Skrekktaklingen i knehøyde var så stygg at selv United-fansen gispet. I selvbiografien la ikke Keane skjul på sin hevnlyst:

«Jeg ventet lenge nok. Jeg sparket til ham skikkelig. Ballen var der (tror jeg). Ta den din f****. Og aldri stå over meg igjen og snakk til meg om falske skader», skrev Keane.

Håland kom seg aldri etter hendelsen og la opp to år seinere etter store skadeproblemer på det andre kneet.

TOK HEVN: Roy Keane. Foto: NTB Scanpix
TOK HEVN: Roy Keane. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Henrik Larsson, Celtic mot Lyon (1999)

Mange fryktet karrieren til Henke Larsson var over etter det brutale leggbruddet svensken pådro seg i det som da het UEFA-cupen. Larsson var i en løpsduell da det plutselig smalt.

Beinet så ut som kvestet i to - tvers over leggen. Heldigvis fikk Larsson umiddelbar hjelp ute på banen, og som vi nå vet, slo svensken knallhardt tilbake som toppscorer i Skottland, og senere i Barcelona og Manchester United.

Dijbril Cissé, Liverpool mot Blackburn (2004)

Daværende Liverpool-spiss Djibril Cissé var nyinnkjøpt stjerne da han brakk leggen på to steder mot Blackburn i 2004. Franskmannen ble båret av banen i voldsomme smerter etter en duell med James McEveley, og spilte ikke et minutt mer den sesongen.

Senere har Cissé fortalt at han var nær å miste venstrebeinet etter episoden. Og halvannet år senere skjedde ulykken med Cissé igjen - med det andre beinet. Det skjedde da Frankrike møtte Kina i treningskamp en snau uke før VM.

Se klippeneYouTube.

Alan Smith, Manchester United mot Liverpool (2006)

Alan Smith er kjent for å ofre seg i duellene, men da han kastet seg foran John Arne Riises skudd i FA-cupen i 2006 fikk han betale dyrt.

Beinet røyk tvers av da Smith blokkerte ballen, og ankelen gikk ut av ledd. Alex Ferguson beskrev skaden som en av de aller verste han hadde sett.

Smith ble båret ut til ambulansen med oksygenmaske. «Da jeg så ned, så jeg beinet mitt peke en vei, og ankelen peke mot Hong Kong», sa Smith selv.

STYGG SKADE: Alan Smith. Foto: Martin Rickett/PA/NTB Scanpix
STYGG SKADE: Alan Smith. Foto: Martin Rickett/PA/NTB Scanpix Vis mer

Eduardo da Silva, Arsenal mot Birmingham (2008)

Spissen ble kvestet skikkelig av Martin Taylor, som fikk tre kampers karantene for den stygge taklingen. Det var ikke Arsenal-manageren enig i.

- Taklingen var fryktelig, og den fyren burde aldri få spille fotball igjen, sa Arsene Wenger etterpå.

Eduardo pådro seg også brudd i både skinnebenet og leggbeinet

I STORE SMERTER: Eduardo ligger nede etter taklingen. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
I STORE SMERTER: Eduardo ligger nede etter taklingen. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer

Aaron Ramsey, Arsenal mot Stoke (2010)

Ikke lenge etter Eduardos grusomme skade var det en ny Arsenal-spiller som pådro seg det samme. Waliseren Ramsey ble taklet stygt av Ryan Shawcross og pådro seg samme brudd som Eduardo.

Først ni måneder etterpå var han tilbake i spill. Wenger kalte taklingen for «forferdelig» og raste nok en gang over for lav straff.

STYGG TAKLING: Aaron Ramsey ligger på gressmatta etter det stygge beinbruddet. Foto: AFP PHOTO/Paul Ellis/NTB Scanpix
STYGG TAKLING: Aaron Ramsey ligger på gressmatta etter det stygge beinbruddet. Foto: AFP PHOTO/Paul Ellis/NTB Scanpix Vis mer

Luc Nilis, Aston Villa mot Ipswich (2000)

Den da 33 år gamle angriperen måtte legge opp etter et sammenstøt med Ipswich-keeper Richard Wright. Da hadde han bare spilt tre kamper for klubben etter overgang fra PSV.

Han pådro seg to stygge brudd i ankelen, og Nilis fryktet at han måtte amputere beinet, noe som heldigvis ikke ble tilfellet.

- Det var det verste øyeblikket i livet mitt å bli fortalt at jeg kanskje ville miste beinet, det vil være med meg for alltid, uttalte Nilis.

Patrick Battiston, Frankrike mot Tyskland 1982

Semifinalen for 32 år siden huskes best for den grufulle taklingen Vest-Tysklands målvakt Harald Schumacher plantet i Battiston. I full fart hoppet han opp i et forsøk på å ta ballen, men endte i stedet med å sette hoften kontant i ansiktet på den franske innbytteren.

Battiston deiset bevisstløs i bakken. Det kraftige sammenstøtet påførte ham brukket kjeve, tre ribbeinsbrudd og to utslåtte fortenner. I tillegg fikk han en skade i ryggen som fortsatt sitter i. En stund lå han også i koma.

RETT FØR KOLLISJONEN: Harald Schumacher kolliderer med Patrick Battiston i VM-semien i 1982. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
RETT FØR KOLLISJONEN: Harald Schumacher kolliderer med Patrick Battiston i VM-semien i 1982. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer

Ewald Lienen, Bielefeld mot Werder Bremen (1981)

Det er ikke bare beinbrudd som kan se stygt ut av skader på en fotballbane. I en kamp mellom Arminia Bielefeld og Werder Bremen på 80-tallet var Ewald Lienen i duell med Werder-spiller Norbert Siegmann.

Kort etter lå Lienen igjen, rett og slett med et sprukket lår. Såret var langt, dypt og grusomt, og bildene av en sjokkert Lienen som reiser seg for å søke hjelp er ikke særlig bedre.

Det blir sagt at skaden ikke kunne sett verre ut, ikke engang om den hadde vært hentet fra en scene i en skrekkfilm.

Se klippet på YouTube, på eget ansvar.

Wayne Rooney hadde en liknende skade på låret for Manchester United i 2012.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!