Trønderderby: Ranheim møter Rosenborg

Skal slå Rosenborg på RBK-måten: - Sitter i ryggmargen

Ranheim-trener Svein Maalen er snytt ut av RBK-skolen. - De kan ta turen og se hvordan vi gjør det, erter Michael Karlsen.

TRØNDERDERBY: Svein Maalen har lært det meste han kan om fotball fra folk i Rosenborg. Den kunnskapen skal han bruke til å vinne på lørdag. Michael Karlsen (i bakgrunnen) blir sentral om Ranheim skal trenge gjennom RBK-forsvaret. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TRØNDERDERBY: Svein Maalen har lært det meste han kan om fotball fra folk i Rosenborg. Den kunnskapen skal han bruke til å vinne på lørdag. Michael Karlsen (i bakgrunnen) blir sentral om Ranheim skal trenge gjennom RBK-forsvaret. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Mens Rosenborg leter etter en trener som kan videreføre klubbens mantra om offensiv 4-3-3-fotball, sitter kanskje Eliteseriens fremste eksponent for akkurat det på motsatt side av byen.

Gjennom flere år har Svein Maalen dyrket fram en liknende kultur i Ranheim, og flere har hevdet at laget nesten spiller mer RBK-fotball enn Rosenborg selv.

- Det er den måten å spille fotball på jeg har hatt i ryggmargen helt siden jeg begynte som fotballtrener for 25 år siden. Offensivt, samhandling og et innøvd, strukturert bevegelsesmønster i angrepsspillet. Det er kjempeviktig for oss, sier han til Dagbladet.

RBK-DNA

Maalen har fått deler av fotballutdanningen sin i Rosenborg. Han har både vært analytiker og juniortrener hos bynaboen, og det er altså ikke tilfeldig at 4-3-3 har blitt en del av hans fotball-DNA.

- Da jeg jobbet med analyse i Rosenborg, var det trenere som spilte på andre måter i perioder også. Men spesielt ett år, da Nils Arne var trener, var det rein 4-3-3, sånn som vi spiller nå, forteller han.

Maalen ble assistenttrener i Ranheim i 2013, før han tok over som hovedtrener i oktober 2015. Gjennom årene i klubben har han sørget for å finne typer som passer inn i systemet han ønsker å bruke.

- Nå har vi gode forutsetninger for å gjøre det. Vi har rollespillere her og har holdt på med den typen fotball i flere år. Vi har kontinuitet på det, sier treneren.

Eggen som mentor

Som mange andre i Trøndelag er Maalen oppvokst med Nils Arne Eggens storhetsperiode på Lerkendal - der Rosenborg var ustoppelig i hjemlig serie og sto for flere store skalper ute i Europa.

Ranheim-treneren legger ikke skjul på betydningen Rosenborg-nestoren har hatt for hans fotballfaglige utforming.

- Det meste av min fotballinspirasjon er hentet fra det Nils Arne og Bjørn Hansen sto for og bygde opp i Rosenborg. Det er andre som har vært til inspirasjon på andre vis, men akkurat spillet og kulturen er tuftet på det, forteller han.

Trenerlegende Bjørn Hansen gikk bort i april, 79 år gammel. Eggen rusler fremdeles rundt i gangene på Lerkendal og på Brakka, og Maalen søker fremdeles råd hos 76-åringen.

- Det hender seg at jeg prater litt med Nils, og Bjørn Hansen snakket jeg mye med, for å få råd og innspill. Det tror jeg er lurt - å hente kompetanse fra folk som har vært med på det før, mener han.

- Skal gå i strupen

Lørdag leder Maalen Ranheim til kamp mot Rosenborg i det som har blitt beskrevet som «århundrets kamp» på Ranheim.

Klubben bruker famøst nesten utelukkende spillere fra Trøndelag. Et slags Norges svar på Athletic Bilbao - det spanske laget som kun har baskere i troppen.

En av trønderne som skal gjøre sitt for å bekjempe Rosenborg, er eks-RBKer, Michael Karlsen.

- Det blir helt konge - en folkefest. Jeg regner det blir full sjappe, vi har ny tribune, forhåpentligvis god angrepsfotball fra hjemmelaget og tre poeng. Vi skal gå i strupen på dem, varsler spissen.

- Ta turen

Karlsen har også fått med seg snakket om at Ranheim nesten spiller mer klassisk Rosenborg-fotball enn oppfinnerne selv.

- Folk sier det. Jeg synes det flyter bedre hos oss, og det har vært veldig bra hittil. Men vi må fortsette å bli bedre, dette går ikke av seg selv. Jeg synes vi har fått det til veldig bra, og de kan jo ta turen hit og se hvordan vi gjør det, sier han med et smil.

Karlsen er som mange andre på Ranheim Rosenborg-supportere, men respekten for storebror legges igjen i garderoben lørdag kveld.

- Det gjør det ekstra artig å slå dem også. Det er jo egentlig Norges beste lag i mine øyne. Vi skal gjøre det knalltøft for dem, og det hadde vært fantastisk med tre poeng, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer