«Skadet» Zlatan avgjorde Serie A

Tungen på vektskåla i rotteracet om Serie A-tittelen.

(Dagbladet.no): Parma-Inter 0-2, Catania-Roma 1-1 

Zlatan Ibrahimovic har et skrantende kne som har voldet Inter ekstra bekymring i serieinnspurten. Skandinavias største fotballstjerne har ikke vært å se på banen siden 29.mars, og «hele» Sverige har krysset fingrene for at Ibrahimovic skal bli klar i tide til EM-sluttspillet neste måned. 

I ettermiddagens sesongfinale mot Parma var svensken tilbake, og innhoppet etter 51 minutter ga definitivt grunn til optimisme for broderfolket. Med sine to scoringer, den første etter bare 11minutter på banen avgjorde han en rekordspennende Serie A-sesong til «Neriazzuris» fordel.

- Inter med og uten Zlatan er to forskjellige lag. Bevares: Laget har en fantastisk angrepsrekke med det ene navnet større enn det andre. Likevel er Zlatan den største, og det merkes at han har vært ute med skade, sier en av Norges fremste eksperter på italiensk fotball Per-Jarle Heggelund til Dagbladet.no om Zlatans betydning for seriemestrene fra Milano.

Canal Plus-kommentator Heggelund sier han ikke hadde trodd Inter skulle klare oppgaven mot nedrykkstruede Parma da han hadde forventet at spissduoen Cristiano Luccarelli og Bernardo Corradi skulle bli for mye å hanskes med for Marco Materazzi og co i Inters bakre rekker.

- Uansett var det spenning for den nøytrale seeren, og det var dessuten en god time med serieledelse for Roma, poengterer kommentatoren. 

Selv om det endte lykkelig for Inter i seriesammenheng, mener Heggelund at innsatsen i Europa kaster lange skygger over sesongen som helhet.

- Innsatsen i Champions League gir setter nok en dårlig bismak til seriegullet. Med mannskapet Mancini har hatt tilgjengelig, skulle laget definivt gått lengre enn til en åttendedelsfinale, påpeker Heggelund som mener Mancini viste taktisk uklokskap i kampene mot Liverpool.

GIFTIG: Zlatan Ibrahimovic trengte bare åtte minutter av innhoppet mot Parma for å vippe kampen i Inters favør med et velplassert skudd fra 25 meter. Foto: AFP/Scanpix
GIFTIG: Zlatan Ibrahimovic trengte bare åtte minutter av innhoppet mot Parma for å vippe kampen i Inters favør med et velplassert skudd fra 25 meter. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Dobbel Zlatan

Likevel nyter nok Inter-stjernene dagen i dag, etter 2-0 seieren mot Parma på Ennio Tardini, og det kan man takke en høyprofilert svenske for.

Etter 62 minutter mottok Zlatan ballen 35 meter fra mål, forserte 10-15 meter og under halvhjertet press fra Parma-forsvaret, kunne superspissen finsikte høyrefoten nokså uforstyrret. Skuddforsøket var hardt og velplassert og føk inn lavt nede ved Parma-keeper Nicola Pavarinis høyre stolperot.

Og bare for å understreke hva han er laget av, var han ytterst tilstedeværende på bakre stolpe kvarteret senere da høyreback Maicons millimeterpresise innlegg falt ned bak Parmas backrekke.

Ibrahimovic var konsentrert, kald og nådeløs og hadde få problemer med å ekspedere ballen i mål til Inters 16.seriemesterskap, det tredje på rad. 

• Se sluttabell og resultater HER.

Skandaledømming

Roma, på sin side, var seriemestre i halvannen omgang etter Mirko Vucinic soloraid tidlig i kampen. Men da Zlatan og Inter tok kommandoen mot Parma, var tittelen ute av hovedstadslagets hender.

«Skadet» Zlatan avgjorde Serie A

Catania kom sågar tilbake og utlignet etter massivt press i annenomgang. Jorge Martinez\' åttende seriemål for sesongen, berget plassen for Sicilia-laget. Utligningen var av det fortjente slaget, og førte med seg svært følelsesladde scener blant hjemmefansen.

