Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge EM håndball kvinner 2018

Skader, sutring og et skuffende svakt lag

I dette mesterskapet er Norge rett og slett ikke bra nok.

UTEN MEDALJESJANSER: Kaptein Stine Bredal Oftedal og Norge misset totalt mot Romania. Nå blir det neppe noen EM-medaljer. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
UTEN MEDALJESJANSER: Kaptein Stine Bredal Oftedal og Norge misset totalt mot Romania. Nå blir det neppe noen EM-medaljer. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE er mesterskapet der Norge ikke har vært helt til stede. Nå etter bare tre kamper, er det plutselig for seint. Med null poeng inn i mellomspillet, blir det sannsynligvis ingen semifinale:

  • Etter 6 gull på 7 EM, er det norske dominansen brutt.

Om det er alle skadene, spillerne, trenerne eller omgivelsenes sin skyld, er ikke så lett å si. Noe har uansett vært feil.

Totalt feil.

SOM i førsteomgangen i kveld. Da sviktet tilnærmet alt av forsvarsspill. De norske spillerne var passive, usikre og mer og mer frustrerte.

Sånt straffer seg mot et godt lag med en veldig smart trener som til overmål stiller med Cristina Neagu; verdens beste håndballspiller.

Det rant inn feil vei. Etter tjue minutter hadde håndballjentene sluppet inn 15; altså stø kurs rett mot utrolige 45 baklengsmål. Så jevnet det seg ut, men 12 - 18 ved pause var vel ikke noe drømmeresultat for de regjerende mesterne.

Ikke 31 minus til slutt heller.

OG da går det an å snakke litt om hvordan Norge i det hele tatt er i stand til å prestere så svakt. Oppkjøringen mot EM var jo mer enn bra nok også uten langtidsskadde Nora Mørk.

Selvsagt ga Amanda Kurtovic sin triste kneskade bare dager før avreisen mye trøbbel. Men sjekker du de norske målscorerne fra de siste treningskampene, var det jo ikke Kurtovic som toppet listene der.

DESSUTEN er det blitt null poeng mot Tyskland og Romania først og fremst på grunn av svakt forsvarsspill. Der Norge i mesterskap etter mesterskap har bygd suksessen på de ekstremt raske overgangene fra vellykket forsvar til effektive angrep, reddet de norske målvaktene 4 (fire) skudd før pause i kveld.

Da er det kanskje noe annet enn skadene som stoppet oss. For eksempel den spesielle konsentrasjonen som alltid blir kreves av en favoritt alle de andre lagene jakter på.

Var den på plass inn i EM?

DET er lett å bli det lille hakket for stor etter alle triumfene. Små episoder som det ikke er så enkelt å se for den som er midt oppe i det. Men som er til å ane fra utsida.

Trener Thorir Hergeirsson innledet selv dette mesterskapet med å beklage de norske jentenes vel triste opptreden på seierspallen etter finaletapet mot Frankrike i siste mesterskap:

- Det handler om hvordan vi håndterer suksess og fiasko, seier og tap. Vi skal alltid huske på at vi fikk ikke bestått som lag under medaljeseremonien i Tyskland, sa han på pressekonferansen før EM, og utdypet:

- Ikke alle oppførte seg slik, men det var nok til at laget framsto som sutrere.

Det var et fint innspill bygget på verdier som i lengden gir den beste sporten.

Men disse verdiene gjelder fortsatt. Også i dette mesterskapet.

DET er vel derfor det ikke føles helt ok at de største nyhetssakene fra håndballjentenes EM før alt ble for seint mot Romania i kveld , har vært spillernes frustrasjon over at de ikke får skrike fritt fra benken og trenerens sinne over urutinerte dommere.

Den første saken stoppet Hergeirsson kontant ved å be jentene sine tenke på noe annet. Den andre var det altså han som tenkte på. For midt i en innledning av EM der det norske forsvarsspillet åpenbart ikke var på plass, brukte den ellers så sindige treneren energi på dommeroppsettet. Han var visst «drita lei av å være forsøkskanin».

Ganske smått begge deler, men dessverre også typisk for et lag som er blitt så vant til å vinne, at innholdet i kampene lett forsvinner. Det gjelder forøvig både kvinnelandslaget og vi som advent etter advent forventer et suverent Norge.

Men det er jo først og fremst et Norge som ikke sutrer.

DERFOR er det ikke annet å sture over etter dette sjokkerende store tapet mot et flott Romania, enn vår egen kvalitet:

  • Håndballjentene har vært for svake i forsvar til å henge med i medaljekampen.

Om det skyldes spillervalg, feil taktikk eller dårlig konsentrasjon, får gruppa selv finne ut av. Det er så mye ressurser i norsk kvinnehåndball at slike sjeldne nederlag kan vendes til noe bra.

Men akkurat i dette mesterskapet virker det allerede for seint.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!