Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skal finne formen i senga

Verdens beste hopplandslag mangler selvtillit. Bjørn Einar Romøren lukker øynene og drømmer om å få den tilbake. Det har hjulpet før.

Romøren kjenner oppskriften: -  En måte er å ligge i senga, lukke øynene og tenke på de gode hoppene jeg har prestert. Enten da jeg fløy 227 meter i Planica, eller da jeg vant i Lahti og Kuopio sist vinter, sier Bjørn Einar Romøren til Dagbladet.

Nå er det ekstra viktig å hente ut de positive opplevelsene, og glemme de dårlige.

-  Dette er en form for mental trening som Mika Kojonkoski har lært meg. Det går an å trene i senga. Når jeg legger meg ned, henter hodet automatisk fram de gode hoppene. Det er positivt for selvtilliten, sier Romøren.

Bygger på seg

Nettopp selvtillit er mangelvare i hoppgjengen akkurat nå.

-  Selvtilliten kommer ved å prestere bra. Er du god på trening, er det lettere å gjøre det bra i renn. Får du det til i ett renn, er det lettere å lykkes i det neste. Slik bygger det på seg, sier Anne Marte Pensgaard, leder av idrettspsykologi i Olympiatoppen og førsteamanuensis ved Norges idrettshøyskole. Jo flere gode opplevelser, desto tryggere blir løperen.

Snur seg fort

-  Det er viktig å hente fram alt av gode opplevelser, hoppe i bakker man kjenner og aldri tvile. Det er bedre å tenke på jubeldagene i skiflygings-VM, enn på v-cupstarten i Kuusamo. I hoppbakken snur det seg fort. Noen ganger er det nok med én god erfaring før man er tilbake på sporet, sier Anne Marte Pensgaard.

For en skihopper har selvtillit alltid vært alfa og omega.

-  Janne Ahonen bare setter seg ned og klinker til, akkurat som Sigurd Pettersen, Roar Ljøkelsøy og jeg gjorde sist vinter. På slutten av fjorårssesongen hadde jeg ståltro på meg selv. I Kuopio vant jeg, selv om jeg var i ubalanse i ovarennet. Da enset jeg ikke at jeg var i trøbbel, sier Romøren.

-  Ingen panikk

Som i livet ellers, går det opp og ned også for hopperne.

-  Det er ingen grunn til panikk. Svingninger er helt normalt. Hopperne har både en flink trener og et godt team rundt seg. Jeg er veldig trygg på at de vil legge forholdene godt til rette for snarlig framgang, sier Anne Marte Pensgaard.

Usikkerhet

Romøren vet at vendepunktet snart kommer.

-  Alle på laget har hoppet mye bedre på trening enn i renn. Foreløpig har vi rett og slett ikke nok hopp på snø. Vi har heller ikke fått testet utstyret ordentlig. Det har resultert i usikkerhet, sier Romøren foran kommende helgs verdenscuprenn i Granåsen i Trondheim.

MENTAL TRENING: - Når jeg legger meg ned, henter hodet automatisk fram de gode hoppene i Planica, Lahti og Kuopio, sier Bjørn Einar Romøren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media