STORE AMBISJONER: VM-general Per Bergerud har store planer for skiskytter-VM i Holmenkollen i 2016. Visjonen er å arrangere tidenes beste mesterskap, og et ledd i den planen er å øke tribunekapasiteten fra 5000 til 17.000. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
STORE AMBISJONER: VM-general Per Bergerud har store planer for skiskytter-VM i Holmenkollen i 2016. Visjonen er å arrangere tidenes beste mesterskap, og et ledd i den planen er å øke tribunekapasiteten fra 5000 til 17.000. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Skal øke kapasiteten på tribunen fra 5000 til 17.000 til VM 2016

- Vi skal lage tidenes beste skiskytter-VM.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Hvorvidt vi får vinter-OL til Oslo i 2022 er fremdeles et åpent og ubesvart spørsmål, men vinterfest blir det uansett i hovedstaden i 2016.

Da er det VM i skiskyting i Holmenkollen, fra 3. - 13. mars.

Skiskytterforbundet og organisasjonskomiteen er godt i gang med forberedelsene, 713 dager før det braker løs, og noe av det første de skal ta tak i er tribunekapastiteten.

Den skal øke fra 5000 i dag, til 17.000 - slik at man kan oppfylle målsettingen om 110.000 tilskuere i løpet av de åtte konkurransedagene i Holmenkollen.

- Verdens beste VM
- Vår ambisjon er å arrangere verdens beste skiskytter-VM, sier Per Bergerud, den gamle storhopperen som er administrerende direktør for VM-organisasjonen.

- Man skal jo ha noen store mål å strekke seg etter. Men vi har en profesjonell og erfaren organisasjon, som er bygd opp over mange år med verdenscup i Holmenkollen.

Bergerud er klar på at de trenger mer enn en tredobling av dagens tilskuerkapasistet i Holmenkollen, dersom det skal bli en folkefesten de håper å skape.

- 5000 er for lite. Det er til og med for lite til et verdenscuprenn, sier Per Bergerud til Dagbladet.

- Med 17.000 blir det bra. Vi håper å komme i mål med det.

2.500 av de ekstra setene er tenkt som permanent løsning i det eksisterende anlegget. Resten skal løses med provisoriske tribuner.

For å skape en god fest trenger de også 10-1200 frivillige, og per i dag har de allerede rundt 500 på blokka.

- Frivillige er nøkkelen til suksess, sier Per Bergerud.

Storskjermer
Oslo kommune som vertsby skal selvsagt spytte litt inn i festen, de også. De har lovet midler til videreutvikling av anlettet i Holmenkollen, blant annet til nye nasjonsboder og nye toalettanlegg.

I tillegg skal VM-organisasjonen sørge for at folk skal få følge med på dramatikken på standplass, enten de befinner seg på tribunen eller i vrimleområdene rundt.

- I skiskyting må man få følge dramaet der det skjer, nemlig på standplass. Skiskyting er ulidelig spennende, og er ofte ikke avgjort før siste skudd er slutt, og kanskje ikke da engang, sier Per Bergerud.

Show og moror
For å lykkes med visjonen om å skape tidenes beste skiskytter-VM, så innser organisasjonskomitéen at de må tilby langt mer enn bare selve konkurransene. Derfor legges det opp til show og underholdning hele dagen.
 
Medaljeseremonien og en rekke aktiviteter vil derfor finne sted nede i bykjernen etter løpene.

Konkurranseprogrammet er også satt. VM innledes med mix-stafett 3. mars. VM avrundes med to fellesstarter 13. mars.

Prisen for moroa?

Mellom 87 og 100 millioner kroner.