- Skal ikke underholde

Stig Inges mage sier seier.

SAS-HOTELLET (Dagbladet.no): Han hevder han ikke er nevøs. Ikke i det hele tatt.

Det er ikke mange som kan si de ikke er nervøse foran en landskamp mot Italia og forvente å bli trodd. Til det er anledningen for stor og kampen for viktig. Men etter 75 landskamper og et drøyt tiår som utelandsproff, er det større grunn til å tro på assistenttrener Stig Inge Bjørnebye enn de fleste andre.

- Jeg har spilt så mange hundre kamper at jeg ikke blir nervøs sjøl foran en slik kamp. Og i alle fall ikke nå, det er jo lenge til den starter, sier Bjørnebye til Dagbladet.no.

Mot formen

Han hevder også magen hans alltid tar rett. I kampene han og Hareide har ledet siden de startet januar 2004, har det gått slik den har forutsett.

- Foran bortekampen i september var den ikke god. Jeg følte at vi hanglet og at ting ikke stemte. Da ble det tap.

- Nå er følelsen en helt annen. Jeg tror på seier mot Italia. Nøkkelspillerne ser ut til å finne formen, og vi har gutter med positive opplevelser fra klubblaget med i troppen, sier Bjørnebye og tenker først og fremst på John Arne Riise, og Start-trioen Kristofer Hæstad, Bård Borgersen og Marius Johnsen.

Drillo langs bakken

IKKE NERVØS: Stig Inge Bjørnebye har vært med på så mye at en Italia-kamp ikke stjeler nattesøvnen hans. Foto: SCANPIX
IKKE NERVØS: Stig Inge Bjørnebye har vært med på så mye at en Italia-kamp ikke stjeler nattesøvnen hans. Foto: SCANPIX Vis mer

Og så begynner vi å snakke om underholdningsverdi. Med Hareide/Bjørnebye-regimet skulle Norge endelig kvitte seg med defensive og destruktive gufs fra Drillo- og Sembtida med lange baller, breakdowns og press med støtte.

- Ja, for det var vel tanken, Stig?

- Du aner ikke hvor lei jeg er å snakke om dette, sier Bjørnebye og sukker.

Før han gyver løs:

- Under Drillo slo vi maksimalt ti langpasninger. Kanskje bortsett fra VM-kampen mot Mexico, da hadde vi litt flere.

- Og det var jeg som slo dem, så jeg burde vite dette.

Italienerne «verre»

Og dermed vil han ha slutt på noen av mytene om Drillostilen.

- Det mest markante med Drillo-stilen, var det raske overgangsspillet. Det har vi beholdt, men med fornuft. Vi kan ikke slå lange pasninger uten at det er noen spillere som kan ta dem mot. Uansett må det ikke bli sånn at hver gang et norsk lag slår en langpasning, så sier man at det laget har tatt et skritt tilbake i utviklingen. Italienerne slår for eksempel flere langpasninger enn oss, hevder Bjørnebye.

- De spiller med seks mann bak og slår lange pasninger opp mot angrepsspillere de regner med har gode nok individuelle ferdigheter til å gjøre noe med oppspillene.

- Hva med dere? Blir det kynisk eller underholdende spill mot Italia?

- I internasjonal fotball er det ingen forskjell på underholdning og kynisme. Å spille underholdene er ikke noe tema for oss, vårt mål er å vinne kamper. Gjør vi det, tror jeg folk forlater stadion med en følelse av at de er blitt underholdt.

LØPER I FRONT: Stig Inge leder løpingen på treningene.