- Skal du bli best, må du ta steget opp og ut i Europa

Beskjeden fra et av landets største talenter er klar.

Ada Stolsmo Hegerberg (17) og Maren Mjelde (23) er blant spillerne Even Pellerud har tatt ut til sommerens fotball-EM i Sverige. I disse dager er hele laget samlet på treningsleir i Lillestrøm.

Likevel skiller de to jentene seg ut fra resten av troppen på én bestemt måte - de er de eneste som til daglig spiller fotball i utlandet.

Sammen med Hegerbergs storesøster Andrine, dro de to jentene til den tyske storklubben Turbine Potsdam i vinter. Et skifte de vil anbefale flere å gjøre om de får muligheten.

Likevel er det ikke alle som benytter seg av denne muligheten. Så sent som i vår takket et annet norsk stortalent, Caroline Graham Hansen, nei til en utenlandsk klubb uten at det ble avslørt hvilken klubb dette gjaldt.

Stortalent Hegerberg blir regnet som et av de største fotballtalentene Norge har fostret frem. I mai i fjor mottok hun Statoils talentpris etter å ha scoret 13 mål på seks seriekamper. Ved sesongslutt sto hun med 28 mål på 23 kamper, og kronet det hele med hat-trick i cupfinalen da Stabæk slo Røa.

- Jeg mener at dersom du skal bli en av de beste, må du ta steget ut i Europa. Det er et helt annet nivå på trening, tempo og alt. Det trenes også mye mer, sier hun til Dagbladet.

17-åringen forteller at hun allerede etter seks måneder i Tyskland har lært mye.

- Bare på det halve året jeg har vært der har jeg utviklet meg mye både fysisk og teknisk.

Mjelde, som slo følge med Hegerberg-søstrene i vinter, sier seg enig med lagvenninnen.

- Man merker at Bundesliga har et mye høyere nivå enn Toppserien her hjemme. Nå har vi tatt steget opp, og vi merker at ting går mye fortere, sier hun.

Viktig med samhold Selv om jentene snakker varmt om tilværelsen i utlandet, legger de ikke skjul på at det kan være godt å ha hverandre.

- Man henter motivasjon fra hverandre, og det kan være godt på en litt tøff dag, sier Hegerberg.

Mjelde er enig, men har i tillegg kjent på språkbarrieren.

- Jeg var jo helt blank på tysk da jeg kom ned dit. Da var det godt å ha Ada og Andrine som jeg kunne lene meg litt på, flirer hun.

Åpner mot Island Norges Fotballforbund har tidligere utarbeidet mål for mesterskapet som tilsier at Norge skal ende blant de fire beste for å kunne si seg fornøyd.

- Først og fremst må vi fremstå som et godt lag. Selv om vi naturligvis også vil ha resultatene, er hovedfokuset på å komme seg videre fra gruppespillet, sier Mjelde.

I sommerens EM er Norge i gruppe B med Island, Nederland og Tyskland. To av disse lagene kjenner de veldig godt fra før. Island var i Norges kvalifiseringsgruppe, mens Tyskland er laget som stort sett har slått Norge ut av EM de senere årene.

SAMLING: Ada Stolsmo Hegerberg etter treningen med kvinnelandslaget i fotball . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SAMLING: Ada Stolsmo Hegerberg etter treningen med kvinnelandslaget i fotball . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Island er et lag vi skal slå, men Tyskland er gode. Selv om de er midt i et generasjonsskifte holder jeg dem likevel som favoritter, sier Hegerberg.

- Greit at Tyskland ikke vinner Mjelde tror det er et annet lag som kan løfte trofeet til slutt.

- Min favoritt er Frankrike. Dessuten er det greit at Tyskland ikke vinner så vi slipper å få høre det av lagvenninnene våre når vi kommer tilbake dit etter sommeren, sier Mjelde.

Mesterskapet for Norges del sparkes igang mot Island i Kalmar den 11. juli.

GODT HUMØR: Ada Stolsmo Hegerberg etter treningen med kvinnelandslaget i fotball. Her sammen med  Maren Mjelde . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
GODT HUMØR: Ada Stolsmo Hegerberg etter treningen med kvinnelandslaget i fotball. Her sammen med Maren Mjelde . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer