Skål for champagnehoppet

Etter den suverene hoppukeseieren var det ingen vei tilbake: Sigurd Pettersen måtte feires skikkelig.

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): - Sistehoppet i går var et champagnehopp. Da jeg landet på 133,5 meter skjønte jeg at hoppukeseieren var min. Det var en enorm lettelse etter alt presset de siste dagene, sier Sigurd Pettersen (23) til Dagbladet.

- Hele hoppuka har vært ei champagnehoppuke. Innsatsen til Sigurd har vært helt vanvittig. Og dette er bare begynnelsen, sier sportssjef Jan-Erik Aalbu mens champagnekorkene smalt i taket og hoppgjengen skålte på hotellet.

Helt utkjørt

Helten sjøl var helt utkjørt da han endelig kom seg ut av Bischofshofen. Da hadde han vært på premieutdeling og dopingkontroll, fått en ny sjekk på 157500, en kjempediger krystallvase og en svart Nissan X-Trail diesel med 140 hestekrefter.

- Jeg er helt utkjørt, og står over helgas v-cuprenn i Liberec i Tsjekkia. Det er også de to eneste v-cuprennene jeg kommer til å droppe i løpet av vinteren. Ei frihelg må jeg kunne unne meg. Siden skal jeg være med på alt, sier Sigurd Pettersen.

- Blir sjuk

Helt siden åpningsrennet i Oberstdorf 29. desember har han slitt med sår hals.

- Det har gått bra fordi kroppen har nektet for at den var sjuk. Nå frykter jeg det kommer en reaksjon, og at jeg kan bli sjuk. Slik det føles akkurat nå, kan sjukdommen bryte ut når som helst, sier Sigurd Pettersen.

I formiddag reiser han fra München og hjem til Rollag i Numedal.

- Det eneste jeg skal gjøre de nærmeste dagene, er å hvile, spise og trene opp kroppen igjen. Selv om hoppuka har vært en kjempeopplevelse, har den slitt på helsa. Trolig hopper jeg ikke igjen før til helga. Da regner jeg det blir noen svev på Lillehammer, sier Sigurd Pettersen.

Så fort kroppen fungerer igjen, vil han jakte nye seirer i hoppbakken.

- Da er jeg klar for nye hoppeventyr. Neste gang jeg skal hoppe v-cup, er i Zakopane i Polen 17. og 18. januar. Deretter er det renn i Hakuba og Sapporo 22., 24. og 25. januar før skiflygingen i Oberstdorf 7. og 8. februar, sier Sigurd Pettersen.

- Over 200 meter

De to store målene hans framover er å gjøre det bra i skiflyging, og vise seg fram på en skikkelig måte i Kollen.

- I skiflyging er målet å komme over 200 meter. Jeg har 195 meter som personlig rekord fra Kulm, og trenger mer erfaring fra store bakker. Hittil i karrieren har jeg bare hoppet i Vikersund og Kulm. Jeg er flyger, og gleder meg allerede til skiflygings-VM i Planica 20. til 22. februar. V-cuprennene i mammutbakken i Oberstdorf to uker før tar jeg som læring. I Holmenkollen er sjuendeplassen fra i fjor foreløpig besteinnsats. Håpet er å slå til skikkelig i år, i et fullsatt Kollen, sier Sigurd Pettersen.

Nervøs

Foran det avgjørende rennet i Paul Ausserleitnerbakken i går ledet han med 26,9 poeng på østerrikeren Martin Höllwarth. Etter førstehoppet på 132,5 meter økte han ledelsen til 32 poeng. Da flaggene vaiet og rakettene gikk til værs på sletta etter rennet, var seiersmarginen 35,1 poeng.

- Da Espen Bredesen vant hoppuka for ti år siden, så jeg rennene i Oberstdorf, Innsbruck, Garmisch og Bischofshofen på TV. Espen har alltid vært idealet mitt, men jeg aldri drømt om at jeg skulle vinne en så stor konkurranse. Da jeg gikk til sengs mandag kveld var jeg nervøs, da jeg våknet i går morges var jeg fortsatt like nervøs. Heldigvis falt nervene til ro da jeg kom til bakken på formiddagen, sier Sigurd Pettersen.

Førstehoppet i går syntes han gikk lett.

- I finaleomgangen ga jeg alt jeg hadde. Jeg satser alltid på å vinne, og har nå seks verdenscupseirer. Det viser vel at jeg takler presset ganske bra, sier Sigurd Pettersen.

Takker Lereim

Hele fjorvinteren var han plaget av en skulder som gikk ut av ledd. I april gjennomgikk hoppukevinneren en vellykket skulderoperasjon.

- Jeg har mye å takke doktor Paul Lereim for. Uten den vellykkede operasjonen, hadde jeg ikke vært der jeg står i dag. Skuldra plaget meg nok mer enn jeg har gitt uttrykk for, sier Sigurd Pettersen.

Han er den niende norske sammenlagtvinneren i hoppuka, og er nå i samme celebre selskap som Olaf B. Bjørnstad (1953/54), Toralf Engan (1962/63), Torgeir Brandtzæg (1964/65), Bjørn Wirkola (1966/67, 1967/68 og 1968/69), Ingolf Mork (1971/72) og Espen Bredesen (1993/94).

Espen Bredesen har også vunnet VM, OL og verdenscupen.

- Prestasjonsmessig er det størst å vinne hoppuka, fordi den består av fire renn. Prestisjemessig er det nok større å vinne VM eller OL, sier en imponert Espen Bredesen til Dagbladet.

Mindre imponert er ikke sportssjef Jan-Erik Aalbu.

- Hoppukeinnsatsen til Sigurd er noe av det største jeg har sett i norsk idrett. Han takler presset, leverer topprestasjoner og holder samtidig beina godt plantet på bakken. For hoppsporten er seieren hans den beste markedsføringen vi kan få. Nå må vi jobbe knallhardt for å beholde posisjonen, og ikke bli ei døgnflue, sier Aalbu.

- Glad det er over

Sigurd Pettersen er den første som har tapt i Innsbruck, og likevel vunnet hoppuka. 16 ganger har den samme hopperen vunnet tre renn.

- Nå er jeg glad det er over. Jeg er helt ferdig, sier Sigurd Pettersen til Dagbladet.

KORKENE I TAKET: En jublende glad gjeng lot spruten stå da de kom tilbake til hotellet i går. Fra venstre Bjørn Einar Romøren, Lars Bystøl, hoppukevinner Sigurd Pettersen, sportssjef Jan-Erik Aalbu (halvt skjult), Morten Solem og Tommy Ingebrigtsen.
ØYEBLIKKET RETT ETTER: Sigurd Pettersen blir kastet i været av hele det norske laget. Foto: AFP/Scanpix
...OG ENDA NOEN SEKUNDER SEINERE: Sigurd Pettersen er helt utslitt etter den fysiske og psykiske påkjenningen.