FORBAUSET ALLE: Vegard Breen var tilbake på sykkelen allerede i mai etter den stygge velten i Belgia. Den neste måneden må han vise at han er verdig en ny kontrakt i profflaget Lotto-Soudal. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, procycling.no
FORBAUSET ALLE: Vegard Breen var tilbake på sykkelen allerede i mai etter den stygge velten i Belgia. Den neste måneden må han vise at han er verdig en ny kontrakt i profflaget Lotto-Soudal. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, procycling.noVis mer

- Skal ikke mye til før man pådrar seg en alvorlig skade og er ute

Stygg velt endret Breens perspektiv.

(procycling.no): Velten under E3 Harelbeke endte med et dobbelbrudd under albuen for Vegard Breen. Det er et faktum at toppidrettskarrieren kunne endt der og da.

- Hvor ille var den skaden?

- Så ille at det ikke er sikkert at jeg får tilbake all bevegeligheten i armen. Jeg vet at jeg ikke får tilbake all potensiell styrke i armen, men armene til syklister er ikke så sterke i utgangspunktet. Jeg skal operere ut en plate etter sesongen. Den stanser mye av bevegeligheten nå, sier Breen til procycling.no.

De første prognosene gikk ut på at han kanskje rakk tilbake til høydesamlingen i Livigno, som han nå nettopp har gjennomført.

I stedet var Breen tilbake under Tour of Norway i midten av mai. Det forbløffet arbeidsgiveren hans.

- Vegard kjempet seg tilbake, og det beundrer jeg ham for. Han var bra med en gang. Det er tydelig at han hadde jobbet hardt, fortalte Sergeant til procycling.no under Tour de France.

Hovedpersonen innrømmer at veien tilbake var tøff.

- Når jeg ser tilbake på det, er det kanskje den største prestasjonen jeg har gjort. Det var noen tungt måneder med mye arbeid, men det betalte seg.

- Jeg stresser ikke Maura-gutten er fast bestemt på å klore seg fast i det sterke, belgiske klassikerlaget.

- I utgangspunktet dreier alt seg om Lotto. Men jeg tenker mest på å prestere. Om det ender med kontrakt hos Lotto eller andre, gidder jeg ikke å tenke på nå. Vil de gi meg en kontrakt, så tar jeg den.

Han poengterer at han ikke stresser situasjonen han er midt oppe i.

- Jeg vet at jeg er nødt til å prestere. Det er ingen hemmelighet. Jeg har ikke vist en dritt i år, så enkelt er det. Jeg har sagt helt siden veltene at jeg skal komme meg igjennom Sveits rundt, og så er det ingen unnskyldninger. Jeg er på høyere nivå nå enn jeg var i fjor. Jeg håper det er nok til å vise at jeg fortjener ny kontrakt.

Den stygge velten i Harelbeke kan ha vært med på å endre hvordan 25-åringen ser på framtida.

- Jeg er ganske avslappet til det, og tenker faktisk ikke så mye over det. Kanskje burde jeg stresset det mer. Jeg fikk litt mer perspektiv på det etter velten i Harelbeke. Jeg så at det ikke skal mye til før man pådrar seg en alvorlig skade og er ute for godt. Jeg setter mer pris på ting nå, og føler at dette kommer til å ordne seg.

Ga Breen sjansen i Spania I slutten av desember er Vegard Breens toårsavtale med Lotto-Soudal utløpt.

Han har fått beskjed fra laget sitt om å vise hva han er god for under Polen rundt (2. til 8. august).

- Jeg vet jeg er bra nå, og tror jeg kan gjøre det bra i Polen. Det kommer litt an på hva laget ønsker at jeg skal gjøre. Jeg kan få beskjed om å gå i brudd, eller jeg kan sitte i nærheten av Maxime Monfort, sier Breen.
 
Innsatsen i Polen i fjor banet vei for ham til vueltaen. Lotto-sjef Marc Sergeant bekrefter overfor procycling.no at det aktuelt å sende nordmannen dit igjen.

• Les også: Han avgjør Vegard Breens profframtid

Nøkkelen kan nok en gang blir sammenlagtrytter Monfort. Belgieren skal både til Polen og Spania.

- I fjor sa han klart ifra at han ønsket meg med i vueltaen. Det var avgjørende for at jeg ble med laget dit. Det kan være jeg får en friere rolle i Polen i år, men samtidig er det viktig å backe dem vi kjører for i sammendraget, sier hjelperytteren.
 
- Henderson styrer treningen Han er nå tilbake i Girona, drøye 12 mil unna Barcelona. Her skal han gjøre unna de siste forberedelsene foran Polen rundt i august.

- Jeg trives veldig godt i Girona. Det eneste man kan klage på der, er vel varmen. Men jeg trenger å kjøre der om jeg skal være med i vueltaen.

I Spania finnes et internasjonalt treningsmiljø med både norske, svenske og danske ryttere. Det er en newzealender Breen har aller mest kontakt med.

- Jeg trener mest med Greg Henderson. Han er med på å styre treningen min, og vi prater ganske åpent om det. Han har god kontroll på hva jeg driver med, og henger også litt sammen på fritida, sier Breen.