Line Andersen møter NRK i retten

Skal ha skapt «Uro og konflikt»

Line Andersen (47) møter NRK i tingretten 18. mai. Konflikten med arbeidsgiveren handler om NRK-profilens atferd, det kommer fram i sluttinnlegget til Oslo tingrett.

RETTEN: NRK-profil Line Andersen. Foto: Vidar Ruud / NTB
RETTEN: NRK-profil Line Andersen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var VG som først meldte om saken. Det ble i februar kjent at NRK-profilen gikk til søksmål.

Striden mellom Andersen og NRK gjelder omplassering og pålagte arbeidsoppgaver i forbindelse med dette.

47-åringen, som i flere år har vært programleder på kanalens sjakk- og friidrettssendinger, har ikke vært på skjermen siden 2019, da ble det kjent at hun ikke skulle lede NRKs sjakksendinger.

«Degradering og ydmykelse»

I sluttinnlegget fra hennes advokat står det at det dreier seg om omplassering av Andersen til arbeid med nett og mobil og opplæring i andre avdelinger i NRK. De hevder det går utenfor rammen av Andersens arbeidsforhold, og mener det er «et klart element av degradering og ydmykelse»:

«I realiteten har Andersen nå en stilling uten reell tilhørighet til NRK Sport, og stillingens innhold skiller seg markant fra den stilling og arbeidshverdag Andersen hadde tidligere.»

Knyttet til atferd

I sluttinnlegget står det at NRKs begrunnelse for omplasseringen var Andersens atferd og påvirkning på det psykososiale arbeidsmiljøet i sport:

«Arbeidsmiljøet i Sporten har i flere år vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte. Ledelsen har tatt opp dette med Andersen, uten at det har ført til noen endring. Høsten 2019 oppsto det en konflikt mellom Line Andersen og medlemmer i sjakkredaksjonen som for flere ansatte var uholdbar. Andersen kunne på denne bakgrunn ikke settes på de tre siste sendedagene av sjakksendingene og etter hvert den påfølgende julesjakken. NRK besluttet deretter, blant annet på initiativ fra fagforeningen som bisto Andersen, NRKJ, å igangsette en ekstern konflikthåndteringsprosess for å forsøke å løse arbeidsmiljøproblemene»

De bestrider også at programlederprofilen er utsatt for omplassering eller degradering.

Andersen vil selv møte å forklare seg, i tillegg er det meldt inn sju vitner fra Andersens side, mens NRK har ført opp 14 personer, flere fra NRK Sport som vitner.

Verken Andersen, eller redaktør i NRK Sport, Egil Sundvor, har besvart Dagbladets henvendelser onsdag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer