Skal ha funnet sammenheng mellom hjerneskader og fotball

Britisk forskning tyder på at at gjentatte slag mot hodet etter kollisjoner og headinger, kan føre til fremtidig hjerneskade.

HODESKADER: Britisk forskning viser at det kan være en sammengeng mellom hjerneskader og fotball. Foto: Reuters/Eddie Keogh.
HODESKADER: Britisk forskning viser at det kan være en sammengeng mellom hjerneskader og fotball. Foto: Reuters/Eddie Keogh. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskningen, som er den mest detaljerte i sitt felt hittil, bygger på rapporter av enkeltstående tilfeller som viser at spillere som header tunge baller skal ha økt risiko for å utvikle demens senere i livet.

Forskere fra Universitet i London og Cardiff Universitet eksaminerte hjernene til fem tidligere profesjonelle fotballspillere og én amatørspiller. Sammen hadde de gjennomsnittlig spilt fotball i 26 år, og samtlige utviklet demens i 60-års-alderen.

Ifølge eksperter BBC har snakket med, er det usannsynlig å se de samme skadene blant fritidsutøvere.

Vanlig i kontaktsport

Gjennom obduksjon fant forskerne tegn til kronisk hjerneskade blant fire av dem, kjent som kronisk traumatisk encefalopati.

- Da vi eksaminerte hjernene deres gjennom obduksjon, fant vi de samme forandringene som kan ses hos tidligere boksere. Forandringene er ofte assosiert med gjentatte hodeskader kjent som kronisk traumatisk encefalopati, sier Huw Morris, professor ved Universitet i London, til BBC.

Kronisk traumatisk encefalopati har blitt forbundet med hukommelsestap, depresjon og demens, og forekommer hos flere tidligere utøvere av kontaktsporter, deriblant amerikansk fotball og boksing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer