- Skal ha dødsangst før en kamp mot VIF

Her er hjemmebanestatistikken.

(Dagbladet.no) Sogndal er det laget som i særdeleshet har tatt flest poeng på hjemmebane, sammenliknet med hvor mye de har sanket i ukjent terreng. En undersøkelse av alle resultater fra 1963 til 2007 viser at de har ikke vært like gode på fremmed gress, foran ukjente fjes.

- Da vi skulle spille borte mot Vålerenga i 2000, snudde vi 30 meter fra Klanen under oppvarmingen. Ingen ville løpe bort til dem. Hva skal man gjøre under kampen da? sier Sogndals keeperveteran Terje Skjeldestad.

Det er ingen tvil om at det er en fordel å spille på hjemmebane. Dagbladets Sportsmagasinet har en stor reportasje om denne fordelen i dag. I fjor ble 65 prosent av poengene i Tippeligaen tatt hjemme.

Klanen: - Fantastisk

Når VIF-Klanens talsmann Espen Knutsen får høre om Skjeldestads opplevelser fra Ullevaal smiler han bredt.

- Dette høres fantastisk ut. Jeg har ikke tenkt over det selv, men synes det er ypperlig hvis de synes vi støtter vårt eget lag så hardt at de vil holde seg til sine egne, sier Knutsen til Dagbladet.no.

- En del av supporteroppgaven er å skremme motstanderne litt?

- Hensikten er å få motstanderne til å frykte Ullevaal. Det er en del av jobben vår. De skal ha dødsangst.

VIL VÆRE BERYKTET: Klanen har som mål å støtte Vålerenga på en best mulig måte - men også skremme motstanderne litt. Foto: ARNT E. FOLVIK
VIL VÆRE BERYKTET: Klanen har som mål å støtte Vålerenga på en best mulig måte - men også skremme motstanderne litt. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Samtidig som noen kanskje gruer seg til bortekampene mot Vålerenga, er det nok noen som ser fram til å spille på landslagsarenaen også.

- Dette kan også virke motsatt. Alle lag girer seg opp før de skal møte Vålerenga, slik er det også innen hockeyen. Vi har sett at lagene skjerper seg ekstra før kampene mot Vålerenga.

Selv om Vålerenga har Norges største supportergruppe havner klubben et godt stykke ned på oversikten over klubbene som har ti sesonger eller mer på øverste nivå.

VIF tok i perioden fra 1963-2007 57,88 prosent av poengene sine på Bislett og Ullevaal. Et godt stykke bak Sogndals 71,28 prosent. En del av forklaringen på dette er at det er lagene som har slitt på toppnivå som ligger øverst på lista. De har tatt en stor prosentandel av poengene på hjemmebane - og vært dårlige borte.

Forsket på fordelen

- Publikum kan støtte hjemmelaget og sette bortelaget tilbake. Dommeren kan også påvirkes av et sterkt hjemmepublikum. Vi har i tillegg arenakjennskap. Småting som banestørrelse, gressets beskaffenhet, bakgrunnen - det visuelle - og avstand til publikum. Bortebanen er uvant. Spillerne på bortebane mister energi og blir slitne av å måtte forholde seg til nye perseptuelle mønstre, sier Geir Jordet til Sportsmagasinet.

Han har doktorgrad i idrettspsykologi og har sammen med tre bachelorstudenter forsket på fordelen av på spille fotball på hjemmebane.

I Norge og andre vestlige land er ikke fordelen av å spille hjemme så stor som andre steder i Europa. På Balkan vinner hjemmelaget nesten alltid. I Bosnia blir 79 prosent av poengene igjen på stadion hvor kampene spilles og i Albania er prosentandelen 77. I fjor ble 64,6 prosent av poengene igjen hos vertskapet i Tippeligaen.

- Skal ha dødsangst før en kamp mot VIF

- Territorialitet, eller revirbeskyttelse, er en svært viktig faktor i mange land. Balkan er et område som har vært preget av konflikter, en boldig historie og store motsetninger. Prosenten er vanligvis høyere i land med store etniske og religionsmessige forskjeller, sier Jordet.

PS! Terje Skjeldestad & Co. ville kanskje ikke løpe bort til Klanen før kvalikkampen i 2000, men de viste ingen respekt på banen. Kampen endte 2-2 og Sogndal rykket opp takket være flere scorede bortemål.

VILLE IKKE BORT TIL KLANEN: Terje Skjeldestad forteller at de ikke ville varme opp foran Klanen i 2000. Og kampen har verken Skjeldestad eller Klanen glemt. Dramaet endte 2-2 og Sogndal rykket opp på Vålerengas bekostning.