Skal bli verdens beste alpinlag

Finn Christian Jagge (39) trodde han tok over et lag for framtida, men etter et par måneder med alpinjentene drømmer han om medaljer allerede i Torino-OL.

TREBLE CONE (Dagbladet): -  Jeg er overrasket over hvor gode jentene er. Fortsetter de som nå, er det ikke mange som vil kjøre fortere enn dem til vinteren. På litt sikt skal vi bli verdens beste lag, hevder Finken skråsikkert etter snart tre måneder som sjef for de norske jentene på verdenscuplaget.

-  I mitt første møte med jentene sa jeg klart ifra at de som ønsket å bli verdens beste skulle få lov til å bli, mens de andre kunne gå hjem. Alle satt dønn i ro. For en trener var det godt å se. Lista var lagt, og vi kunne starte arbeidet, smiler Finken - som skred til verket som ny verdenscupsjef for jentene etter tre år i USA med familien.

Endret teknikken

Med den begredelige statistikken norske alpinjenter har hatt de siste åra, var Finkens første tanke å legge en langsiktig strategi mot OL i Vancouver i 2010.

Det endret seg raskt.

-  Jeg ble så positivt overrasket over jentene at det naturlige nå er å ha fokus allerede på dette OL, og på å hevde oss i verdenscupen. Dette laget har enormt potensial, som de ikke fikk vist i fjor. De er uslepne diamanter, hevder Finn Christian Jagge.

Skremmende

Slipingen tok han tak i umiddelbart. Finken har jobbet med å lære jentene en mer effektiv kjøreteknikk.

-  De kjørte annerledes enn jeg tror vi skal gjøre. Jeg vil de skal kjøre mer kraftfullt, og ha mer entusiasme og liv i kjøringen. Vi har endret måten de beveger beina på. Nå kjører de bredere og har mer balanse i kjøringen. Det førte til noen dager med frustrasjon, for all forandring er skremmende. Men det har gitt enorm framgang, sier han til Dagbladet.

-  Sekunder å tjene

Påstanden om hvor bra de norske jentene er våger han til tross for at han ennå ikke har sett de beste utlendingene i aksjon.

-  Det er sekunder å tjene på at vi har lagt om teknikken. I tillegg til at de vil kjøre fortere vil de også få mer selvtillit fordi det også vil hjelpe dem til å komme gjennom løypa oftere, sier Finn Christian Jagge.

To delmål

Det er først og fremst i slalåm de norske jentene kan hevde seg. Men på grunn av dårlig ranking starter alle de norske med høye startnummer og dårligere forhold enn de beste.

Finkens hovedmål er å få alle inn i første pulje. På veien dit har han satt opp to delmål - i prioritert rekkefølge:

1) Alle jentene skal kvalifisere seg for andreomgang.

2) Hele laget skal kvalifisere seg til verdenscupavslutningen i Åre. I fjorårets avslutning i sveitsiske Lenzerheide var ingen norske kvalifisert.

Men det var før Finken kom inn i jentenes liv.

FINKENS JENTER: Her er jentelaget verdenscupsjef Finn Christian Jagge tror vil imponere stort i alpinsirkuset i åra framover. Fra venstre: Lene Løseth, Spjelkavik, Line Viken, Grong, Trine Bakke Rognmo, Freidig, Karina Birkelund, Fana, Anne Marie Müller, Hemsedal, Lisa Bremseth, Freidig og Andrine Flemmen, Sportsklubben Rival.