- Skal løse offside-problemene

Etter et VM fullt av dommertabber, er Håvard K. Bjors idé mer aktuell en noensinne. Han vil revolusjonere fotballen med elektroniske brikker på ball og mann.

Bjor (25) fikk for ett år siden følgende idé: En databrikke som til enhver tid viser hvor alle fotballspillere og ballen befinner seg.

Ideen ble lagt på is mens han gikk på en gründerskole i USA, men mot slutten av oppholdet skulle han levere en eksamensoppgave om en forretningsidé - da trakk han databrikken fram igjen. Han fikk toppkarakter på oppgaven og fikk lyst til å videreutvikle ideen, melde Østlandets Blad.

I oktober startet han Sandvika-firmaet Gamebrain, hvor han er hovedaksjonær og daglig leder. Og håpet nå er at databrikken og det elektroniske systemet skal være klar til bruk i løpet av ni måneder.

Offside-hjelp

Rundt banen skal det plasseres mottakere som tolker signaler fra brikkene. På den måten mener Bjor at man til enhver tid vil vite hvor spillerne og ballen er.

- På tv kan man da for eksempel få informasjon om hvor langt ballen er fra mål eller hvor høy hastighet ballen har. Ved en offside vil klokka til dommeren vibrere. Da er det opp til dommeren å vurdere om spilleren er med i spillet eller ikke.

Han mener dette kan bli et nyttig hjelpemiddel for å unngå slike dommerfadeser som skjedde i VM.

Både Norges Fotballforbund (NFF) og Olympiatoppen har vist interesse, og han har også fått positive tilbakemeldinger fra Europa. FIFA-president Sep Blatter har imidlertid sagt at han ikke ønsker elektroniske hjelpemidler i fotballen.

- Han er ikke like kritisk nå som han var før VM, sier Bjor til avisa.

Som tror at en slik databrikke også kan brukes i idretter som ishockey, amerikansk fotball og skihopping.

- Viser interesse for det meste

Dommerkonsulent i NFF, Reidar Bjørnstad, sier at de stadig får inn tips om elektroniske hjelpemidler, og at de selvfølgelig er interessert i å se nærmere på mye av dette. Han poengterer likevel at det viktigste er å finne noe som kan ha en praktisk betydning for fotballen.

- Vi finner neppe noe som kan løse et problem, men noen ting kan være et hjelpemiddel for dommerne, sier han til Dagbladet.no.

Bjørnstad forteller at NFF stort sett er underlagt FIFA når det gjelder regelendringer, men at de likevel kan prøve ut ting på egenhånd.

- Reglene er heldigvis ganske konservative, og nye ting må testes ut en periode før det blir aktuelt å gjennomføre det, sier han.

- Har FIFA endret sitt syn på elektroniske hjelpemidler etter VM?

- Det er det altfor tidlig å si noe om.

VM-PROBLEM: Feilaktige off-side-gjørelser var et problem under VM. Håvard K. Bjor mener å ha funnet en løsning på dette.