Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skal redde IOC

Thorvald Stoltenberg, Johann Olav Koss og Gerhard Heiberg er Norges representanter i Den internasjonale olympiske komites (IOC) rykende ferske reformkommisjon med 80 medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under den ekstraordinære IOC-kongressen i mars ble det vedtatt å nedsette en reformkommisjonenen under navnet «IOC 2000 Commission». Denne ble i går frigitt for Dagbladet av Gerhard Heiberg. Torsdag kveld hadde han en lang prat med IOC-president Juan Antonio Samaranch (78), og i går kunne han derfor bekrefte at tre nordmenn er med blant IOCs redningsmenn. - Norge har fått en fenomenal plass med tre medlemmer, sier Heiberg.

Sammen med eks-idrettspresident Arne Myhrvold har han jobbet hardt for å få Thorvald Stoltenberg til å stille.

- Vi to snakket sammen, og jobbet for Stoltenberg, sier han.

Samaranch er sjef

Redningsgruppen ble på marskongressen tallfestet til 24 mann. Den er nå utvidet til 80.

- 24 ble for få om det skulle satses på arbeidsgrupper, sier Heiberg.

Og 1.- 2. juni møtes de 80 reformhungrige i Lausanne for å konstituere seg i tre slike arbeidsgrupper med hver for seg disse oppgavene:

1. Sammensetning, struktur og organisering av IOC.

2. IOCs rolle.

3. Premisser for utvelgelse av vertsby for OL.

Arbeidsgruppene skal rapportere tilbake til hele bunten på 80. På toppen av disse sitter et hovedstyre (Executive committee) på 26 personer. Denne ledes av av Samaranch som nummer 27 - uten stemmerett.

- Disse skal forestå den daglige driften, sier Heiberg, som presiserer at alle beslutninger tas i plenum av samtlige 80.

- Som et parlament?

- Ja, riktig.

Koss er boss

Johann Olav Koss har fått plass i hovedstyret. Stoltenberg og Heiberg må vente til juni før de får konkrete oppgaver.

- Fordelingen mellom IOC-medlemmer og folk utenfra er omtrent fifty-fifty både i kommisjonen og i hovedstyret, sier Heiberg.

Av internasjonale navn utenfra IOC, sitter USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger i hovedstyret sammen med Koss. Tidligere FN-sjef Boutros Boutros-Ghali og den mektige Fiat-sjefen Giovanni Agnelli er med blant de 80.

Heiberg er spesielt glad for å se hvilke IOC-medlemmer som ikke har fått plass.

- De konservative er ikke med, sier han.

Under navnet «IOC 2000 Commission» blir det beinhardt arbeid for hele bunten fram til IOCs ekstraordinære sesjon like før jul.

- Jeg tror dette blir grunnlaget for å kunne skrive et helt nytt olympisk charter, sier Heiberg til Dagbladet.