-  Skal bli bedre enn Schumacher

Norges fremste formel-kjører Stian Sørlie (22) sikter høyt, til tross for motorstopp i forrige løp.

LONDON (Dagbladet): -  Jeg skal klare å bli formel 1-kjører innen 2008. Og jeg skal bli bedre enn Michael Schumacher, sier den unge racerkjøreren fra Spydeberg selvsikkert.

Sørlie kjører formelbil på andre sesongen. I fjor debuterte han i Formula BMW UK Championship og endte på sjetteplass sammenlagt. Etter dobbeltseier på Thruxton og fjerdeplass på Rockingham i inneværende sesong ligger han på andreplass med 62 poeng, tre poeng bak den jevnaldrende briten Matt Howson. Til helga er det nye muligheter for å sanke poeng på Brands Hatch, sørøst for London, med kvalifisering lørdag etterfulgt av to løp søndag.

Toppidrettsutøver

Sørlie har 1000 treningstimer i året i tillegg til all racingen.

-  Jeg må hele tida passe på hva jeg spiser. Jeg er 173 centimeter høy og veier i øyeblikket 68 kilo. Jeg har veldig lav fettprosent. Den ligger vel på 5,4 prosent nå, mens gjennomsnittet på gutter er cirka 17- 18 prosent fett. Det sier litt om hvordan jeg ligger an, påpeker Sørlie.

-  Blir det lange dager?

-  Ja, spesielt på løpsdager står jeg vanligvis opp før sju. Jeg løper ikke om morgenen, men går en lengre tur i raskt tempo. Så drar jeg til paddocken for å sjekke bilen. Der snakker jeg med lagkamerat Sam Bird og prøver å få absolutt optimal oppsett på bilen, forteller Sørlie.

Han må være godt trent. Med brannsikkert undertøy og kjøredress ligger temperaturen inni bilene på rundt 60- 70 grader celsius. Sørlie har puls på mellom 160 og 200 puls under løpet.

UFLAKS: Stian Sørlie fikk problemer med eksosanlegget under løpet forrige helg Alle foto: KEITH HAMMETT
UFLAKS: Stian Sørlie fikk problemer med eksosanlegget under løpet forrige helg Alle foto: KEITH HAMMETT Vis mer

Formel BMW består av 20 løp fordelt på 10 helger. Mesterskapet fungerer som et springbrett for unge førere helt ned til 15 år, som kommer fra gokart. Sørlie er blant de eldste i formelserien.

Bilene er teknisk like med firesylindret motor fra BMWs K1200 RS motorsykkel på 140 hestekrefter. Vekta er 455 kilo uten fører og bensin. Med seks manuelle gir går 0 til100 km/t unna på under fire sekunder. Toppfarten er bortimot 230 km/t.

-  Snart formel 3

Sørlie kjører for britiske Fortec Motorsport. Teamsjef Richard Dutton er imponert.

-  Stian kjører ikke formel BMW neste sesong. Da er han god nok til formel 3, sier Dutton, som håper nordmannen blir hos Fortec. Det kan være lurt. I denne idretten er lojalitet viktig. Sørlie har et godt forhold til teamsjefen. Når Sørlie er i England bor han hos Dutton privat. Fortec Motorsport er også aktive i formel 3, en av de sikre rekrutteringsseriene til formel 1.

-  Hvilken sjåfør ser du mest opp til i formel 1?

-  «Schumie» er ikke til å unngå, men jeg liker Kimi Raikkonen også fordi han har sin egen tøffe kjørestil.

-  Jeg skal bli bedre enn Schumacher, poengterer Sørlie målrettet.

Med rette. Hans spesialitet er å ta konkurrentene i bremsesonene, ved å vente med å bremse, enkelte ganger helt på grensen til innsvingen.

Millionsatsing

Det koster mye penger å satse profesjonelt i motorsport. Team Sørlie regner med at de bruker 2,2 millioner kroner denne sesongen.

-  Neste sesong trenger vi sju millioner kroner. Og i 2007 ligger vel budsjettet på åtte-ni millioner kroner. Det er det som er så spesielt med motorsport. Du må ha talent, sier Sørlie og legger til:

-  Og du må ha penger.

SELVSIKKER: Stian Sørlie har målet klart: Han skal bli verdens beste formel 1-kjører. For det må du bli hvis du skal overgå Michael Schumacher.