Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skal ha funnet sammenheng mellom hjerneskader og fotball

Britisk forskning tyder på at at gjentatte slag mot hodet etter kollisjoner og headinger, kan føre til fremtidig hjerneskade.

HODESKADER: Britisk forskning viser at det kan være en sammengeng mellom hjerneskader og fotball. Foto: Reuters/Eddie Keogh.
HODESKADER: Britisk forskning viser at det kan være en sammengeng mellom hjerneskader og fotball. Foto: Reuters/Eddie Keogh. Vis mer

(Dagbladet): Forskningen, som er den mest detaljerte i sitt felt hittil, bygger på rapporter av enkeltstående tilfeller som viser at spillere som header tunge baller skal ha økt risiko for å utvikle demens senere i livet.

Forskere fra Universitet i London og Cardiff Universitet eksaminerte hjernene til fem tidligere profesjonelle fotballspillere og én amatørspiller. Sammen hadde de gjennomsnittlig spilt fotball i 26 år, og samtlige utviklet demens i 60-års-alderen.

Ifølge eksperter BBC har snakket med, er det usannsynlig å se de samme skadene blant fritidsutøvere.

Vanlig i kontaktsport

Gjennom obduksjon fant forskerne tegn til kronisk hjerneskade blant fire av dem, kjent som kronisk traumatisk encefalopati.

- Da vi eksaminerte hjernene deres gjennom obduksjon, fant vi de samme forandringene som kan ses hos tidligere boksere. Forandringene er ofte assosiert med gjentatte hodeskader kjent som kronisk traumatisk encefalopati, sier Huw Morris, professor ved Universitet i London, til BBC.

Kronisk traumatisk encefalopati har blitt forbundet med hukommelsestap, depresjon og demens, og forekommer hos flere tidligere utøvere av kontaktsporter, deriblant amerikansk fotball og boksing.

Studiet er blitt publisert i journalen Acta Neuropathologica.

Ga lovnader om forskning

Det engelske fotballforbundet (FA) og fagforeningen for profesjonelle fotballspillere (PFA) i Storbritannia ga lovnader om å se nærmere på sammenhengen mellom hjerneskader og fotball i 2002.

Dette skjedde etter at dødsårsaken til den tidligere West Bromwich-spilleren Jeff Astle viste seg å være en følge av gjentatte headinger av gamle lærfotballer. Ifølge den britiske avisen Independent så de aldri nærmere på saken.

Dawn Astle, Jeffs datter, har tidligere sagt til BBC at faren gikk fra å være frisk som en fisk, til kun et skall.

- Han var omringet av FA Cup-medaljer, alt han hadde vunnet i fotball, men han husket ikke noe av det.

Ifølge BBC har FA igjen lovet å se nærmere på saken som følge av den nye forskningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling