- Skal nyte livet

Åge Hareide (44) fikk permisjon fra Molde fordi han ikke lenger orket å være i publikums søkelys. Men etter bare tre uker i dvale ble han trener for laget som trekker flest folk og som har mest trykk av alle i Allsvenskan: Helsingborg.

Klubben oser av fotballtradisjon, og er Sveriges desidert mest populære hjemmelag. For andre år på rad endte Helsingborg med et publikumssnitt på over 10 000 på hjemmekampene, og for femte år på rad var Helsingborg det laget som trakk flest mennesker til hjemmekampene. Det er bare tre uker siden Hareide sa følgende til Dagbladet: «Jeg fant ut at jeg ikke orket mer. Lysten og gleden var borte, og jeg kom til at treneryrket ikke var så spennende som før.» I går sa han dette: - Jeg var innstilt på et hvileår der jeg bare skulle kommentere litt fotball for TV3, og ellers nyte livet fra tribuneplass. - Men nå skal jeg nyte det fra trenerbenken i stedet. Helsingborg ble for spennende, sier Hareide - og virker meget tilfreds med at tilværelsen nok en gang har tatt en brå vending. Styret i Helsingborg har klart å friste Hareide ut av det som skulle bli en tilbaketrukket tilværelse - godt utenfor nedslagsfeltet for all skittkastingen Hareide har opplevd den siste tida.

Konfrontasjoner

Tida som Molde-trener endte 27. oktober. Da ble Hareide løst fra kontrakten, og innvilget et års permisjon. Hareide opplyste at det skyldtes «private og personlige» årsaker, men at det ikke lå noe dramatikk bak den plutselige avgangen som Molde-trener. Et av hovedargumentene var et tøffere klima på norske fotballarenaer - til tider uutholdelig, i følge Hareide.

Uproblematisk

Spesielt hjemme i Molde opplevde han tøffe konfrontasjoner. Rett over nyttår reiser han til en jobb som på papiret virker minst like tøff, men Hareide ser en vesentlig forskjell. - En jobb i utlandet blir noe annet. Følte jeg hadde opplevd de meste på en Tippeliga-arena, sier han. Sportslig leder i Molde Frode Ohr sier til Dagbladet at Hareide nå har sagt opp permisjonsavtalen med Molde - og at løsningen med Helsingborg er uproblematisk for alle parter. - Molde har oppført seg ok mot meg. Klubben har vært klar over at jeg kunne tenke meg en trenerjobb utenlands, sier Hareide.

Bedre offensivt

Han har bare inngått en ettårskontrakt med Helsingborg. En del usikkerhetsmomenter gjør at han ikke vil binde seg for lenge. - Først og fremst må vi finne ut om jeg passer i klubben. Dessuten har jeg barn i skolepliktig alder, som antakelig skal komme over etter sommeren.

  • Hareide sto foran to svenske trenerkandidater på Helsingborgstyrets finaleliste. Nå tar han med seg en god porsjon norsk gjennombruddshissighet over i Allsvenskan, og et håp om å gjøre Helsingborg bedre offensivt. - Jeg har sett fire videoer med laget, og fått inntrykk av at det er mange dyktige spillere i klubben, men at trangen til mye ballkontakt og mange trekk er litt for stor, sier Hareide.