I TOPPFORM: Magnus Carlsen lover å straffe motstandernes feil hardere enn noen gang i London, men noen lykkeønskninger fra verdensmester Anand har han ikke fått: - Jeg tviler på at han egentlig ønsker meg det, humrer en opplagt Carlsen.
I TOPPFORM: Magnus Carlsen lover å straffe motstandernes feil hardere enn noen gang i London, men noen lykkeønskninger fra verdensmester Anand har han ikke fått: - Jeg tviler på at han egentlig ønsker meg det, humrer en opplagt Carlsen.Vis mer

Skal spille om millioner

Sjakk-Magnus klar for sitt livs viktigste turnering.

Etter å ha ladet opp på Kanariøyene med sjakk, tennis, volleyball og svømming, er en solbrun Magnus Carlsen klar for sitt livs kanskje vanskeligste oppgave.

Å vinne kandidatturneringen i London neste uke. Vinneren han der er han sikret millioner av kroner i inntekter. Og retten til å spille om VM-tittelen.

- Jeg føler meg i god fysisk form, sier en blid og opplagt Carlsen.

- Jeg tror og håper at motstanderne mine har respekt for meg. Jeg har god selvtillit, på grensen til arrogant. Men det er likt for konkurrentene mine også. Men jeg har tro på det jeg driver med, og når nivået mitt er på topp, vet jeg at jeg spiller best.  

Utfordre verdensmesteren For det er ikke uten grunn Carlsen er proppfull av selvtillit om dagen. Carlsen har dominert sjakkverden de siste årene. Han har vunnet alt av turneringer og oppnådd den høyeste sjakkratingen verden har sett - høyere enn legenden Garry Kasparov.

Men det er en ting det handler om mer enn noe annet i sjakk, nemlig verdensmestertittelen.

På samme vis som i boksing så blir du kun verdensmester ved å slå den regjerende verdensmesteren i en offisiell VM-kamp. Og nå har Carlsen endelig sjansen til å bli Anands utfordrer.

- Jeg regner meg selv som favoritt, men alle åtte i denne turneringen er kapable til å vinne, sier Magnus Carlsen.  

Vil straffe feil hardt Førstepremien i London er retten til å utfordre verdensmesteren. Dette er en mulighet som kun oppstår hvert annet år. Selv om Carlsen har vunnet det meste han har stilt opp i, er en slik kandidatturnering noe helt spesielt.

Spillerne har forberedt seg til akkurat denne turneringen i månedsvis, og her starter kun de beste av de beste. Spillerne har hatt eksperthjelp og forsket fram nye trekk ingen har spilt før, trekk de har spart til stillinger som kan oppstå i disse partiene.

Også Carlsen har noen overraskelser på lur:

- Jeg har sett på noen nye ting. Det kan bli noen overraskelser underveis, sier Carlsen.

I denne turneringen handler det kun om en ting: Å vinne.

En andreplass i en slik turnering er ingenting verdt.

- Jeg håper jeg er enda skarpere enn vanlig, og jeg vil være enda bedre forberedt enn vanlig. Og jeg kommer til å straffe motstandernes feil enda hardere, lover Carlsen.  

Millioninntekter Turneringen i London starter 14. mars og avsluttes 2. april.
Premiefondet for to ukers arbeid er på vel fire millioner kroner som skal fordeles på de åtte spillerne, men det er retten til å utfordre verdensmesteren alle er opptatt av.

Og det er her de virkelig store pengene ligger. En VM-kamp skal spilles i november i år mot regjerende verdensmester Viswanathan Anand fra India. En slik kamp vil være gull vært for team Carlsen.

Under forrige VM-kamp delte de to spillerne vel 15 millioner kroner mellom seg, men skulle Carlsen bli utfordrer vil interessen i verden øke betraktelig.

Og med større medieinteresse følger større premiefond. Sannsynligvis vil Carlsen være garantert inntekter opp mot ti millioner kroner ved en eventuell VM-kamp.

- Pengene tenker jeg ikke så mye på. Det får andre ta seg av, sier Carlsen.

Carlsens manager, Espen Agdestein, legger heller ikke skjul på at turneringen i London vil være den viktigste Carlsen har spilt til nå i karrieren.

- Men det er viktig å huske at den kanskje er enda viktigere for mange av konkurrentene hans. Carlsen er yngst i feltet og vil kunne spille mange kandidatturneringer. For mange av konkurrentene hans er dette kanskje siste sjanse, sier Agdestein.  

Heller fotball-VM Tidligere har Carlsen boikottet kandidatturneringen. Nå stiller han opp.

- Jeg føler at turneringen er mer ryddig nå enn tidligere og kontraktene er sikrere og bedre, sier Carlsen.

Dette sikrer blant annet at en eventuell VM-kamp garantert vil finne sted, og at turneringene ikke kan flyttes etter at kontrakter er inngått.

Likevel skulle Carlsen helst sett at formatet med en VM-kamp ble endret.

- Jeg mener fortsatt at det i en moderne verden er litt pussig at en verdensmester skal ha slike privilegier. Likevel er formatet nå så godt som det får blitt, sier Carlsen, som ideelt sett skulle sett at VM i sjakk ble avgjort med en turnering mellom alle de beste spillerne i verden, slik som et fotball-VM.