Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skal ha innrømmet systematisk doping i 19 år gammelt brev: - Det er helt utrolig

Ingrid Kristiansen om Wang Junxia.

SKAL HA DOPET SEG: Wang Junxia skal ha innrømmet systematisk doping i et brev som er 19 år gammelt. Foto: NTB Scanpix
SKAL HA DOPET SEG: Wang Junxia skal ha innrømmet systematisk doping i et brev som er 19 år gammelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Et regime av statlig sponset doping har blitt beskrevet i et brev som skal være ført i pennen av verdensrekordholder Wang Junxia. Brevet skal også ha blitt signert av ni andre løpere fra Kina.

Wang Junxia dominerte de lengste løpsdistansene i friidretten på midten av 90-tallet. Hun la opp som 23-åring i 1996.

Det er den kinesiske journalisten Zhao Yu som skal ha fått brevet, skriver South China Morning Post. Brevet skal ikke ha blitt publisert før nå - 19 år etter at det ble skrevet. Det skal ha blitt publisert på den digitale plattformen Tencent Sports.

Statseide Ecns.cn melder at journalisten Zhao Yu utelot dopingdetaljene i en bok han skrev i 1998. Dopingskandalen ble inkludert da boka nylig ble publisert for andre gang. Han skal ha vist fram en kopi av brevet som nå har dukket opp. Zhao Yu mener dagens Kina er moden for sannheten.

Ifølge South China Morning Post skal Wang ha avslørt i 1995 at hun og hennes lagkamerater ble «tvunget til å ta store doser ulovlig stoffer opp gjennom åra».

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal nå undersøke beskyldningene, etter at South China Morning Post gjorde dem oppmerksom på det.

- Den første oppgaven blir å verifisere at brevet er ekte, sier talsmann Chris Turner til South China Morning Post.

Turner forteller at IAAF har spurt det kinesiske friidrettsforbundet for å hjelpe til i prosessen. Ifølge IAAFs regelverk kan IAAF komme med sanksjoner mot utøvere som innrømmer skyld i doping. Det kan da bli aktuelt å strippe de for titler og rekorder.

Brevet til Wang skal ha blitt skrevet to år etter at Wang satte to verdensrekorder på 3000 meter og 10 000 meter. Rekordene står den dag i dag.

- Det er trist Rekorden på 10 000 meter i 1993 var 42 sekunder raskere enn norske Ingrid Kristiansens daværende verdensrekord, noe som ble sett på som en umulighet.

Ingrid Kristiansen mener det er trist dersom brevet viser seg å være ekte.

- Det er helt utrolig. Det er trist. Når det rulles opp det ene og det andre. Det er nesten så en ikke tror på idrett lenger. Det er tragisk. Alle blir mistenkt når det er noen som gjør det, sier Ingrid Kristiansen til Dagbladet.

Ingrid Kristiansen la løpeskoene på hylla før Wang kom inn i friidrettsirkuset.

- Jeg hadde lagt opp da hun dukket opp. Jeg sa ganske klart og tydelig fra at jeg ikke har noen tro på dette. Jeg ble sett på som en taper som ikke skjønte noen ting. Det er begrenset hvor mye du kan trene. Jeg hadde holdt på med dette i så mange år selv. At noen skulle tåle dobbelt så mye hadde jeg ikke noe tro på.

REAGERER: Ingrid Kristiansen. Foto: NTB Scnapix
REAGERER: Ingrid Kristiansen. Foto: NTB Scnapix Vis mer

Hun stusset særlig på at de løp 10 000 meter på rundt 30 minutter, mens de ikke klarte å løpe fortere enn 2 timer og 25 minutter på et maraton.

Wang skriver blant annet at jentene på laget forsøkte å unngå den systematiske dopingen ved å kaste piller som de ble tvunget til å ta. Det står også at treneren Ma Junren personlig ga utøverne dop, og at de derfor ble omtalt som «Ma's army».

IAAF hedret i 2012 Wang Junxia med en plass på friidrettens Hall of Fame.

- Det er latterlig. Jeg husker jeg var på den festen sammen med Sonia O'Sullivan. Hun greide nesten ikke å se på at hun tok imot den prisen. Hvis det er tilfelle dette her, så er det håpløst å vente i 19 år, sier Kristiansen.

Sonia O'Sullivan fra Irland var også en god langdistanseløper på 90-tallet.

Blod fra skilpadder Det har lenge vært beskyldninger og spekulasjoner om de kinesiske utøverne brukte prestasjonsfremmende midler.

Ma Junren hevdet i 1995 at blod fra skilpadder var grunnen til den enorme suksessen. Samme år valgte Wang å bryte samarbeidet med den kontroversielle treneren.

- Det er veldig rart at det bare var ni damer som hevdet seg da. Hva med mennene? Det var ikke en mann fra Kina som hevdet seg. Det virker som en vits. Det er ingenting som er bedre enn at det kommer fram, sier Kristiansen.

Kristiansen var selvfølgelig skeptisk da den nye verdensrekorden ble satt. Men ikke på tiden i seg selv.

- Distansen var så ny, det var ikke så mange som hadde prøvd det. Jeg reagerte på hvordan man løp den, at det gikk an å løpe så fort på slutten. De kom i mål og så ikke ut som de hadde løpt en meter, sier Kristiansen.

I brevet uttrykker utøverne også bekymring for hvilke konsekvenser kinesisk friidrett ville få dersom nyheten kom ut.

«Vi er mennesker, ikke dyr», skal den ene utøveren ha uttrykt i brevet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram