Skal Norge igjen bli et landslag å regne med, er det sånne typer vi må satse på

Morten P kommenterer.

NY DÆHLI: - Gitt tid og utviklingsmuligheter i det tempoet som kreves kan Martin Ødegaard i løpet av et år eller to bli den neste Mats Møller Dæhli i Norges landslag, skriver Morten P. Foto: Endre Vellene
NY DÆHLI: - Gitt tid og utviklingsmuligheter i det tempoet som kreves kan Martin Ødegaard i løpet av et år eller to bli den neste Mats Møller Dæhli i Norges landslag, skriver Morten P. Foto: Endre VelleneVis mer

DET MEGET VELLYKKEDE uttaket av Mats Møller Dæhli i fjor høst gjorde landslagstrener Per-Mathias Høgmo trygg på at meget godt utviklede ferdigheter og moden fotballadferd kan trumfe alder og erfaring alle dager. Uttaket av Strømsgodsets 15 år gamle Martin Ødegaard forteller at Norges landslagstrener nå er overbevist. For det er ikke misforstått trygghet og mer av det som beviselig ikke fungerer norsk landslagsfotball trenger om vi skal klare å ta igjen noe av det tapte.

Skal Norge igjen bli et landslag å regne med er det typer som Møller Dæhli og Ødegaard vi må framelske og satse på.

MATS MØLLER DÆHLI fikk sin første landskamp mot Danmark i fjor høst fordi han var god nok. I løpet av den første halvtimen på internasjonalt seniornivå beviste han at han hedde det nivået også. Og etter fem matcher for Norge er Cardiff-spilleren nå et soleklart førstevalg og en av de første spillerne Per-Mathias Høgmo tenker på nå han setter opp et lag.

Gitt tid og utviklingsmuligheter i det tempoet som kreves kan Martin Ødegaard i løpet av et år eller to bli den neste Mats Møller Dæhli i Norges landslag.

16 ÅR I desember er tid det eneste Martin Ødegaard har nok av. Gitt muligheten allerede nå får han en unik anledning til å kjenne på nivået. Men like viktig som at han får et kvarter som tidenes yngste norske landslagspiller mot Emiratene i Stavanger 27. august, like viktig er det at han kommer inn i miljøet, blir kjent og finner ut av hva det vil si å være landslagspiller på det øverste nivået.

Det er først høsten 2016, når Norge starter kvalifiseringen mot Høgmos erklærte medaljedrøm i Russland 2018, man kan begynne å forvente noe av Martin Ødegaard som A-landslagspiller for Norge.

MYE HAR SKJEDD på Ullevaal Stadion siden Per-Mathias Høgmo erstattet Drillo i fjor høst. Selv om resultatene ikke forteller det - en seier, tre uavgjort og fem tap er ikke mye å skryte av - har det skjedd veldig mye positivt. Og det viktigste er viljen til å la de spillerne som er gode nok få sjansen på det nivået de hører hjemme.

Derfor fikk Mats Møller Dæhli, som i fjor sommer ikke ble funnet god nok til Norges U21-tropp til EM, A-lagsmuligheten fire måneder senere.

Og derfor får Martin Ødegaard sjansen nå.

NESTEMANN, OG JEG er helt sikker på at han er på Høgmos radar, er Vålerengas Ghayas Zahid (19). Når ligalandslaget for januartiltaket 2015 skal tas ut vil det overraske meg stort om han ikke er med i troppen. For Zahid, selv om han ennå ikke er helt der han kan og må være, er en spiller i kategorien Møller Dæhli/Ødegaard.

En spiller vi ikke har hatt bruk for i Norge.

Før nå.

GHAYAS ZAHID HAR bare fire alderbestemte landskamper for Norge (G19). Det er like dumt som det er sant. Problemet har vært at ferdighetene hans og den typen fotballspiller han er har ikke vært ønsket i dette landet. Vi har ikke hatt bruk for Ghayas Zahid. Og grunnen til det er Norges Fotballforbunds alderbestemte 4-5-1 jakt på resultater. Og alibiet resultatene har gitt i forhold til egen talentutvikling.

MARTIN ØDEGAARD VILLE ikke vært i nærheten av et norsk landslag under tidligere regimer. Det forteller om en klar kursendring. Og akkurat nå er signalene som blir gitt det viktigste som skjer i norsk fotball.

JEG ER ETT hundre prosent enig med Odd-trener Dag-Eilev Fagermo som sier han gjerne ofrer den kommende EM-kvalifiseringen for at våre neste menn om mulig skal kunne gjenreise norsk landslagsfotball på sikt.