Skal sjokkteste OL-lungene

Forberedes på dårlig luft i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Olympiatoppen forbereder seg på det verste i Beijing-OL neste år. Flere utøvere skal sjokkteste lungene i løpet av høsten.

Luftkvaliteten i den kinesiske hovedstaden er svært dårlig, og vil trolig være det også under lekene.

- Generelt vil jeg si at det ikke er mulig å akklimatisere seg til forurenset luft. Å leve i slik luft over tid vil bare gjøre luftveiene mer og mer irritable, spesielt i situasjoner hvor man trenger stor pustekapasitet, som i de fleste idretter. Vi har derfor lagt oppkjøringsleiren og akklimatiseringstiden til et område med ren luft og flott natur langt utenfor Beijing (i Tianjin), sier lege Ola Rønsen i Olympiatoppen til NTB.

- Det kan bli dager med svært dårlig luftkvalitet i Beijing, hvis det er lite vind og regn. Derfor har vi i samarbeid med Norges Idrettshøgskole planlagt å gjennomføre spesielle provokasjonstester på lungene utover høsten, for alle Beijing-kandidater som kan få problemer i sin idrett.

Ifølge den amerikanske OL-komiteen ligger karbondioksidnivået (CO2) i Beijing nesten på det dobbelte av Aten (OL-vert i 2004).

- Problemet med CO2 er ikke bare irritasjonen den kan skape i luftveiene, men at den konkurrerer med hemoglobinet i lungesirkulasjonen om å «snappe» til seg fritt oksygen. Med andre ord stjeler den litt av oksygenet som skal til musklene. Det er ikke så bra for en utholdenhetsutøver, sier Rønsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer