- Skal spille uten frykt og respekt

Trond Olsen debuterer på A-landslaget.

• Direkte kl. 19.00: Ukraina - Norge

DNEPROPETROVSK (Dagbladet.no): Etter 10 mål og enda flere målgivende i Tippeligaen denne sesongen, var det nesten bare rett og rimelig at Trond Olsen fikk en sjanse på landslaget.

Mot Ukraina i kveld tyder mye på at Olsen starter på venstrekanten, med Morten Gamst Pedersen på motsatt side. At han får spilletid er helt sikkert.

- Jeg må jo være offensiv i hodet, så får vi se hvordan det går. Jeg tror ikke jeg skal gå utpå der og være redd, eller vise noe respekt. Jeg skal bare være meg selv og trøkke til. Forhåpentligvis kan jeg bidra med noe av det samme som jeg har gjort for Glimt i år, sier Olsen til Dagbladet.no.

Lynvingen løpes opp på trening

Med andre ord skal 24-åringen være en bakromstrussel, komme til innlegg og avslutninger, og ikke minst: Utfordre backen på fart.

Hurtigheten er en av Olsens fremste forser, slik han viste på Lerkendal i siste serierunde da han løp fra RBK-forsvaret og scoret tre ganger.

- Hvor rask er du på 40-meteren?

LYNRASK KANT: Trond Olsen (t.h.) debuterer etter all sannsynlighet for a-landslaget mot Ukraina i kveld. Her i duell med Tore Reginiussen på gårsdagens trening. Foto: Erlend Aas, Scanpix
LYNRASK KANT: Trond Olsen (t.h.) debuterer etter all sannsynlighet for a-landslaget mot Ukraina i kveld. Her i duell med Tore Reginiussen på gårsdagens trening. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer

- Jeg løp vel på 4,8 for fem eller seks år siden. Det er litt vanskelig å vite, for rører du litt på foten begynner tida å gå, sier han.

Til sammenligning har John Carew bestenoteringen på landslaget, med tiden 4,67. Den raskeste testen av en norsk fotballspiller skal tilhøre Lyns Kim Holmen, med 4,63.

- Har du møtt en back som er like rask som deg?

- Det gjør jeg hver dag på trening. Mounir Hamoud er kanskje enda raskere enn meg også. Men jeg kommer ikke på noen motspillere sånn i farta, sier Olsen.

- Må spille på styrkene hans

Bodø/Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen understreker at Olsen har flere strenger å spille på enn bare hurtigheten.

- Det er ikke bare at han er rask, men Trond leser ofte når han kan få pasningen. Når den timingen sitter er backen sjanseløs. Da hjelper det ikke å snu, da er det kjørt, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.no.

I Glimt vet de å spille på Olsens styrker, og Runar Berg kan nærmest slå ballen i bakrom i blinde. Spørsmålet er om landslaget greier å involvere Olsen på samme måte.

- Skal spille uten frykt og respekt

- Jeg er trygg på at Trond holder internasjonalt nivå. Men han er avhengig av at det blir spilt på hans styrker. Det tror jeg de kommer til å gjøre. Da er det mye opp til ham selv å bruke kvalitetene sine, og forhåpentligvis har han lagt igjen respekten i Bodø, sier Ingebrigtsen.

Var eid av Gamsten

Så sent som i fjor var Olsen faktisk delvis eid av firmaet til Morten Gamst Pedersen, Gamst Invest. NFF satte til slutt en stopper for det, men Blackburn-proffen er ikke i tvil om at det var en fornuftig investering.

- Jeg investerer bare i ting som blir bra, vet du. Og Trond er en god spiller som fortjener å være på landslaget. Det er fint at han får muligheten, sier han.

Olsen har innhentet noen råd fra Gamsten på trening denne uka, men er klar på at det er noe å lære andre veien også.

- Morten kan springe litt kjappere, erter han.