Dermed er det Empoli, Parma og Livorno som må ta den blytunge turen ned i Serie B. Det spørs imidlertid om siste ord er sagt i denne saken, da dommeren i kampen mellom Catania og Roma blåste av kampen uten å legge til tid, sannsynligvis av frykt for reaksjoner fra hjemmefansen som allerede hadde stormet banen to ganger i annenomgang.

- Dette må kunne kalles en skandaleavgjørelse. Prinsippet om at spillernes sikkerhet går foran alt annet er selvfølgelig viktig å etterstrebe, men når det skulle vært lagt til minst fem-seks minutter for avbrudd i spillet, legger dette en dårlig bismak på nedrykkskampen, understreker Per-Jarle Heggelund ettersom en eventuell Roma-scoring ville ha sendt Catania ned i stedet for Empoli. 

Milan ute av Champions League

I den andre enden av tabellen førte Fiorentinas borteseier mot Torino til at Firenze-laget kapret den fjerde italienske plassen i neste års Champions League. Inter, Roma og Juventus var allerede klare foran denne runden.

Det betyr at fjorårets seierherrer i Europas gjeveste klubbturnering, AC Milan, må ta til takke med UEFA Cup neste år.

- Milan kan kanskje ha godt av en sesong i UEFA Cupen, og bygge opp et mannskap som kan aspirere til nye Scudetto-titler i årene som kommer. I år har man fått betale for satsingen på Champions League, og innsatsen i ligaen har vært skandaløs til tider. Likevel skal man skal heller ikke glemme at Milan har vunnet to titler denne sesongen i den europeiske supercupen og VM for klubblag, argumenterer Heggelund, som legger til at en faktor er viktigere enn noe annet:

- Laget er nødt til å beholde Kaká, og det er usikkert hvordan han vil stille seg til en sesong uten Champions League-spill. En annen ting er hva dette kan ha å si for mulighetene til å sikre seg Ronaldinho, påpeker Italia-eksperten som ikke er skuffet over at Fiorentina vil representere Italia i Europa på bekostning av «Rossoneri».

- Fiorentina fortjener å få prøve seg i Champions League. De hadde fortjent det etter sesongen i fjor også, men da ødela minuspoengene etter korrupsjonskandalen for lagets sjanser.      

«Truer» Donadoni

Mens Inter topper tabellen etter 38 kamper, er det en gammel kjenning som troner øverst på toppscorerlisten; Alessandro Del Piero. Lite gleder Heggelund mer.

- Det er så fortjent, så fortjent. I fjor ble han toppscorer i Serie B med 20 mål; i år gjør han 21 i Serie A. Han er bedre enn noen gang og er en fantastisk spiller og person, sier Canal Plus-kommentatoren før han adresserer en «trussel» i retning landslagssjef Roberto Donadoni.

- Om Del Piero ikke er å finne i den italienske EM-troppen, skal jeg personlig reise til Italia og klinke til Donadoni i hodet, avslutter en humrende Heggelund overfor Dagbladet.no.

SKUFFELSE: Roma-trener Lucianno Spalletti må skuffet konstatere at Roma aldri klarte å frata Inter seriemesterskapet etter en sugende sluttspurt i Serie A. Catania-sjef Walter Zenga (i bakgrunnen) kunne imidlertid juble over at Serie A-kontrakten ble fornyet i sluttminuttene.
GULLJUBEL: Ingen tvil om hvem som er dagens navn i italiensk fotball: Zlatan Ibrahimovic mottar lagkameratenes hyllest etter to mål i seriefinalen mot Parma.
LETTKLEDD FEIRING: Catania-spiss Giuseppe Mascara og lagkameratene ble i beste, italienske tradisjon strippet ned til trusene av ivrige tilhengere som stormet banen ved kampslutt.
JUBLET FOR CHAMPIONS LEAGUE: Fiorentina pg målscorer Osvaldo slo Torino på bortebane og sikret med det Champuions League-plass neste sesong.
SATT RINGSIDE: Canal Plus-kommentator Per-Jarle Heggelund fulgte dramaet i siste serierunde på nært hold.