UTE: Klassikerkongene Fabian Cancellara og Tom Boonen har vært de soleklare sjefene i klassikerne de siste årene. Uten de to til start, er utgangspunktet foran rittet forandret. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
UTE: Klassikerkongene Fabian Cancellara og Tom Boonen har vært de soleklare sjefene i klassikerne de siste årene. Uten de to til start, er utgangspunktet foran rittet forandret. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Skadene som snur alt på hodet før Flandern rundt

Alexander Kristoff er én av storfavorittene. Her er vårt favorittips!

(procycling.no): Med klassikerkongene Fabian Cancellara og Tom Boonen ute med skade, ligger det an til et vidåpent Flandern rundt på søndag.

Ikke siden Nick Nuyens vant i 2011, har en annen enn de to gått til topps i Belgias største sykkelritt.

Når rytterne står på startstreken i Brugge på søndag, er det med kun én tidligere vinner i feltet.

35 år gamle Stijn Devolder vant i både 2008 og 2009, men belgieren er ikke regnet blant de største favorittene i år.

De er det dog flust med. Sjelden har det vært mer åpent før et Flandern rundt.

De 264 kilometerne fra start i Brugge til mål i Oudenaarde er en manndomsprøve av de sjeldne. En som skiller gutter fra menn.

Ikke bare er distansen ubarmhjertig, rytterne skal også over 19 såkalte hellinger, korte, bratte bakker som ofte er brosteinsbelagte.

Det største av det største Den siste, Paterberg, kommer med bare 13 kilometer igjen. Den er bare 360 meter lang, men stiger hele 20.9 prosent på det meste. At den i tillegg kommer så sent ut i rittet og er brosteinsbelagt, gjør den ekstra tøff.

FOLKEFEST: Sykkel er inngrodd i den belgiske kulturen. At Flandern rundt er Belgias største sykkelritt, sier det sitt om rittets status. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FOLKEFEST: Sykkel er inngrodd i den belgiske kulturen. At Flandern rundt er Belgias største sykkelritt, sier det sitt om rittets status. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Før det har rytterne også tatt seg over beryktede bakker som Oude Kwaremont, Taaienberg og Koppenberg.

I tillegg til de krappe bakkene, kommer den beintøffe posisjoneringskampen. Det hjelper ikke om du er rittets sterkeste rytter om du ikke klarer å komme i posisjon til de avgjørende punktene i rittet.

Det gjør rutine ekstremt viktig. Man må vite når og hvor det er viktig å være fremme i feltet. Man vinner ikke Flandern rundt uten å kjenne til hver eneste sving, hvert eneste brosteinsstykke.

Svært få ryttere oppnår suksess i sitt første Flandern rundt. Rittet er så krevende at det ofte tar flere forsøk før man klarer å levere toppresultater.

Motoren som behøves for å prege et ritt som dette, tar år å bygge opp. Det gjør Flandern rundt til et av de mest prestisjefulle rittene å vinne.

Mannen som kan heve armene i været som vinner etter over 260 kilometer på trange, snirklete veier gjennom Flandern, skriver sitt navn inn i historien.

Måneder med oppkjøring kulminerer i noe av det aller vakreste sykkelsporten har å by på.

«De Ronde» er Belgias største sykkelritt, og en folkefest uten like. Det er i slike ritt legender skapes.

Se procycling.nos favorittips i margen til høyre!

Kristoff med favorittstempel Én av de som inderlig ønsker å vinne heter Alexander Kristoff.

Nordmannen har imponert stort hittil i år og står med hele ni seirer før årets første brosteinsmonument.

Kristoff ble nummer fem i fjor og virker enda sterkere i år. Hans enorme utholdenhet kommer virkelig til sin rett når rytterne har syklet over 220 kilometer.

I en spurt er det også få, om noen, som kan tukte nordmannen. Det er Kristoff store styrke, men er også ferdigheten som kan frata han seiersmuligheten.

Det er nemlig ingen som vil ha med Kristoff inn på oppløpet. Kommer man inn i samme gruppe som nordmannen, vet man at det ikke blir seier. Dermed kommer angrepene til å hagle rundt nordmannen.

Få kommer til å samarbeide med Kristoff om nordmannen kommer av gårde sammen med noen andre.

VANT I FJOR: Men i år er ikke Fabian Cancellara med. Det gjør at årets Flandern rundt er et av de åpneste det siste tiåret. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VANT I FJOR: Men i år er ikke Fabian Cancellara med. Det gjør at årets Flandern rundt er et av de åpneste det siste tiåret. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

27-åringen kan heller ikke håpe å fly under radaren lenger. Konkurrentene ble for alvor oppmerksom på ham i fjor, da han vant Milano-Sanremo, ble nummer fem i Flandern og vant to etapper i Tour de France.

Å være usynlig, er ikke lenger en mulighet for nordmannen. Alle vet at han er blant rittets aller beste.

