Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skal studere Ronaldo med raketteknologi

Spillerne kan ikke sluntre unna under EM-kampene til sommeren.

(Dagbladet.no) Det blir ikke lett å lure seg unna de tunge løpene defensivt i sommerens EM.

Under mesterskapet vil spillerne, dommerne og ballen nemlig følges tett av 16 spesialkameraer som blir montert på alle stadionene i Sveits og Østerrike.

Teknologien som skal benyttes er ny innen fotballen, men den er mye brukt tidligere - av militæret. Presisjonsteknologien brukes nemlig til å spore opp mål for missiler, skriver selskapet Castrol i en pressemelding.

Dermed klarer nok ikke Cristiano Ronaldo & Co. å finte seg bort fra kameraenes søkelys.

Hvem løper lengst?

Alt EM-spillerne gjør på banen vil bli registrert og målt. Teknologien er allerede tatt i bruk, og under en kvalikkamp mellom Sverige og Latvia i fjor høst fant teknologien ut at Kim Källström løp 12 566 meter.

Zlatan Ibrahimovic slapp unna med 8980 meter.

Christian Wilhelmsson hadde mest tempo i kroppen, og han noterte ei toppfart på 34,8 kilometer i timen.

image: Skal studere Ronaldo med raketteknologi

At Källström løp over 12 kilometer er i utgangspunktet kanskje ikke så vesentlig og spennende. Men teknologien kan brukes til å finne ut hvordan han løp - og da blir det mer interessant med en gang. Trenerne kan ved å studere informasjonen finne ut hvordan han disponerte løpene og kreftene sine.

Derfor er Arsenal-manager Arsene Wenger stor tilhenger av teknologien.

- Har bare to øyne

- Dette er en utfyllende database med statistikk om spillere og lag. Denne informasjonen kan brukes før, under og etter kampene. Statistikken vil ikke fortelle deg hvem som kommer til å vinne, men du får vite mye om hvem som har størst potensiale, sier Wenger, som er ambassadør for raketteknologiens fotballinntreden.

I tillegg til å være et verktøy fotballederne kan bruke, vil statistikken bli lagt ut på nettet, slik at publikum også kan få tilgang til tallene. Slike målinger er gjort tidligere også, men vanlige folk har i liten grad fått se materialet.

- Til nå har slik informasjon bare vært tilgjengelig for trenere, spillere og dem på innsida. Nå får også fansen tilgang til denne statistikken, som vi gi dem mer fortståelse for spillet - og det kan også være veldig underholdende, sier Caroline Topping i Castrol.

For Wenger er ikke dette underholdning - og det er slettes ikke tørre tall.

- Det er 22 spillere på banen, men som trener har du bare to øyne å se med. Derfor er slike analyser og statistikk svært verdifullt for meg, og jeg bruker det i forbindelse med hver eneste kamp, sier fotballprofessoren Wenger.

HVOR MYE LØPER RONALDO, EGENTLIG? TIl sommeren kan du etter hver EM-kamp sjekke statistikken til Cristiano Ronaldo. Da får du vite hvor langt han løp, hvor raskt han løp, hvor mange av pasningene som traff og hvor mange ganger han taklet. Blant annet. Foto: AFP
HVOR MYE LØPER RONALDO, EGENTLIG? TIl sommeren kan du etter hver EM-kamp sjekke statistikken til Cristiano Ronaldo. Da får du vite hvor langt han løp, hvor raskt han løp, hvor mange av pasningene som traff og hvor mange ganger han taklet. Blant annet. Foto: AFP Vis mer
image: Skal studere Ronaldo med raketteknologi
STUDERER STATISTIKKEN: Arsene Wenger overlater ikke noe til tilfeldighetene og er en stor tilhenger av alle analyser som gir ham et så fullstendig bilde som mulig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media