Skal sjokkteste OL-lungene

Forberedes på dårlig luft i Beijing.

Olympiatoppen forbereder seg på det verste i Beijing-OL neste år. Flere utøvere skal sjokkteste lungene i løpet av høsten.

Luftkvaliteten i den kinesiske hovedstaden er svært dårlig, og vil trolig være det også under lekene.

- Generelt vil jeg si at det ikke er mulig å akklimatisere seg til forurenset luft. Å leve i slik luft over tid vil bare gjøre luftveiene mer og mer irritable, spesielt i situasjoner hvor man trenger stor pustekapasitet, som i de fleste idretter. Vi har derfor lagt oppkjøringsleiren og akklimatiseringstiden til et område med ren luft og flott natur langt utenfor Beijing (i Tianjin), sier lege Ola Rønsen i Olympiatoppen til NTB.

- Det kan bli dager med svært dårlig luftkvalitet i Beijing, hvis det er lite vind og regn. Derfor har vi i samarbeid med Norges Idrettshøgskole planlagt å gjennomføre spesielle provokasjonstester på lungene utover høsten, for alle Beijing-kandidater som kan få problemer i sin idrett.

Ifølge den amerikanske OL-komiteen ligger karbondioksidnivået (CO2) i Beijing nesten på det dobbelte av Aten (OL-vert i 2004).

- Problemet med CO2 er ikke bare irritasjonen den kan skape i luftveiene, men at den konkurrerer med hemoglobinet i lungesirkulasjonen om å «snappe» til seg fritt oksygen. Med andre ord stjeler den litt av oksygenet som skal til musklene. Det er ikke så bra for en utholdenhetsutøver, sier Rønsen.

(NTB)

GRÅTT:Beijing kjemper en nesten umulig kamp mot luftforurensning. Her er OL-stadion helt innpakket i smog mandag. Tirsdag er det 416 dager til OL starter i den kinesiske hovedstaden. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
GRÅTT:Beijing kjemper en nesten umulig kamp mot luftforurensning. Her er OL-stadion helt innpakket i smog mandag. Tirsdag er det 416 dager til OL starter i den kinesiske hovedstaden. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer
<B>SKAL TESTE:</B> Lege i Olympiatoppen Ola Rønsen sier aktuelle utøvere vil bli testet øfr Beijing-OL 2008 for å være forberedt på møte med den dårlige luftkvaliteten.