Skål for nye Norge

Teorien har vært lansert mange ganger, men falt på steingrunn på grunn av den norske spillestilen. Med nye hoder i posisjon skal landslaget bygges rundt Rosenborg.

HONGKONG (Dagbladet): Norge- Honduras 3- 1. Åge Hareide kunne i går feire sin andre landslagstriumf med pokal og dansk bayer i magnumflasker etter turneringsseieren i Hongkong. Måtte det bare bli flere anledninger til norsk ballhygge. For troen er der - troen på å gjenskape en vinnerkultur.

Og best av alt:

Åge Hareide mener å vite hva som skal til.

- Rosenborg, spillestilen, spillertypene og menneskene - alt sammen er grunnleggende og viktige ingredienser i min måte å tenke fotball på, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Når rammene er lagt for landslagets offensive spill, blir det viktig å bruke dem som kan det. Jeg sier ikke at det blir RBK-spillere i fleng hele tida, men slik det er per dato må de andre bevise at de fortjener sine plasser.

- Jeg vil nemlig ha konkurranse på alle plasser uavhengig av navn, klubb og status.

Har det i blodet

Her i Hongkong har Åge Hareide omtalt den fem mann sterke RBK-kontingenten som selve limet i sine første landslag. Når han snakker om hvorfor Sverige ble slått 3- 0 på torsdag - og Honduras 3- 1 til søndagsfrokosten på TV hjemme i Norge i går formiddag - er det Rosenborg-spillerne han i første rekke framhever. Ikke fordi denne gruppa alene har hevet seg til den kalde kinesiske himmelen, men fordi RBK-kontingenten gikk foran og dro med seg resten.

Av den enkle grunn at de har Åge Hareides fotballfilosofi i blodet.

- Jeg kjenner dem, de kjenner meg og vi vet alle hvordan Norge nå ønsker å spille, forklarer Åge Hareide. - De har begjæret i seg og kan alt om bevegelsene og spillestilen. Og det kunne fort vært med et par RBK-spillere til i disse Hongkong-kampene.

- Christer Basma og Espen Johnsen er jo klare valg.

Fra natt til dag

Enkelte RBK-spillere har tidligere sagt at forskjellen på å spille for Norge og Rosenborg er som natt og dag. Med Hareide som trener skal det bli lys hele tida. Og Norges nye landslagstrener vet det sjøl om han ikke ønsker å si så mye om fortida.

- Det har jeg ingen kommentar til, sier han til Dagbladet. - Hvordan folk har følt det før, vil jeg helst ikke si noe om.

Harald Martin Brattbakk scoret Norges første mot Honduras, ble kåret til banens beste spiller og var glitrende i den førsteomgangen landslaget hadde krefter. Han sier dette om nye Norge:

- Nils Johan Semb hadde en helt annen filosofi enn den Åge Hareide har. Derfor spilte landslaget ulikt Rosenborg. Men jeg vil ikke gjøre meg til talsmann for at landslaget skal bygges rundt Rosenborg.

- Det eneste jeg kan si er at vi i hvert fall vet hva som skal til.

Fordi:

- Vi øver jo på denne typen fotball hver eneste dag, fortsetter Brattbakk. - Vi har det blodet, det går av seg sjøl - vi slipper nesten å tenke. Og derfor var det nok viktig for laget som sådan at det var med fem - nei, egentlig seks RBK-spillere, Jan Derek Sørensen har vært i Rosenborg og kan det ut og inn - i disse kampene

- Jeg tror det gjorde det lettere for de andre å tilpasse seg bevegelsesmønsteret.

Proffenes prøvelse

I dag reiser Hareide fra Hongkong til Singapore som ubeseiret landslagstrener. I sin tredje landskamp skal han prøve ut dem som fikk lite eller ingen spilletid mot Sverige og Honduras. Men i tankene har han allerede den neste viktige samlingen i Belfast med landskamp mot Nord-Irland 18. februar.

En øvelse helt uten RBK-spillere.

- Fordi Rosenborg-spillerne får fri til å konsentrere seg om UEFA-cupkampene mot Benfica får jeg anledning til å se hva de andre kan, sier Åge Hareide. - Det blir både spennende og interessant å få med alle proffene. For det er konkurranse i landslaget nå.

- Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen der vi vil få en stigning i programmet fram mot den store VM-åpningen borte mot Italia, sier Hareide.

FORNØYDE SEIERHERRER: Det var stor stemning blant de norske spillerne etter å ha gått til topps i Hongkong-turneringen. Dansk bayer i magnumflasker la ingen demper på humøret. - Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen der vi vil få en stigning i programmet fram mot den store VM-åpningen borte mot Italia i september, sier landslagssjef Åge Hareide.