Og alle vet at det er i bakkene de må gjøre det. På oppløpet har de ikke nubbesjanse på Katjsuja-rytteren.

Les også: Slik skal Kristoff lure de andre i Flandern

Oppkjøringsrittene har da også vist at årets brosteinsritt er som et anarki å regne. Uten sjefene Cancellara og Boonen, er det rekordjevnt i toppen. Det er ingen klar favoritt.

Det har gjort at de angrepsglade har spilt ut sitt repertoar i oppkjøringen.

Britenes første siden 1961? Den som har lykkes alle best er Geraint Thomas. Briten som har blitt latterliggjort på grunn av hans tendens til å falle i kritiske leger, er et kunstverk av en sykkelrytter.

Han klatrer utmerket, men har likevel klart å beholde motoren som gjør han til en av de farligste foran et ritt som Flandern rundt.

STERK: I fjor tok Alexander Kristoff opp jakten på teten, men kom seg akkurat ikke opp. Dermed ble det femteplass på den sterke nordmannen. I år er han én av de største favorittene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
STERK: I fjor tok Alexander Kristoff opp jakten på teten, men kom seg akkurat ikke opp. Dermed ble det femteplass på den sterke nordmannen. I år er han én av de største favorittene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Denne våren har Sky-rytteren stilnet alle kritikere.

Han vant E3 Harelbeke på imponerende vis da han rykket fra Peter Sagan og Zdenek Stybar på slutten. I Gent-Wevelgem slo han kollbøtte, kjørte seg tilbake i tetgruppen og ble nummer tre.

Fjorårets åttendemann virker endelig til å ha knekt klassikerkoden. Med en motor få andre kan skryte av, kan han bli første brite til å vinne Flandern rundt siden Tom Simpson klarte bragden i 1961.

Thomas vet imidlertid at han må bruke sin klatreegenskaper for å komme seg løs fra de raskere herremennene i feltet.

Det må også Belgias største håp, Sep Vanmarcke.

Fjorårets tredjemann virket supersterk i klassikeråpningen i februar og var trolig bare en ødelagt sko fra suksess også i E3 Harelbeke.

LottoNL-Jumbo-rytteren elsker å angripe, og uten Cancellara på start, kan det være hans tur til å være rittets fremste protagonist.

FORMRYTTER: Sky har mange kort å spille på, men Geraint Thomas er mannen som utpeker seg. Briten er i vanvittig form for tiden. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FORMRYTTER: Sky har mange kort å spille på, men Geraint Thomas er mannen som utpeker seg. Briten er i vanvittig form for tiden. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

26-åringen var nemlig den eneste som klarte å følge da sveitseren angrep i bakkene i fjor.

Med andreplass i Paris-Roubaix og tredjeplass i Flandern rundt på merittlisten, er det bare seier som gjelder for hardhausen fra Kortrijk.

Det sterkeste laget Det gjelder i aller høyeste grad også Etixx-Quick-Step. Stjernelaget må klare seg uten sin klare kaptein, legenden og sjefen Tom Boonen, men har fortsatt massevis å spille.

Zdenek Stybar er kanskje lagets bestemann på papiret. Den tidligere sykkelcrosstjernen har alle kvalitetene som kreves for å vinne Flandern rundt. Han er kjøresterk, har den nødvendige eksplosiviteten i bakkene og har lagkamerater i verdensklasse rundt seg.

Seieren i Strade Bianche var vanvittig imponerende, mens andreplassen i E3 Harelbeke viser at formen er der den skal være.

Dog er det ikke en enkeltrytter som er Etixx' store styrke. Det er bredden i laget som er storlagets fremste styrke foran deres største mål for sesongen.

Yves Lampaert, Matteo Trentin, Niki Terpstra og Stijn Vandenbergh er alle gode nok til å kjempe i toppen på en god dag.

Spesielt de to sistnevnte er maskiner på brosteinen. I det vi antar blir et anarki på veien mot Oudenaarde, kan Etixx' bredde komme til å spille en stor rolle.

BELGIAS STØRSTE HÅP: Sep Vanmarcke var den eneste som klarte å følge Fabian Cancellara i bakkene i fjorårets Flandern rundt. I år er ikke sveitseren med. Det åpner for belgieren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
BELGIAS STØRSTE HÅP: Sep Vanmarcke var den eneste som klarte å følge Fabian Cancellara i bakkene i fjorårets Flandern rundt. I år er ikke sveitseren med. Det åpner for belgieren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Tysker ønsker å snyte Kristoff igjen Et annet lag som har flere kort å spille på, er BMC. Det amerikanske laget har mange sterke ryttere, men utenom Greg Van Avermaet er det vanskelig å se hvilke av deres ryttere som kan kjempe om en topplassering.

