- Skal henge på dyrene som kommer bakfra

Håvard Klemetsen på 2. plass før kombi-langrenn.

LANGHOPPING: Håvard Klemtesen går ut 19 sekunder etter ledende Eric Frenzel i langrennet etter sterk innsats i det kombinerte hopprennet.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LANGHOPPING: Håvard Klemtesen går ut 19 sekunder etter ledende Eric Frenzel i langrennet etter sterk innsats i det kombinerte hopprennet.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

• VM-studio: Følg kombinert-langrennet kl. 13

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Med et hopp på 104 meter endte Håvard Klemetsen det kombinerte hopprennet på en annenplass bak tyske Eric Frenzel.

31-åringen fra Kautokeino har dermed skaffet seg et godt utgangspunkt foran langrennet seinere i dag, hvor han går ut 19 sekunder bak Frenzel, som på satte bakkerekord i Midtstuebakken da han landet på 109,5 meter.

- Jeg tenker at man bare må gi full gass, og prøve å henge med de dyrene som kommer bakfra. Jeg er ikke den sterkeste langrennsløperen, men jeg er god til å henge og har en god avslutning. Utgangspunktet er perfekt, sier Klemetsen til Dagbladet.

Topp dag - Jeg må ha en topp dag, tidligere har jeg ikke klart å henge med helt inn. Men vi får satse på at det skjer i dag.

12 sekunder bak Klemetsen, følger forhåndsfavoritten Jason Lamy Chappuis fra Frankrike, som på sin side har et solid forsprang ned til de antatt sterkeste langrennsløperne.

Felix Gottwald fra Østerrike er 1.12 bak Frenzel og 40 sekunder bak Chappuis. 10 sekunder bak østerrikeren følger den norske duoen Magnus Moan og Mikko Kokslien, som skuffet litt etter solide treningshopp.

De kan fort få selskap av Björn Kircheisen fra Tyskland og Hannu Manninen fra Finland, og dermed danne en sterk gruppe som kan blande seg inn i medaljekampen med fullklaff i sporet.

Kombinertsjef Kjetil Strandbråten sier til Dagbladet at det ikke er kjørt verken for Moan, Kokslien eller Jan Schmid.
Schmid er nest beste nordmann og ligger på åttendeplass, 51 sekunder bak Frenzel.

- Det er veldig tett, og det blir tøft fordi avstanden opp ikke er stor. Det er noen gode løpere der, spesielt Gottwald og Edelmann. Vi får se på åpningen til Gottwald, om Magnus og Mikko klarer å komme opp til ham. Får de kontakt der kan det gå hele veien opp på pallen.

Heng på Mikko Strandbråten utelukker verken Schmid eller Klemetsen.

- Håvard har et godt utgangspunkt, Jan har et godt utgangspunkt. Men det kommer et kobbel bak der med først og fremst Gottwald, Moan og Kokslien.

Moan blir mer optimistisk når han hører at han går sammen med Kokslien ut i 10 km langrenn, men han understreker at sykdom og en uke på sofaen gjør ha usikker.

- Nå har jeg en kar som er i form å gå med, det blir bra.  Jeg kommer til å gjøre alt for å henge på Mikko, og klarer jeg det kan alt skje. Jeg tror det blir et godt resultat for Norge i dag.

Druse på Kokslien er toer i verdenscupen og var bare medium fornøyd med hoppingen.

- Jeg starter med Magnus, det blir dritbra. Vi har muligheten til å druse på, det blir et tog med Felix foran. Det kommer til å gå veldig fort. Du skal ikke se bort fra at vi kan gå oss helt opp og kjempe. Har jeg en god dag er alt mulig. Men det ser bra ut i forhold til føret, vi får håpe det blir tungt og jævlig, sier Kokslien til Dagbladet.

Schmid regner med at han blir tatt inn av gjengen bak.

- Det er tungt å gå alene, så jeg får hive meg på gruppa som kommer bak

Langrennet over 10 kilometer starter klokka 13.00.