UNDER ETTERFORSKNING: Skal undersøke påstander om juks fra Arnaud Demare under Milano-San Remo. Foto: Marco Bertorello (Scanpix/Afp)
UNDER ETTERFORSKNING: Skal undersøke påstander om juks fra Arnaud Demare under Milano-San Remo. Foto: Marco Bertorello (Scanpix/Afp)Vis mer

Skal etterforske Milano-San Remo-vinneren

Beskyldes for juks.

(procycling.no): I kjølvannet av Arnaud Demares seier i Milano - San Remo dukket det opp beskyldninger om at franskmannen hadde jukset på veien til San Remo. Spesielt høylytt var Tinkoff-rytter Matteo Tosatto, som bestemt mente han hadde sett FDJ-rytteren jukse.

Demare veltet nemlig ved inngangen til Cipressa, et svært kritisk punkt i rittet. Mens feltet forsvant avgårde oppover bakken og godt inne i finalen, kom han seg på sykkelen igjen og tok opp jakten. Det er her den påståtte situasjonen skal ha oppstått. Ifølge Tosatto skal Demare ha fått en såkalt sticky bottle, altså at han holdt fast i bilen, mens han nærmest fløy forbi i høy fart.

Eros Capecchi (Astana) stilte seg bak Tosatto og sa at Demare "suste forbi oss i 80 kilometer i timen". Ikke lenge etter skulle han hente feltet og resten er historie. Nå har det italienske sykkelforbundet satt i gang en etterforskning av seieren, kunne Matteo Tosatto fortelle Gazzetta dello Sport tidligere denne uken.

Betent situasjon
Veteranen har sendt inn et skriftlig vitnesbyrd på at han så Demare henge på FDJs lagbil oppover Cipressa og kunne avsløre for den italienske avisen at hendelsen er under etterforskning.

Franskmenn og italienere har ikke noe særlig til overs for hverandre, og anerkjenner motparten i svært liten grad innen syklingen, men Tosatto hevder han ikke har noen agenda mot Demare.
 
- Jeg er ikke noe interessert i å hele mer bensin på bålet. Jeg har ikke noe personlig i mot han og han er definitivt en stor rytter, sier 41-åringen i et intervju gjengitt av cyclingnews.com.

Han insisterer på at han gjorde det riktige ved å si ifra.

- Jeg angrer ikke at jeg sa ifra, fordi jeg så det. Jeg har også repetert det til det italienske sykkelforbundets etterforskere, som kontaktet meg for en forklaring. Jeg har ikke møtt dem personlig, men snakket med dem over mail.

Tosatto og Capecchis beskyldninger har ikke gjort det fransk-italienske forholdet noen tjenester, og i Katalonia rundt fikk Tinkoff-rytteren det glatte lag av Demares lagkamerater.

- Jeg ble såret da jeg syklet Katalonia rundt og noen av Demares lagkamerater bodde på samme hotell som oss, og de gikk løs på meg [verbalt, vår.anm.]. Men jeg angrer ingenting og har ingenting å skamme meg over. Jeg vet jeg kan holde hodet mitt høyt.

Demare ville ikke uttale seg og sa "han vil fokusere på giroen".

- Anser saken som over
Etter rittet lastet Demare filen fra sykkelcomputeren sin opp på nettstedet Strava, hvor man kan følge aktivitetene til syklister. Mange profesjonelle syklister bruker nettstedet, blant annet Giovanni Visconti, som ledet an opp Cipressa sammen med Ian Stannard. Når man sammenlignet Demares tid opp bakken kunne man se at franskmannen hadde syklet 8 sekunder raskere enn duoen. 24-åringen fjernet raskt opplastningen.

Dataene som lastes opp viser - via GPS-målinger - hvor fort, langt og hvor mange høydemeter man har syklet, for eksempel. Dermed kunne man se hastigheten til Demare gjennom hele Cipressa, og det var ingen hastighet over 52.5 km/t registrert. 

Sportsdirektør i det franske laget, Marc Madiot, mener dette er med på å frikjenne eleven.

- Fra det øyeblikket kommisjonærene i UCI, de anerkjente dommerne, validerte utfallet av rittet så var saken lukket. Den neste dagen lastet Arnaud Demare generøst opp dataene sine på Strava. Jeg sier generøst fordi han ikke måtte og de viste at han aldri hadde syklet 80 km/t opp Cipressa, som den såkalte Tosatto hevder, sier han i et intervju med CyclingPro.netgjengitt av cyclingnews.com.

Madiot trekker også frem forholdet mellom de to store sykkelnasjonene.

- Jeg tror noen har trøbbel med å godta at en fransk rytter på et fransk lag kan vinne et monument som Milano - San Remo. Jeg tror hvis vi var i samme situasjonen med en rytter fra et stort, utenlandsk lag ville aldri disse historiene oppstått.

Den franske sportsdirektøren sier at både FDJ og Demare og sin posisjon i feltet har blitt skadet i etterspillet. Han sier at rytterne hans ble fornærmet under Romandiet rundt og ble fortalt av flere ryttere at de ikke har noe å gjøre i feltet.

- Det er opp til oss å forbedre oss og finne vårt sted. Dagene hvor franske lag ikke hadde lov til å gå i brudd, som det var for ti år siden, er over. Og borte er dagene hvor vi må se ned.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.