TØFF MOTSTANDER: Norge møter Nederland førstkommende tirsdag. En seier i denne kampen kan være et langt steg mot VM i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TØFF MOTSTANDER: Norge møter Nederland førstkommende tirsdag. En seier i denne kampen kan være et langt steg mot VM i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norge møter EM-vinner Nederland i VM-kvalifiseringen

Skal Norge til VM må de slå EM-vinneren: - Vi skal bite godt fra oss

Kan ta et langt steg mot Frankrike 2019.

  • Nederland - Norge, 24. oktober kl. 19

(Dagbladet): Etter et mislykket EM i sommer, er det norske kvinnelandslaget desperate etter å få en ny sjanse i et mesterskap.

I EM i Nederland endte de opp som tabelljumbo i gruppespillet med null poeng og null scorede mål. I VM i 2019 håper de å kunne rette opp inntrykket.

Men veien til Frankrike om to år er lang og nåløyet for å få innpass i det gjeveste selskapet er fryktelig trangt.

VINNERLAG: Nederland feirer EM-gullet på hjemmebane. Foto: REUTERS/Yves Herman
VINNERLAG: Nederland feirer EM-gullet på hjemmebane. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer

Møter Nederland

Totalt 35 land kjemper om å få komme til VM, men kun åtte av de får plass. De syv gruppevinnerne blir direkte kvalifisert, mens de fire beste toerne må ut i playoff.

Et potensielt stort problem for Norge er at de har havnet i gruppe med Nederland - forrige sommers EM-vinner.

Norge er foreløpig gruppevinner etter at de vant sine to første kamper, men Nederland har ikke spilt sin første gruppespillskamp enda. Tirsdag møter de hverandre.

Jevnere i toppen

Landslagssjef Martin Sjögren er klar på at Nederland er laget Norge må slå skal de komme til VM.

- Nederland er den tøffeste motstanderen i gruppa. De vant nettopp EM, og det er trangt om plassene til VM. Vi har skaffet oss gode forutsetninger etter de to første kampene, og vi kan ikke gjøre så mye annet enn å vinne kampene våre, sier han.

I den første kampen vant Norge 4-1 over Nord-Irland, mens Slovakia ble banket 6-1 i kamp nummer to. Sjögren mener likevel at nivåforskjellen aldri har vært mindre i internasjonal kvinnefotball, og at slike utklassingsseire er hverdagskost.

- Det blir tettere og tettere, og man ser ikke lenger så store sifre. Heller ikke i kvalifiseringskampene. Ser man på Slovakias resultater, taper de vanligvis ikke med store sifre mot bedre motstandere, forteller treneren.

LANDSLAGSSPILLER: Guro Reiten feirer scoring mot Slovakia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANDSLAGSSPILLER: Guro Reiten feirer scoring mot Slovakia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hardeste motstanderen

Flere av landslagsspillerne deler Sjögens oppfatning av Nederland som en svært tøff motstander.

Både Guro Reiten og Lisa-Marie Utland har vært toneangivende så langt i kvailifiseringen, men frykter at det blir langt vanskeligere på tirsdag.

- De er regjerende europamester og da sier det seg selv at det blir et tøft oppgjør, men vi skal bite godt fra oss, forteller Reiten.

- Det er den hardeste motstanderen vi møter i denne gruppa, så det blir en viktig kamp, ifølge Utland.