POSITIVT NEGATIV: Det var mye styr for John Arne Riise i dagene før Slovenia-kampen i september. Han tok ikke skade av det. Ei heller av at dopingjegerne dukket opp uten forvarsel på spillerhotellet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
POSITIVT NEGATIV: Det var mye styr for John Arne Riise i dagene før Slovenia-kampen i september. Han tok ikke skade av det. Ei heller av at dopingjegerne dukket opp uten forvarsel på spillerhotellet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Skal dopingteste Drillos spillere oftere

Vil ta flere uanmeldte dopingprøver av fotballandslaget i 2013.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): På en pressekonferanse i dag fikk Norges Fotballforbund (NFF) merkelappen «Rent særforbund» - tildelt av Antidoping Norge.

Her kom det blant annet fram at det vil bli utført flere uanmeldte tester av Norges fotballstjerner i 2013 enn hva tilfellet har vært fram til nå.

- Ja, vi har gjennomført slike tester. Men vi tenker at det skal gjøres enda mer av det i 2013, sier landslagslege Thor Einar Andersen til Dagbladet.

- Det å innhente en reell dopingprøve er noe annet enn bare å snakke om det. Og det er viktig å starte med det tidlig, på talentsamlinger og på 15-års-landslagene og oppover, sier Andersen.

- Det har vært avholdt en del uanmeldte tester på de aldersbestemte landslagene, for så vidt også på A-landslaget. Det vi ser er at testen i seg selv - det at det kommer noen og ber om en urinprøve - virker holdningsskapende og avskrekkende på samme tid, legger han til.

Testet i september
A-landslagets spillere ble seinest testet i Oslo i dagene før Slovenia-kampen i september. Representanter fra Antidoping Norge kom da på spillerhotellet, uten at noen var forberedt.

Ingen prøver var positive. Akkurat slik generalsekretær Kjetil Siem forventet.

- Det viktigste med å ta uanmeldte tester på landslaget, er ikke å øke sjansene for å ta noen. Jeg tror det skal veldig mye til at du har noen som bruker doping på landslaget, sier Siem.

- Men får du medieoppmerksomhet rundt det - at nå ble de testet igjen, men heller ikke nå ble noen avslørt - så forteller det en historie til de som har landslagsspillerne som forbilder. At de ikke tar ulovlige stoffer.

Utelukker ikke rus på banen
Derfor er uanmeldt dopingtesting av fotballstjerner viktigere som kommunikasjonsgrep enn som et reellt verktøy for å felle syndere, framholder Siem.

- For jeg anser det som særdeles lite sannsynlig at vi har landslagsspillere som tar noe som helst som står på dopinglista.

- Enn i Tippeligaen: Har det vært spillere på banen i 2012 som har hatt ulovlige stoffer i blodet?

- Ulovlige stoffer - kanskje. I retning rus og medisinsk bruk av ting. Men prestasjonsfremmende midler? Nei, det kan jeg ikke forestille meg. Og jeg er ikke naiv, svarer Siem.

- Unikt at spillerne er med
- Tankegangen bak «Rent særforbund»-ordningen er at hver enkelt forbund har ansvar for sitt forebyggende antidopingarbeid, og at de har en plan for hvordan dette skal utøves, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

- Vår rolle er å bistå og hjelpe forbundet med å gjennomføre planen. For oss er det viktig at den planen er forankret i forbundet, noe de her har klart på en forbilledlig måte. Det unike her er at spillerforeningen (Niso) er med. For det er spillerne det dreier seg om, sier Solheim.

- Hvis ikke spillerne vil, så er det ikke mulig, legger han til.

- Det er viktig å si at dette arbeidet ikke startet da dopingdebatten kom på agendaen i andre idretter, slik vi har sett her til lands i det siste. Det begynte lenge før, sier generalsekretær Kjetil Siem.

Han vil ikke kommentere om det er et paradoks at det er fotballen som samarbeider best med antidopingmyndighetene, all den tid det er et par andre idretter som har langt mer kreativ historikk for å lete i medisinskapene.

- Vår oppgave er å feie for egen dør. At vi går foran er bare hyggelig, men å snakke om andre blir feil, sier Siem.

NYTT SAMARBEID: Kjetil Siem (t.v.) og Anders Solheim med beviset på at NFF nå er et såkalt Rent særforbund. Foto: Gunnhild Toldnes
NYTT SAMARBEID: Kjetil Siem (t.v.) og Anders Solheim med beviset på at NFF nå er et såkalt Rent særforbund. Foto: Gunnhild Toldnes Vis mer