Skal knas til toppen

Thor Hushovd har vært hemmet av gal sittestilling, dårlige vaner og skader.

LE BOULOU (Dagbladet): Tirsdag starter Thor Hushovd i årets første løp. Vinteren har han brukt til å endre sittestilling på sykkelen og kvitte seg med gamle uvaner.

- Jeg har slitt med en skade eller plage i en del av kroppen så lenge jeg kan huske. Nå kjennes kroppen mye bedre, sier Hushovd.

Han har prøvd det meste for å få slutt på smertene, men ingenting har lyktes. Nå har han endelig funnet noe som hjelper.

Har sløst energi

Hjemme i Le Boulou i Sør-Frankrike får Crédit Agricole-syklisten behandling av fysioterapeut Tom Skjønhaug både før og etter dagens treningstur. Skjønhaug har flydd ned for å få Hushovd i topp stand den siste uka før sesongstart. Massasje, gjennomgang av rutiner og fjerning av uvaner skal gi Thor en ny kropp.

- Det er ikke skulderskaden fra i sommer som er det viktigste - den er bra nå. Det at han har feilbelastet kroppen over lang tid er verre. Han har sløst bort masse energi fordi han har sittet så anspent. Nå får vi ryddet opp i dette, og Thor får brukt mer energi på selve syklingen, sier Skjønhaug.

Trener Atle Kvålsvoll tok tak i Hushovds stilling i september. Grimstad-gutten måtte rett og slett senke skuldrene.

Femtimerstur

I går ble blant annet høyrefoten kraftig massert.

- En spenning i foten hans gjorde at han ikke tråkket skikkelig til med det beinet. Nå er den løsnet opp, og han får brukt mer kraft i tråkket, sier Skjønhaug.

Dagbladet ble med Hushovd på hans daglige treningstur i går. Fem timer i fjellene hver dag må til hvis formen skal være på plass når de viktige løpene begynner i februar- mars. Skjønhaug ble med i bilen for å se hva 26-åringen gjør riktig og galt. Da oppdaget han at Hushovd alltid legger seg til venstre for lagkamerat Mads Kaggestad når de sykler sammen. Det fører til at han dreier hodet mot høyre og skaper spenning.

- Dette er ett eksempel på noe jeg ikke gjør bevisst, men som har betydning fordi det gjentas hver eneste dag. Det kan høres ut som detaljer, men er utrolig viktig. Den ekstra energien jeg får hentet fram ved alle disse forandringene, kan være det som skiller mellom seier og sjetteplass, sier Hushovd.

PÅ HJEMMEBESØK: Thor Hushovd fikk ikke bra nok hjelp av lokale spesialister og hentet ned fysioterapeut Tom Skjønhaug fra Norge. - Jeg merker stor forbedring allerede og burde ha gjort dette for lenge siden, sier Hushovd til Dagbladet. Gutta planlegger flere besøk utover i sesongen for å holde det ved like.