GODSET-JUBEL: Strømsgodset jubler etter å ha sikret 1-1 på Lerkendal i kveld. Dagbladets kommentator mener Iver Fossum (nr. tre f.h.) burde blitt brukt på en annen måte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GODSET-JUBEL: Strømsgodset jubler etter å ha sikret 1-1 på Lerkendal i kveld. Dagbladets kommentator mener Iver Fossum (nr. tre f.h.) burde blitt brukt på en annen måte. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Skal Iver Fossum bli årets Martin Ødegaard, må han få lov til å være Iver Fossum

Strømsgodset-trener David Nielsen har planer om å gjøre Iver Fossum til årets Martin Ødegaard. Skal det skje må han optimalisere 18-åringens arbeidsforhold.

• Rosenborg-Strømsgodset 1-1:

STRØMSGODSET STO OPP
fra de elendige på Lerkendal og viste karakter og klasse gjennom å plage Rosenborg mer enn noen hadde trodd på forhånd. Bra. I tillegg fikk de  i gang spillere som er helt nødvendig for at laget skal lykkes. Og det er enda bedre om du er fra Drammen.

Samtidig beviser det at Rosenborg ikke kan gå på vannet likevel.

MED MOHAMED ABU på vei til å bli det han tidligere har vært for Godset, med Peter Kovacs som poengvinner (kom inn og gjorde Godset farlige mot Mjøndalen - kom inn og ordnet 1-1 på Lerkendal) og med Øyvind Storflor i gang en drøy halvtime på høyrekanten, begynner Strømsgodset å bli seg selv igjen.

Det vil selvfølgelig også gjøre dem konkurransedyktige ut over våren. Men selv om veldig mye var bra mot Rosenborg kan det lett bli enda bedre og giftigere.

Og i min bok er det ikke opp til spillerne.

Men til trener David Nielsen.

JEG HØRER ALLEREDE motargumenter på herlig og faglig dansk som forteller at Iver Fossum scoret tre mål som såkalt 10'er i andreomgangen mot Vålerenga lørdag før palmesøndag, men det var i en treningskamp Kjetil Rekdal valgte å gi bort gjennom å bytte ut sine tre beste og viktigste spillere i pausen.

Siden det, før Abu tok styringen på Lerkendal, har verken Fossum eller Strømsgodset lyktes spesielt godt. Men det skyldes selvfølgelig ikke bare at Iver Fossum ikke har fått tid og rom til å gjøre det han kan best - være god mellom banens to 16-metere - det handler om at Strømsgodset har slitt som lag.

UAVHENGIG AV DEN meningsløse dobbeltoffsiden som ga Strømsgodset tillegg (0-1) allerede etter seks minutter, og uavhengig av kvalitetsløftet fra de to første kampene på Ullevaal (1-3 for Vålerenga) og Marienlyst (1-1 mot Mjøndalen):

Jeg er av den oppfatning at Strømsgodset-trener David Nielsen kunne gjort det lettere for seg selv om han hadde valgt annerledes fra seriestart. Om han hadde brukt Iver Fossum og ikke Martrin Rønning Ovenstad i den sentrale midtbaneposisjonen ved siden av Mohamed Abu.

BAKGRUNNEN FOR ARGUMENTASJONEN er at Iver Fossum er mer indreløper enn playmaker, og på La Manga i vinter ble jeg overbevist. Der så jeg en ung mann som var brilliant fra den dype midtbanerollen. En spiller med ekstrem løpskraft som behersker kamper og får kontroll på motstanderen når han har spillet foran seg.

En fotballspillende fuglebikkje med overblikk og meget god evne til å lese offensivens rytme og timing. Og det samme så du (endelig) etter 29 minutter på Lerkendal da 18-åringen fikk ballen dypt i banen og dro i gang en kontring som hadde scoring skrevet over hele seg inntil Stefan Strandberg viste stopperspill av god kvalitet.

Det så du også elleve minutter senere da en ny Godset-overgang ble regissert av Iver Fossum.

FOR DET ER ikke bare det at Iver Fossum har driv og kraft til å igangsette og kjøre det kontringspillet David Nielsen ønsker. Fra en dypere posisjon kommer han også inn i motstanderens boks som angrepsbølge to for å plukke opp returer eller den pasningen som eventuelt er spilt i 45 graders vinkel fra dødlinja. Og det får han ikke til når han brukes som såkalt 10'er i rommet bak spissen.

I den posisjonen blir han veldig ofte feilvendt og en av mange som går seg fast i et trangt miljø.

ER STRØMSGODSET FRISKMELDT etter 1-1 mot Rosenborg? Ja, jeg tror det. Men det handler ikke om at de fikk et poeng i Trondheim og reddet seg ut av en knipe. Det er måten de fikk det på etter en begredelig start på kampen som gjør meg trygg på laget og spillernes karakter. Og det er selvfølgelig viktigst for David Nielsen.

Gode råd, som at Iver Fossum bør flyttes litt dypere i banen, får han nok av.