KLAR TIL KRIG: Med hetta godt over hodet kom Petter Northug til Gällivare i går. Foto: Hans Sternlund/NSD
KLAR TIL KRIG: Med hetta godt over hodet kom Petter Northug til Gällivare i går. Foto: Hans Sternlund/NSDVis mer

- Skal jaggu meg gå i mål med et svensk flagg

Northug ypper til mer bråk med svenskene.

GÄLLIVARE (Dagbladet): Petter Northug (26) er på plass i Gällivare, hjemmebanen til erkerival Marcus Hellner. I morgen innledes verdenscupen med 15 km fristil. Der er både Northug og Hellner blant favorittene. Søndag går årets første stafett. Det er duket for duell mellom Northug og Hellner.

Premissene er lagt for lenge siden. Det sørget Northug for med følgende uttalelser til Expressen 9. september:

- Premiéren i Gällivare vinner jeg. Det er jo så jævlig godt å vinne på bortebane.

Og:

- I Sverige skal jeg selvfølgelig vinne alle løp. Det er jo det viktigste.

Ydmyk feiring Northug fortsatte sin del av ordkrigen under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen sist helg, der han også sendte ut en sportslig skremmeskudd med seier på 15 km skøyting. Da fikk blant annet publikum i Gällivare gjennomgå.

- Jeg tror vi må være veldig ydmyke når vi entrer arenaen der. Vi får prøve å gjøre minst mulig. Hvis du vinner der, må du ikke løfte en finger. Da må du bare komme deg i et telt, bytte om og reise derifra, sa Northug til Dagbladet, og ga følgende forklaring:

- Sist jeg gikk der, var det mye buing og sånne ting, og det er jo artig. Det var et par gamlegubber som sto utenfor smøreteltet for tre år siden, da fikk jeg beskjed om «åk hem». Alle forstår jo hva det betyr.

Gir Hellner støtte Siden har det egentlig bare fortsatt. I går gikk Northugs sponsor «Vi Menn» ut og fortalte at de har engasjert en egen fanklubb for Marcus Hellner, en gjeng modeller. Northug-sponsoren synes angivelig synd på Hellner.

Som om ikke det skulle være nok, bruker også Northug Skiforbundets eget magasin «Løype!» til å tirre opp svenskene. Der gir han følgende løfte med tanke på VM i Falun i 2015:

- La meg si det sånn; hvis jeg leder på oppløpssiden, så skal jeg jaggu meg gå i mål med et svensk flagg! Da blir det futt i dem, sier Northug i intervjuet, og innrømmer:

- Jeg er ikke altid like populær i Sverige ...

Elsket og hatet Likevel er han ikke mindre populær enn at han i jula i fjor ble kåret til årets idrettsutøver i Sverige - også det av Expressen, som følger Northug tettere enn alle de svenske utøverne.

- Vi skriver mer om Petter enn om Marcus Hellner. Det er fordi han er en interessant person som leserne våre vil lese om, sier Tomas Petterson, som er avisens langrennsjournalist.

- Hvorfor er Petter så elsket og hatet i Sverige?

- Det tror jeg er fordi han aldri lar en mulighet gå fra seg til å spe på rivaliseringen.

- Hva slags mottakelse får han i Gällivare?

- Jeg tror du kan si det blir en høylydt mottakelse. Men tilropene kommer også til å være ispedd humor og litt kjærlighet, sier Pettersson.

Northug: - Jeg vinner Da nettopp Petterson møtte Northug på Arlanda i går, nevnte Northug Johan Olsson, Markus Hellner, Dario Cologna og «en russer» som de største rivalene på morgendagens 15-kilometer.

På spørsmål om hvem som vinner, var han klokkeklar:

- Det gjør jeg.