Skal få fart på gutta

Åge Skinstad fortsetter som sportssjef i langrenn til 2012. Jobb nummer én er å få langrennsgutta til å gå fortere.

NYE ÅR: Åge Skinstad tar to nye år som sportssjef for langrennslandslaget. Han blir ansvarlig for resultatene både i OL til vinteren og under VM i Oslo i 2011. Her med VM-vinner Petter Northug i Liberec i Tsjekkia.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
NYE ÅR: Åge Skinstad tar to nye år som sportssjef for langrennslandslaget. Han blir ansvarlig for resultatene både i OL til vinteren og under VM i Oslo i 2011. Her med VM-vinner Petter Northug i Liberec i Tsjekkia. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Skinstads kontrakt gikk opprinnelig ut etter kommende OL- sesong. Men langrennskomiteen og dens leder Hermod Bjørkestøl har satt mye inn på å få Skinstad til å fortsette, og har lyktes.

I går skrev Skinstad under for to nye år.

- Åge har hele tiden vært vårt klare førstevalg. Skinstad har gjort en strålende innsats for norsk langrenn de åra han har vært i jobben, og det ser vi gjerne at han fortsetter med. Selv om tilstanden i langrenns-Norge er god, er det nok å jobbe med også framover, sier Bjørkestøl.

Tredobling
Under Bjørkestøl og Skinstads ledelse har langrennssporten klart seg meget bra, og har i dag en markedsposisjon som svært mange andre idretter kan misunne dem. Sponsorsituasjonen er meget god. Derfor er det også økonomi til å gjennomføre de tiltakene ledelsen mener er nødvendig.

Bredden er også bemerkelsesverdig stor. I 2004 stilte det 20 lag i NM-stafetten for kvinner. I vinter var tallet over 50, nesten en tredobling. Og går det som Skinstad og Bjørkestøl vil, kommer ikke tallet til å synke. Det skal blant annet etableringen av regionale rekrutteringslag bidra til.

- Vi opplevde suksess i juniormesterskapene i vinter, men hadde ikke plass til alle talentene på lagene våre. Blant annet derfor arbeider vi intenst med å opprette fire regionale rekrutteringslag rundt om i landet med trenere som skal lønnes av Skiforbundet, sier Bjørkestøl til Dagbladet.

- Dere gjør ikke dette for å stoppe de private lagene?

- Nei, de lagene er ikke noe problem for oss. Vi er bare glad for at flest mulig engasjerer seg og satser på sporten.

Distanseproblem
Norsk langrenn har de siste vintrene klart seg godt internasjonalt, og kan takke Petter Northug jr og sprintgutta for det.

Tar du bort disse, er resultatene mer middelmådige.

- Og det blir, ved siden av å få teammodellen til å fungere på en god måte, den største utfordringen framover. Spesielt må vi heve nivået på distanselangrenn blant herrene, sier Hermod Bjørkestøl.