Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Skal granske alle internasjonale overganger siden 2007

Yngve Hallen varsler storopprydning.

(Dagbladet): NFF starter full gransking av alle internasjonale overganger inn og ut av Norge siden 2007, melder fotballforbundet i en pressemelding.

- Dette er et viktig steg for norsk fotball, og et signal både eksternt og internt om vår vilje til å samarbeide med skattemyndighetene. Vi ønsker en full gjennomgang for å avdekke eventuelle feil, og at vi sammen retter opp påviste mangler i fremtiden, sier fotballpresident Yngve Hallén i pressemeldingen.

- Det er et utbredt ønske fra alle som styrer norsk fotball å operere innenfor myndighetenes regelverk, og en full gjennomgang i dialog  med skattedirektøren vil hjelpe oss i dette arbeidet.

Starter i januar I pressemelding heter det at NFF kontaktet Skattedirektoratet tidligere i uka for å få innspill til hvordan en uavhengig granskning bør gjennomføres.

Granskningen vil starte i løpet av januar, og NFF vil engasjere et uavhengig revisorfirma og «eventuelt andre fagpersoner som skal gjennomgå spillerkontrakter i forbindelse med internasjonale overganger».

- Jeg synes det er prisverdig at NFF tar initiativ til å rydde opp i disse sakene. Vi vil selvsagt fortsette dialogen med forbundet for å gi råd der de har behov for det, sier skattedirektør Svein Kristensen i pressemeldingen.

Aftenposten skrev om saken først etter at de fikk tak i en sms sendt av Yngve Hallén til landets fotballedere.

Gunnarsson- og Piiroja-sakene NFFs beslutning om å starte en ekstern granskning kommer etter at Politiet har startet etterforskning i den såkalte «Gunnarsson-saken», samt i «Piiroja-saken».

Tidligere styreleder i Stabæk Fotball Erik Loe, nåværende styreleder i Stabæk AS Lars Holter Sørensen er siktet for grov økonomisk utroskap i Gunnarsson-saken. Stabæks sportslige leder Inge André Olsen og Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen er også siktet i saken.

I Piiroja-saken er fire personer siktet, blant dem tidligere FFK-direktør Morgan Andersen.

Piiroja-saken kom for dagen da Dagbladet høsten 2009 kunne fortelle at Fredrikstad siden 2004 hadde betalt et fast årlig beløp til et estisk agentselskap, for speideroppdrag i Baltikum. Den opprinnelige avtalen ble tegnet da Piiroja kom til klubben og forlenget omtrent samtidig med at Piiroja skrev ny kontrakt i 2007.

I forrige uke gikk Politiet og Skatt Øst til aksjon mot Østfold-klubben.

- Som klubbleder er jeg positiv til dette initiativet, og er sikker på at alle vil bidra til at dette blir en god og positiv prosess. Gjennom åpenhet rundt dette tror jeg omdømmet og tilliten til fotballen vil styrkes. Noe som er nødvendig, sier styreleder Per Mathisen i LSK til Fotball.no.