Daniel Oss er i strålende form og vet hvordan man skal posisjonere seg, men italieneren har neppe det siste lille man trenger for å vinne et ritt av dette kaliberet. Det gjør at belgiske Van Avermaet trolig blir deres store håp.

BMC er ett av få lag som kan klare å samle troppene mot slutten. Det gjorde de i E3 Harelbeke, og det kan de gjøre i Flandern rundt. De må dog håpe å få Van Avermaet av gårde i en gruppe foran rittets aller raskeste.

Belgieren ble nummer to i fjor og er aldeles strålende på sitt beste. Er formen der den skal være, kommer vi til å få se utallige angrep fra 29-åringen på søndag.

Én som trolig håper at belgieren ikke er på sitt aller beste, er tyske John Degenkolb.

Milano-Sanremo-vinneren ønsker nemlig en litt større gruppe på slutten av rittet.

Tyskeren er meget lik Alexander Kristoff som rytter, men er litt tregere på slutten. Til gjengjeld er han litt bedre oppover, i alle fall når brosteinen ikke spiller en rolle.

TSJEKKISK MESTER: Etixx-Quick-Step, her representert ved Zdenek Stybar, har trolig det sterkeste laget på papiret. Det gir dem mange alternativer. Vi tror Stybar er deres sterkeste. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
TSJEKKISK MESTER: Etixx-Quick-Step, her representert ved Zdenek Stybar, har trolig det sterkeste laget på papiret. Det gir dem mange alternativer. Vi tror Stybar er deres sterkeste. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

I likhet med nordmannen trives han best når rittene blir lange. 26-åringens ulempe er at han ikke har noe lag rundt seg som kan samle det mot slutten. Dermed må han enten være med på angrep selv, eller satse på at noen andre samler det for ham.

Les også: - Sjansene hans øker, jo tøffere rittet er

Det kommer tvilsomt Lotto Souldal til å gjøre, til tross for at de stiller med raske herremenn som Jürgen Roelandts og Jens Debusschere.

De rødkledde belgierne elsker nemlig å angripe. Vi så det senest i Gent-Wevelgem, der Roelandts prøvde seg på et ekstraordinært angrep.

29-åringen ble nummer tre i Flandern i 2013 etter et lignende stunt, og uten Cancellara på plass, drømmer Roelandts om at det er hans tur til å stå på toppen.

Slovak lurer i buskene Én av dem som slo Roelandts for to år siden, heter Peter Sagan.

I fjor var slovaken blant de aller største favorittene og nevntes i samme åndedrag som Cancellara.

I år er situasjonen en helt annen. Tinkoff-Saxo-rytteren har ikke prestert på ønsket nivå hittil i sesongen, og mange har allerede begynt å avskrive 25-åringen.

ANGREPSVILLIG: Greg Van Avermaet ble nummer to i fjor og elsker å angripe. Belgieren kommer nok til å prøve seg også i år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
ANGREPSVILLIG: Greg Van Avermaet ble nummer to i fjor og elsker å angripe. Belgieren kommer nok til å prøve seg også i år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Det er livsfarlig.

Han satt i vinnergruppen i E3 Harelbeke, men fikk det tungt mot slutten. Det er selvfølgelig illevarslende, men slovakens akselerasjon og evne til å henge med når de antatt beste stikker, gjør ham til en vinnerkandidat også i år.

I motsetning til tidligere år, kommer også konkurrentene til å være litt mindre observant på vidunderbarnet. Det kan gi Sagan den plassen han trenger til å endelig kunne vinne et monument.

Mange om benet I skyggen av de største favorittene, finner vi en rekke mulige vinnere.

Ringrevene Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato og Stijn Devolder kan finne på det meste på gode dager, mens Sky-rytterne Ian Stannard og Bradley Wiggins, kan dra nytte av Thomas' favorittstempel.

Det samme kan Luca Paolini, som vanligvis er Kristoffs superhjelper. Italieneren er imidlertid så sterk at han kan ta sjansen på egenhånd, om muligheten byr seg.

Det vi så i Gent-Wevelgem, kan gjenta seg på søndag. Få leser ritt like bra som ringreven fra Milano.

Vi håper dog at 38-åringen ofrer seg 100 prosent for Kristoff. For nordmannen er utvilsomt én av de største favorittene til å vinne årets Flandern rundt. Da blir han eventuelt Norges første seierherre i «De Ronde».

procycling.no følger Flandern rundt direkte fra klokken 10 på søndag!

KAN IKKE UNDERVURDERES: Peter Sagan er ikke en like stor favoritt som i fjor, men slovaken er en mann man ikke kan glemme. Stjernen jakter fortsatt sin første monumentseier. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KAN IKKE UNDERVURDERES: Peter Sagan er ikke en like stor favoritt som i fjor, men slovaken er en mann man ikke kan glemme. Stjernen jakter fortsatt sin første monumentseier. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer