Skadet utstyr for over 300 000 kroner i massevelten

Sykkel ble delt i to i krasjen. Petacchis hjelperytter får skylda.

KAOS: - Det så ut som en skyttergrav som nettopp hadde blitt truffet av en granat da jeg kjørte tilbake for å gi sykkelen min til Bauke. Mye blod, mye skriking. Kaos, skriver Laurens Ten Dam på Twitter om gårsdagens velt. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KAOS: - Det så ut som en skyttergrav som nettopp hadde blitt truffet av en granat da jeg kjørte tilbake for å gi sykkelen min til Bauke. Mye blod, mye skriking. Kaos, skriver Laurens Ten Dam på Twitter om gårsdagens velt. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

TdF-studio: Følg den syvende etappen direkte i Dagbladets livestudio fra kl. 1215.

(Dagbladet): - Det var en slagmark.

Slik beskrev Garmin-rytter Johan Van Summeren gårsdagens massevelt i Tour de France. Nærmere 40 ryttere deiset i bakken, fire av dem var fra Garmin-laget.

Tom Danielson måtte bryte umiddelbart, Johan Van Summeren kjørte blodig og forslått til mål, Tyler Farrar var nok en gang - for fjerde gang i løpet av årets ritt - i bakken. Sammenlagthåpet Ryder Hesjedal gikk også i asfalten, og på Twitter i dag melder Garmin-sjef Jonathan Vaughters at den norskættede kanadieren ikke blir med videre.

Førstnevnte rytter, Tom Danielson, la på Twitter i går ut et bilde av sykkelen han kjørte på da han gikk i asfalten. På bildet ser en at ramma på sykkelen er brukket tvers av.

DELT I TO: Slik så sykkelen til Tom Danielson ut etter velten. Garmin mener utstyr til en verdi av 300 000 kroner ble ødelagt i går. Foto: Twitter
DELT I TO: Slik så sykkelen til Tom Danielson ut etter velten. Garmin mener utstyr til en verdi av 300 000 kroner ble ødelagt i går. Foto: Twitter Vis mer

- Utrolig nok har jeg ikke brukket noe. Kan ikke bevege meg eller gå. Det var uten tvil det verste jeg har krasjet noensinne, skriver amerikaneren på Twitter.

Skader for 300 000 kroner TV2 sykkelekspert Mads Kaggestad sier til Dagbladet at alle fallene har blitt en kostbar affære for Garmin - både økonomisk og sportslig.

- De mener de har ødelagt utstyr for over 300 000 kroner bare etter gårsdagens velt. En kan jo bare tenke seg til totalsummen hvis en ser på alle lagene. Det blir fort mye penger, sier Kaggestad.

- Garmin har vært involvert i flere velt. Er det bare uflaks, eller kan de gjøre noe annerledes?

- Noe uflaks er det selvfølgelig, men Garmin er ikke akkurat det laget som sitter i front og tar forhåndsreglene BMC og Sky tar. De må nok kjøre litt mer safe, og ta flere forhådsleger, sier den tidligere proffsyklisten.

Vanskelig å sove - Hvordan er det å sove etter et slikt velt?

BLODIG: Johan Van Summeren kjørte blodig og forslått til mål i går. Foto: NTB Scanpix
BLODIG: Johan Van Summeren kjørte blodig og forslått til mål i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror svært få av de som ble hardest rammet har sovet i det hele tatt. Kroppen jobber på høyspreng for å lindre alle blødninger og sår de har fått, og det er vanskelig å finne en posisjon om natta der de kan slappe av. Sårene klistrer seg til laknene og slikt. De fleste ligger nok og gruer seg til dagens etappe, og for mange vil nok det meste handle om å bare komme seg til mål, sier Kaggestad.

Han har veltet flere ganger selv, og sier at alt blir tungvint dagen etter et velt.

- Alt blir tungt, alt tar lenger tid. Det er bare ubehagelig. En kan nesten ikke komme borti noe uten å få vondt. Det gjør noe med en psykisk også. Mange er redde for å sette seg i hovedfeltet igjen, de får høye skuldre, tør ikke legge seg skikkelig på hjul og bruker mye energi på å bekymre seg, sier Kaggestad.

Petacchis hjelperytter får skylden Ifølge procycling.no skriver L'Equipe i dag at Alessandro Petacchis hjelperytter, Davide Viganò, var mannen som forårsaket gårsdagens massevelt.

Petacchi forberedte seg til spurten, og ga skotrekkene sine til Vigano som skulleha de i lomma. Rytterne holdt da en fart på nærmere 70 kilometer i timen, og med en hånd på styret klarte ikke Lampre-rytteren å bremse og traff da bakhjulet til en av konkurrentene. Lampre-rytter Daniele Hondo bekrefter i en pressemelding fra Lampre at det var det som skjedde.

FÅR SKYLDA: Davide Vigano var trolig mannen som forårsaket velten i går da han skulle legge skotrekkene til Alessandro Petacchi i lomma. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
FÅR SKYLDA: Davide Vigano var trolig mannen som forårsaket velten i går da han skulle legge skotrekkene til Alessandro Petacchi i lomma. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

- Å stille noen i gapestokk og gi dem all skyld vil ikke jeg være med på. Vigano gjorde det ikke med overlegg, og alle rytterne sitter med en hånd på styret stadig vekk. Det er små marginer, sier Mads Kaggestad som synes Tour de France de siste årene har blitt mer brutalt.

- Hvorfor har det blitt slik?

- Sporten er større enn før, og da er budsjettene og presset fra sponsorer og andre større for å prestere. Det er tøffere enn før å komme med på de store lagene, og rytterne er redde for ikke å preste 100 prosent. Da tar de nok litt større sjanser for å vise seg frem, sier Kaggestad til Dagbladet.

Følg dagens etappe direkte fra kl. 1215 i Dagbladets livestudio.

DAGENS ETAPPE: Slik er profilen på dagens etappe. Foto: Tour de France
DAGENS ETAPPE: Slik er profilen på dagens etappe. Foto: Tour de France Vis mer