Skader seg i kamp, ikke på trening

Toppspillere i Norge er mest plaget av strekk i låret. Det viser en omfattende kartlegging av skader i tippeligaen.

Senter for idrettsskadeforskning har registrert samtlige skader i tippeligaen fra 2000 til 2004. 19 til 23 prosent av de registrerte skadene dreier seg om lårskader, helst strekk på bak- eller forsiden.

I løpet av denne perioden ble det registrert 450 skader. Ifølge forskerne er det 20 skader pr 1000 timer i kamp.

Skader seg i kamp

Landslagslege i fotball, Thor Einar Andersen, mener registreringen gir et bedre bilde av skadeforståelsen blant fotballspillere.

- Vi kan se hvilke skader som det er mest av og deretter komme med forebyggende tiltak. Tallene viser at det er i kamp spillerne skader seg. Skadefrekvensen på trening er langt mindre, sier Andersen.

Dette viser statistikken:

• 19-23 prosent lårskader

• 14-21 prosent ankelskader

TØFT: Her får Rosenborgs Mikael Dorsi Seg litt luft av Ham-Kams Espen Olsen. Foto: Tom E. Østhuus
TØFT: Her får Rosenborgs Mikael Dorsi Seg litt luft av Ham-Kams Espen Olsen. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

• 12-20 prosent kneskader

• 12-17 prosent lyskeskader

• 10-12 prosent leggskader

• 6-9 prosent hodeskader.

Albuer i ansiktet 

Senter for idrettsskadeforskning mener tallene fra tippeligaen kan få betydning for en eventuell revidering av regelverket.

- Vi som jobber med dette har et stort ansvar, og vi føler at vi blir lyttet til. Tallene fra tippeligaen er godt kjent for FIFA, og det er en del av grunnlaget når regelkomiteen skal revidere reglene, sier leder for senteret, Roald Bahr.

Studiene fra tippeligaen dokumenterer at albuer i ansiktet er en av hovedårsakene til hodeskader i fotball.

- Vi må først dokumentere årsaken før vi kan foreslå tiltak, for eksempel dette med bruk av albuer. Det å forby årsaken er jo ganske enkelt. I fotball har vi gode eksempler på at det kan gjøres noe, blant annet at taklinger bakfra gir rødt kort. Nå vet vi at seine taklinger fra sidene er en av hovedårsakene til ankelskader, og da blir det opp til fotballens styrende organer å vurdere dataene opp mot skadefrekvensen, sier Bahr.